Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Trein misen

Mo
11 april 2018

Ik droomde dat ik tot 3x toe de trein miste samen met mijn vader, terwijl we al op het station aan het wachten waren, maar elke keer waren we toch net te laat op het perron waar de trein vertrok. Na 3 x gemist te hebben namen we een bus.
Ik kreeg ook een heleboel meubels van de ouders van mijn vroegere hartvriendin; haar ouders waren erg dement geworden en waren in een verzorgingstehuis opgenomen. Zij gaf mij alle mooie oude meubels. Omdat ik die niet mee kon nemen in de trein gaf ik ze aan een instelling die ze gebruikten om een gezellige sfeer mee te maken in een soort halletje/ zithoek.
De ouders van deze vriendin waren in mijn puberteit heel belangrijk: ik was liever bij hen dan thuis, omdat het bij hen gezellig en warm was en ik mezelf kon zijn. Mijn vader was heel afstandelijk en autoritair en, net als mijn moeder, emotioneel afwezig.
Ik heb net een week geleden de relatie meteen man beƫindigd; omdat ik mij emotioneel niet gesteund en begrepen voelde door hem en mezelf ook niet serieus genomen voelde en heel moe werd van zijn energie. Met deze man heb ik 3 jaar een relatie gehad, maar wel per periodes waarin ik afstand nam en het uit maakte, omdat ik het niet meer trok, doordat hij mij niet aanvoelde en alleen vanuit zijn beleving, behoeften op mij reageren kon. Precies zoals mijn vader dus....

11 april 2018

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. De trein missen staat vaak parallel met het echte leven en daarbij bedoel ik dat je planning normaal gesproken niet goed loopt of laat je de dingen op zijn beloop gaan. Zelfs je vader kan je niet goed begeleiden hierin. Een droom waarin je in een bus meerijdt, suggereert dat je simpelweg de meute volgt. Je hebt weinig originaliteit en neemt weinig controle over je leven.

Dementie staat symbool voor een beperking. De meubels geef je weg, omdat je niet meer veel mee kunt. De meubels symboliseren oude normen en waarden, die nu niet meer een grote rol spelen.

Het is geen gelijkwaardig relatie. De man vreet je energie. Waarschijnlijk kon je niet echt jezelf zijn bij deze man. Wanneer de relatie niet in balans is, kun je op je tenen lopen.

11 april 2018
Beheerder

Opvallend is dat je niet zelf aan het stuur zit maar je laat vervoeren (leiden).
Een gemiste trein is een gemiste aansluiting op het leven.
Maar je kunt natuurlijk ook de benenwagen nemen.
Ook de bus is een collectief voertuig.
De trein missen met je vader is niet ongunstig, je wilt daar niet mee op reis. (levensreis)
Hij is zoals ik begrijp een negatief egocentrisch type.
Oud meubilair is het verleden dat je opruimt.
Dementie is iets vergeten. Onbewust worden, of op de achtergrond raken.
Daarbij nog een ijskast op wielen en het plaatje is wel compleet.
Helaas vallen mensen vaak in de zelfde kuilen en herhalen het verleden naar modellen die ze gewoon waren.
Je kiest dus onbewust een zelfde vaderfiguur uit. Zoals mannen vaak het evenbeeld van hun moeder zoeken.
Liefde kan niet eenzijdig zijn en als de een profiteert van de ander of er geen goede communicatie bestaat loop je letterlijk leeg.
Die trein kun je dus prima missen, er komen wel andere.
Maar het is wel zaak dat je voor je eigen behoeften opkomt en je niet uitsluitend conformeert in zelfopoffering (moederinstinkt).
Het is een illusie dat de ander maar zou moeten aanvoelen wat jij graag hebt.

Mo
11 april 2018

Dankjewel voor de uitleg:-)
Allemaal heel kloppend en herkenbaar. Dat over die dementie gaat dan dus over mijn ouders, lijkt me. Ik ervaar hen als bevroren mensen; met heel weinig empathie, terwijl ze eigenlijk wel gevoelig zijn van binnen. Bedoel je dat met die ijskast?

11 april 2018
Beheerder

Ja dat klopt.
Hun gevoelens weggestopt in de koeling.
De koelkast is tegelijk een kluis waarin ze zich opsluiten/afsluiten.
Geen warmte uitstralend, maar ook niet toelatend.