Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Verlamd van kalmte

20 oktober 2016
Beheerder

Zijn antwoorden zijn heel duidelijk.
Hij wil geen relatie.
Hij wil geen mentor zijn maar is het wel.
Verder ben je inderdaad teveel met hem bezig, je ziet in hem een vaderfiguur.
Maar er is meer want eigenlijk zie in hem een minnaar.
Nu hebben meisjes en vrouwen die een vader misten vaker behoefte aan een ouder type.
In de hoop dat ze dan veilig zijn en de wijsheid hen door het leven loodst.
Lichamelijk contact is altijd riskant want het roept ofwel afkeer op of teveel intimiteit.
Natuurlijk komt het weleens voor dat ik iemand omarm of een hand neem als steun maar dat moet met veel omzichtigheid gebeuren want je weet nooit wat iemand heeft meegemaakt.
Stel dat het om misbruik gaat of een trauma. Dat kan heel heftig worden. Of je bent hun reddingsboei en heiland geworden. Het is begrijpelijk dat je je vastklampt, maar je moet ook weer afstand leren nemen als het niet de bedoeling is er een relatie van te maken, wat bij een hulpverlener nooit mag gebeuren voor de ander weer zichzelf is. Grote leeftijdsverschillen kunnen voorkomen maar erger is als het niveau teveel verschilt want dan dicht je hem meer toe dan hij kan of wil waarmaken en vanuit zijn optiek zou het een projectie van een minder ontwikkelde anima kunnen worden.
Hij heeft gelijk dat je op eigen benen moet leren staan, daarom moet hij ook afstand blijven houden tot je die fixatie opgeeft. Wat niet inhoudt dat je later geen contacten mag onderhouden, maar dan vanuit een volwassen meer onafhankelijk standpunt.

Je dromen zijn duidelijk, er speelt erotiek. Ook het feit dat anderen dat vermoeden spreekt voldoende.
Ook al geeft hij het niet toe, onbewust kan er toch een erotische band ontstaan. In feite is libido al eros. Je wilt een kind van hem, zodat je hem aan je bindt.

Ik denk dat je iets probeert in te vullen dat je hebt gemist en hij is de goede ouder die je in je waarde bevestigt. Helaas stelt dat je ook in een kindrol die naar erkenning zoekt.
Een leraar kan op dat gebied veel betekenen, maar erotisch getinte liefde gaat te ver.
Jij mag dat zo ervaren, maar hij niet. Ik denk dat hij dat heel goed weet. Desondanks is ook een mentor een mens met gevoelens. Soms is dat best moeilijk, vooral als de ander aantrekkelijk of hulpeloos en wanhopig is. Toch win je meer respect als je een gepaste reserve handhaaft. Het zal niet zelden gebeuren dat een cliënt achteraf zich gebruikt voelt als je te close bent. De hulpverlener verkeert namelijk in een machtspositie. Iemand moet zich veilig voelen als je hulp verleent.

Het is dus zeker geen vage brij geworden.

Ik ben analytisch psycholoog en droomtherapeut.

Anonieme bezoeker
20 oktober 2016

Ik ben inderdaad te veel bezig met hem en ik zou willen dat er een knop was waarmee ik herinneringen mee kon wissen, maar helaas bestaat dat niet. Ik loop al jaren vast, omdat, wat ik ook doe, ik hem niet uit mijn hoofd kan zetten. Zijn nummer is verwijderd, zodat ik geen berichten meer kan sturen (>21 dagen geen contact), maar hij blijft nog steeds aanwezig in mijn hoofd.

Ik begrijp ook niet waarom mijn onderbewuste is gefixeerd op de erotiek en waarom anderen bevestigen dat er iets tussen ons is.

Ik wil hem - al jaren - uit mijn hoofd, maar waarom lukt het niet? Ik ben echt wanhopig aan het worden...

Anonieme bezoeker
21 oktober 2016

Ik hoop niet dat mijn wil om dromen te analyseren voor irritatie zorgt... Maar ik heb wel het idee dat ik op de goede weg ben. Eergisteren en vannacht weer een droom.

DROOM 1
Ik stap in een dubbeldeks bus, onderaan. Er is veel mist in de bus en het is donker.
Onderin de bus zitten m'n vriendinnen, bovenin de bus zitten de docenten, inclusief persoon X. De bus bestaat alleen uit vierzitters.
Persoon X wilt kletsen en gaat bij ons zitten. Ik zit dan naast hem (zat eerst schuin tegenover vriendin Z), en vriendin Z neemt plaats in een andere vierzitter. Ik voel mij er ongemakkelijk bij.

Plots zitten we in een luxe boot, die nog aangemeerd aan de kade ligt. Het is een heldere, zomerse dag.
De boot verandert in een krakkemikkige, houten vlot. Een enorme speedboot raast met hoge snelheid langs ons heen. Een golf water spettert op ons neer en de rivier klotst hevig. De mensen van de speedboot lachen ons uit en wij zijn boos.

INTERPRETATIE 1
De twee lagen van de bus stellen twee delen voor: het verstand (de bovenste laag, de docenten: kennis, advies of begeleiding) en het gevoel (de onderste laag, m'n vriendinnen: bepaalde aspecten van mijn persoonlijkheid heb ik afgestoten).
In eerste instantie stap ik mijn gevoel in, maar het is mistig, dat duidt erop dat m'n gevoelens iets verhullen. Het symboliseert innerlijke hindernissen en remmingen. Dat de bus uit vierzitters bestaat symboliseert harmonie en stabiliteit.
Er verandert iets in die hermonie/stabiliteit, want vriendin Z (gevoel) verhuist naar een andere vierzitter en persoon X neemt haar plek in (verstand). Ik zit naast persoon X, het voelt awkward. Wellicht moet ik dus m'n gevoel over persoon X uitschakelen en m'n verstand gebruiken.

De boot ligt nog aangemeerd: ik houd mij vast aan m'n eigen overtuigingen, die rijk is aan fantasie. Dat het plots in een vlot verandert, duidt erop dat m'n overtuigingen onderuit worden gehaald: ik ben verward over m'n doel en koers in het leven.
Dan raast er een enorme speedboot langs en een golf water valt over ons heen. Ik word overspoeld met nieuwe emoties/gevoelens uit een onverwachte hoek. De speedboot brengt onrustig water teweeg: een verstopping in de levensrivier. Ik ben boos over de nieuwe emoties/gevoelens en ik schaam mij.

DROOM 2
Ik sta op het schoolplein van m'n basisschool en er zijn veel mensen. Er wordt gevraagd of ik al in een groepje zit, maar daar moet ik "nee" op antwoorden. Ik word in groepje 5 gezet en krijg een wit shirt met foto-opdruk en een blauwe bordstift toegeworpen.
Ik loop naar de achteringang en zie onderweg volwassen mensen spelletjes doen.
Bij de achteringang zitten we in nette rijen en ik zit naast oud-klasgenoot E, bij wie ik ook in de groep zit. We hebben het over de veranderingen in de school: de kluisjes zijn weg en er is geen podium meer. Oud-klasgenoot E benoemt dat de schuifdeuren moeilijk open gaan.

We gaan naar binnen en we checken bij elk lokaal de namenlijst. We zitten helemaal achterin het gebouw.
Het is spelletjesdag en op de NS-borden in de gang wordt jijbent.nl [spelletjessite, persoon X en ik speelden daar spelletjes op tegen elkaar] vermeld. Het eerste spel is het benoemen van voetballers uit namen. Een jongen uit mijn groep, van ongeveer 10 jaar, zoekt de echte naam van "Gustav". Ik doe navraag bij een andere groep en het blijkt Kuva te zijn van het voetbalteam uit Ghana.

INTERPRETATIE 2
Ik vind het heel lastig om deze droom te interpreteren, vooral het laatste stuk. Hierbij een poging.

De speelplaats symboliseert de behoefte om te ontsnappen aan de dagelijkse stress; de basisschool voor onzekerheid uit die tijd die ik niet ben ontgroeit. Dat is buiten de groep vallen, denk ik.
Ik word in groep vijf gezet: er is een koerswijziging op komst. Ik krijg een wit shirt (zuivere emoties) met opdruk (?) en een blauwe bordstift (?) toegeworpen.
De achteringang staat voor een verborgen weg. Andere mensen gaan hier ontspannen mee om, want ze spelen spelletjes (?). Echter moet ik geduld hebben om deze verborgen weg in het echte leven te vinden. Omdat ik zit, weet ik eigenlijk niet goed wat ik wil.
Er hebben zich veranderingen voorgedaan in het gebouw en daarbij in m'n onzekerheid: ik heb geen gedeelte meer dat ik voor mezelf verberg (geen kluisjes); ik heb geen verlangen meer om in het middelpunt van de aandacht [van persoon X] te staan (geen podium); maar ik ben wel kansen misgelopen/kansen zijn mij ontnomen (?) (de schuifdeuren).

Ik moet elk aspect opnieuw overdenken, omdat er beperkingen en grenzen zijn. Ik stop het steeds iets verder weg in m'n bewustzijn (?).

Nu komt het gedeelte waar ik geen raad mee weet. Spelletjesdag symboliseert dat ik een dag mag nemen om te ontspannen. Maar wat de NS-borden symboliseren, het jongentje en de namen van de voetballers: ik heb geen idee. Wel valt het op dat bijna alle letters van "Kuva" voorkomen in "Gustav".

21 oktober 2016
Beheerder

Ik ga geen dromen door elkaar behandelen want dat is mij te lastig.
De mist is een onzekere toekomst.
In de bus die een collectief voertuig is zit je dus niet zelf aan het stuur.
Ook in de daarop volgende boot stuur jij je leven niet.
Een viertal kan gunstig zijn in de zin van een totaliteit vormend.
De vraag is nu waarom die vriendin ging verzitten en vooral wat die aan eigenschappen draagt?
Een speedboot houdt geen rekening met anderen en is een soort mannelijk agressieve patsers schuit.
(aanranding?)
Daarmee wordt je letterlijk geruïneerd tot drijfhout.

In de bus is er een tweedeling die een soort hiërarchie aanduidt. Mannen boven, vrouwen benedendeks.

Een aangemeerde boot is een vastgelopen leven of in elk geval vlot het niet.
Een oud vlot kan een krakkemikkig verleden zijn, maar drijft tenminste en wordt niet door anderen bestuurd, maar door de toevallige stroming.
Het feit dat X bij je kwam zitten heeft een soort sprookjeskoets effect, maar verandert dus in een bijna zinkend vlot. Het is niet wat het lijkt. Zie je de analogie met de reddingsboei?

Het vlot lijkt op de eerdere droom, waarin je in een bed met spijlen ligt, wachtend op je droomprins X als redder.



2 keer bewerkt. De laatste keer was 21 oktober 2016 door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
21 oktober 2016

Woha, en ik maar denken dat ik op de goede weg was :')

Dat over die vriendin kan ik niet zo snel beantwoorden, ga ik morgen over nadenken.

Dus als ik het goed begrijp is persoon X als het ware mijn ondergang?

21 oktober 2016

Magnet, zou je elke droom in een aparte post willen versturen? Want het is op deze manier best lastig om twee verschillende dromen uit elkaar te halen.

Droom 1: De dubbeldekker bus is een manier om overzicht te creëren. Zelfs op een hoger niveau kun je geen hand voor ogen zien. Het is hier niet duidelijk waar je in de bus zit. Boven of beneden. De rangverdeling is duidelijk en zo kun je het ook zien in de echte wereld. Het is ook niet duidelijk uitgelegt hoe de zitplaatsen gerangschikt zijn. In een blokje of als een bank op een rij. Waarom voelde jij je ongemakkelijk?

De luxe boot ziet er fraai uit aan de buitenkant. Toch verandert het in een houten vlot. Dit wil zeggen dat alles niet zo is als wat het lijkt. Het kan zich beter voordoen. Op een gegeven moment begeef de boot zich ook niet in rustig vaarwater. Het is even stressen.

Droom 2: Op school leer je de levenslessen. Je gaat terug in de tijd, toen je nog kind was. Maar dat was verleden tijd. Leef niet in het verleden, maar kijk vooruit. Bij jou is het verschil tussen jezelf en volwassenen heel groot. Het zou kunnen dat je puberhormonen hier spelen.

Anonieme bezoeker
21 oktober 2016

Leermoment voor de volgende keer :)

Droom 1: Ik zit onderaan en de banken zijn als een blokje gerangschikt. Ik voel mij ongemakkelijk naast persoon X, omdat ik bang ben voor de spanning tussen ons en dat andere mensen die kunnen voelen. Dat is in het echte leven althans.

Droom 2: Ik denk niet dat puberhormonen een rol spelen, ik ben net 21 en zat al op m'n tiende in de puberteit. Ik mag wel hopen dat het nu wel uitgewerkt is :')

22 oktober 2016
Beheerder

Dromen cirkelen rond een thema en verrijken dit met wisselende details en scenes.
Dus het betekent niet altijd dat er geen ontwikkeling plaatsvindt.
De ambiance vertelt juist veel over de verhoudingen.
Zo vind ik die schikking in een vierkant interessant, want dat geeft een heelheid aan. (quaterniteit)
Nu zou X dus een stukje verstand kunnen voorstellen, dat prima past bij een leraar.
Het lijkt er ook op dat hij van de bovenetage (hogere energie en hoofd) is afgedaald naar gelijke hoogte.
Een speedboot staat meest in relatie met een jeugdig ego (energie verslindend).
Is ook een symbool van libido (fallisch), dat blijkt wel uit de golven (emoties/ opwinding/ drift /lust/ imponeer- of baltsgedrag).

Droom 2 geeft beslotenheid aan als kluisjes en schuifdeuren die niet open gaan.
(Freud zou ervan smullen).
De man uit Ghana zou een chtonische donkere figuur kunnen zijn uit de broeierige sferen van het onbewuste. Vaak een symbool van energie, hier een heldenfiguur. Kan een schaduwtype zijn.
Gids in het onbewuste (oerwoud).

Waaruit bestond de foto-opdruk?

Bedenk wat de eigenschappen waren van de voorkomende personen en val niet voor een te concrete uitleg.
Personen zijn niet altijd werkelijke uitbeeldingen van buiten jezelf staande anderen. Dat zou immers inhouden dat jij kunt dromen wat zij doen of zijn.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 22 oktober 2016 door Sheherazade.

22 oktober 2016

De puberhormonen spelen niet meer, maar Magnet wat ik wel in beide dromen naar voren zie komen is dat er op wordt opgekeken naar volwassenen of mensen met een titel of met bezittingen. 21 is een volwassen leeftijd.

Anonieme bezoeker
22 oktober 2016

Ik weet alleen dat de foto-opdruk bestond uit de kleuren zwart/donkerblauw en zeeblauw.

Dat over die mensen is een goede tip, bedankt.

22 oktober 2016
Beheerder

Lijkt mij dat de watersymboliek overduidelijk is.
Dat wijst naar het onbewuste.
Misschien ook een linkje naar de drenkeling?

Anonieme bezoeker
22 oktober 2016

-



3 keer bewerkt. De laatste keer was 22 oktober 2016 door Magnet.

22 oktober 2016

Magnet, Graag de nieuwe droom in een andere post plaatsen. Deze wissen en met een nieuw kopje beginnen. Verschillende dromen in één post maakt onoverzichtelijk voor ons. Alvast bedankt. Groetjes, Esme





Deze discussie is gesloten.