Herkenbaar?: Examens, sex en vliegen

Weleens gedroomd over je examen of dat je een nieuwe kamer ontdekt? Dat is helemaal niet raar. Het merendeel van de mensen droomt in thema’s zoals vliegen, seks of bijvoorbeeld een overleden persoon die ineens weer levend is.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van drie Duitse universiteiten. Onderzoekers vroegen aan drieduizend mensen welke avonturen ze tijdens hun slaap beleven. Het onderzoek werd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Dreaming’ gepubliceerd.

Vooral de nachtfantasie over examens komt veel voor bij mannen én vrouwen, jong en oud. Er zijn verschillende variaties op. Een examen doen dat je was vergeten te leren. Een examen doen voor een heel moeilijk vak. Een examen doen en niet slagen. Het is een universeel onderwerp waar heel wat nachtelijk zweet aan opgaat.

De onderzoekers van drie Duitse universiteiten waren vooral erg geïnteresseerd in de thematische dromen die mensen hebben. Die zijn opgesplitst in 56 favorieten met ‘vliegen’ als meest gedroomde. De onderzoekers kwamen erachter dat mannen en vrouwen behoorlijk verschillende dromen hebben. Zo slaapfantaseren mannen vaker over het vinden van geld, seks en het zoeken van een toilet. Vrouwen denken in hun slaap meer aan zwemmen, getijden als eb en vloed of dode mensen.

Hoe jonger de ondervraagden, des te vaker gingen de dromen over zichzelf. Bij ouderen gaan dromen meer over vliegen en iets steeds weer proberen.

Mensen dromen meer over buitenaardse zaken dan uit vroegere onderzoeken naar voren komt. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door meer aandacht in de media voor ruimtereizen en sciencefictionfilms. Zij raden aan te onderzoeken of het zien van films van invloed is op dromen.

De vraag waarom we dromen, blijft vooralsnog onbeantwoord. Ook waarom we in bepaalde thema’s dromen. ‘Het lijkt erop alsof zaken die we in ons wakende bestaan meemaken, herleven in onze slaap. De achtervolgingsdroom kan wijzen op een vervelende persoon of een gebeurtenis waarvoor je het liefst wegloopt,’ stellen de onderzoekers. Uitstelgedrag wordt ook gelinkt aan achtervolgingsdromen. ‘Iedereen stelt wel eens een lastige taak uit. Het is dus niet gek dat het een veelvoorkomend thema is,’ aldus een van de onderzoekers.

Top 15 dromen

 1. Door de lucht vliegen of zweven
 2. Iets steeds maar weer proberen
 3. Achtervolgd worden
 4. Seksuele ervaringen
 5. School, docenten, leren
 6. Te laat komen
 7. Een levende is dood
 8. Een dode is weer levend
 9. Aangevallen worden
 10. Zwemmen
 11. Vallen
 12. Wilde, gevaarlijke dieren
 13. Vloed of getij
 14. Heerlijk eten
 15. Gevangen zijn

 

 

Droominfo

Hoi, mijn naam is Marco en ik schrijf over dromen. Ik ben er van overtuigd dat we als mensheid een collectief onbewuste delen, wat in dromen tot uitdrukking komt. Droomsymbolen zijn daarom fascinerend omdat ze een eeuwenlange wijsheid communiceren. Veel plezier met het analyseren van jouw droom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Droominfo

Droominfo is een droomwoordenboek met 1.483 dromen waar je zelf de betekenis van je droom kan vinden. Je kunt ook over je droom praten op ons forum. Zo krijg je een beter inzicht in je persoonlijke relaties, kan je de dag makkelijker verwerken en krijg je een ongecensureerde blik op je werkelijke gevoelens.