Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Geef je je over aan de macht en de pracht van de koning

Itil
7 jaar geleden

Vannacht droomde ik dat ik soort aan het vechten was in/rondom een paleis, als en met piraten. We sabelden de vijand neer rondom en in het kasteel. Opeens was ik gevangene, de gevangene van de koning en ik moest me klaarmaken voor hem. Ik kreeg een prachtig oranje gewaad, dat ik aan moest en ik was op zoek naar een spiegel om te zien hoe het stond. Vol spanning en verlangen wachtte ik tot de koning zou komen. Opluchting dat hij er nog niet was. En de heletijd hoorde/dacht ik de woorden: Geef je je over aan de macht en de pracht van de koning?
Ik was daar dus, in die grote zalen, me klaarmaken en wachtend op de koning, in mijn oranje gewaad, in spanning, vol verlangen en in gevangenschap.
De koning was mijn vriend en hij was het ook niet.

Wat zegt deze droom? Ik kan zelf wel wat bedenken, maar ben even benieuwd naar duiding van buitenaf, om wat buiten mijn eigen denkkaders te komen. Ik ben benieuwd ook naar de kleur oranje en die woorden.

7 jaar geleden

Het paleis is een overweldigend gebouw. Het is ook een plek waar de romantiek heerst. De piraten willen deze weelde stelen. Het paleis blijkt later een kasteel te zijn. Dit is een vesting die staat als een huis. De gebouwen zijn een zelfbeeld. Je lichaam en ziel in symboliek.

Het lijkt erop dat je niet de enige vrouw bent die de koning zou behagen. Dit omdat het schenken van het oranje gewaad als een ritueel lijkt. Oranje staat voor zoeken naar bevrediging van de behoefte aan levens genieten in de eigen persoonlijke levenssfeer. Ik denk dat de zin ‘Geef je over aan de macht en de pracht van de koning?’, betekent dat je meer mag genieten van alles om je heen. En tevreden mag zijn wie je bent. De gevangenschap kan je eigen emoties zijn of eigenschappen die je niet toelaat.

7 jaar geleden
Beheerder

Dit is typisch Blauwbaard met zijn gouden kooi.
Pracht, ijdelheid en de nieuwe kleren van de keizer.
Macht is de natuurlijke tegenpool van liefde.

Aangezien Oranje sowieso al nep is............



1 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Sheherazade.

Itil
7 jaar geleden

Dus dit gaat echt over mij? Gevangenschap van mijn gevoelens en meer mogen genieten? Dat vind ik mooi en spreekt me deels aan.
Ik herinnerde me net dat in de droom de hele tijd niet duidelijk was of het nu pracht of kracht was. Geef je je over aan de macht en de k/pracht van de koning?

En ik ben benieuwd of de uitleg anders wordt als je weet dat mijn vriend (de koning in mijn droom en toch ook weer niet) en ik waarschijnlijk uit elkaar gaan en dat deze droom voor mij toen ik wakker werd ook leek te gaan over verschoven machtsverhoudingen in onze relatie. Maar ik weet, dromen gaan eigenlijk altijd over jezelf en nooit over de ander. En ms dus ook niet over hoe je de dynamiek met een ander ervaart?

Itil
7 jaar geleden

De vergelijking met Blauwbaard zie ik. Ik snap alleen niet zo goed waar die symboliek voor staat?
En wat betekent het dat de kleur oranje nep is?
Dr kleur oranje is de laatste tijd belangrijker voor mij, in de zin dat ik er meer naartoe trek. Voor mij voelt die kleur als thuiskomen, bodem, gronding. Hoewel ik dat in deze droom ook niet helemaal herken.

7 jaar geleden
Beheerder

Blauwbaard is een sprookje over de gouden kooi waarin je niet jezelf kunt zijn en Blauwbaard bepaalt wat jij mag zien en doen.
Een verstikkende relatie dus, als een vrouw die binnen moet blijven en het mannetje dat buiten gaat en doet wat hij wil, zonder ooit verantwoording af te leggen. Alles symbolisch natuurlijk. Het zijn gijzelingen. Wie niet aangepast reageert wordt kalt gesteld. Dus afgedankt en in de trofeeënkast gestoken. Zuster Anna moet dan de hulptroepen halen, want de vrouw kan zich kennelijk niet zelf bevrijden uit die burcht. De broers zijn natuurlijk haar hulpkrachten die ze eerst niet toeliet.

Oranje als "het huis van..., is nep. (Niet gebaseerd op werkelijke afstamming.)

(Hendrik de VIII was letterlijk een Blauwbaard).

Oranje is de kleur van de op een na laagste sacrale chakra, zeker dynamisch maar nog heel weinig bewust in het vuurelement, drift gedreven.
Kan ontwaken als Kundalini opstijgt. Maar in die relatie zal dat niet lukken. Hij staat je in de weg. Blauwbaard is immers een egoïst die zelf graag pronkt ten koste van anderen.
Blauwbaard kan het kille verstand zijn. (denk aan water en vuur)

Macht en pracht hebben niets met liefde te maken. Beiden zijn ijdele/ narcistische instellingen.

Maar liefde bezit niet, ze praalt niet, ze zoekt zichzelf niet, ze is lankmoedig, vergeeft veel, verdraagt veel, rekent het kwade niet aan, ze is niet opgeblazen, zij gelooft, hoopt, troost enz.



3 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Sheherazade.