Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

In slaap gezegd dat mijn ex niet mag gaan

Anonieme man
5 jaar geleden

Dag allemaal,

Vanmorgen werd ik wakker en mijn vriendin was heel verdrietig. Ik had geen idee wat er was gebeurd. Blijkbaar heb ik in mijn slaap gezegd dat mijn ex niet mocht gaan en haar naam gezegd. Ik ben 3.5 jaar geleden met mijn ex uit elkaar gegaan. Ik kan mij totaal niets herinneren van het hele voorval of in welke context. Ik denk overdag niet aan mijn ex, en als ik er aan denk zijn het geen positieve dingen. Mij ex heeft mij zwaar genaaid. Nadat ik het huis had verbouwd dat op haar naam stond en het was klaar heeft ze het uitgemaakt. Ik ben letterlijk met niets achter gebleven zowel financieel als materialistisch en heb ergens anders een nieuw leven op gestart.

Toen mijn ex het had uitgemaakt heb ik daar nog 2 maanden in huis gewoond tot ik mijn eigen huis had. Dat was geen fijne tijd. Toen ik een huis had gevonden heb ik de deur dicht getrokken toen mijn ex een weekend weg was en heb haar nooit meer gezien.

Inmiddels ben ik 3.5 jaar verder en heb een geweldige relatie met iemand waar ik altijd naar op zoek ben geweest. We passen zo goed bij elkaar.

Maar vannacht heb ik dus blijkbaar in mijn slaap geroepen "naam ex" niet weg gaan". Ook zou ik mijn vriendin hebben weggeduwd toen ze mij probeerde wakker te maken. Maar ik kan mij niets herinneren. Ik heb geen idee wat dit betekent, want ik wil mijn ex niet terug, ik denk niet aan haar. Ik heb wel in mijn dromen soms angst dat mensen mij verlaten. Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

5 jaar geleden
Beheerder

Denk dat het een vorm van verwerking is waarbij je de angst voelde alleen achter te blijven. (separatieangst)
Je kunt dat niet zomaar van je afzetten ook al was het een debacle.
Maar merkwaardig is wel dat je je huidige vriendin dan opzij duwt.
Verlatingsangst wordt soms ontvlucht door iedereen af te stoten.
Ik denk aan een boek van Connie Palmen waarin een psycholoog haar zegt dat wie verlaat, niet hoeft te verlaten. (nadat Isja Meyer haar plotseling verliet)
Dat wil zeggen niet door alle verwijten en problemen heen te worstelen maar eenvoudig de deur uit te gaan zonder dit uit te spreken of aan te kondigen. Degene die achterblijft moet dat dan alleen verwerken. (Ischa was zelf ook een getormenteerde ziel)
Het gaat weer om beeldvorming waarbij je vooral aan eigenschappen moet denken die ook in jezelf huizen.
De vrouw is vaak een draagster of projectiescherm van je beeldvorming.

Soms is afstoten of verlaten een vorm van zelfbescherming. Maar daartegenover staat de angst voor de eenzaamheid.
Puur individualisme is iets wat tot eenzaamheid leidt. Alleen de held is daartoe in staat maar daarom ook altijd een eenzame figuur.

Je vriendin wegduwen kan inhouden dat jij haar uit angst afweert. Niet voor haar maar vanwege het schrikbeeld dat je hebt van je ex.
Je identificeert je huidige vriendin dan met je ex. Het is het "kwaad" afweren. De omhelzing kan als verstikkend worden ervaren en een belemmering van je vrijheid. Mogelijk ook een verstikkende moederrelatie?

Toen je geheel alleen kwam te staan moest je de heldenrol op je nemen maar die is maar weinigen gegeven. Het vergt sterke schouders om held te kunnen zijn.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Sheherazade.

Anonieme man
5 jaar geleden

Bedankt voor je bericht. Ik kan het mij niet herinneren wat er is gebeurd. Dat ik haar weg heb geduwd ook niet. Dat zou zijn gebeurd toen ze mij wakker probeerde te maken. Omdat ik mij niets kan herinneren vind ik het lastig om in een context te plaatsen. In het begin van mijn nieuwe relatie ben ik wel erg onzeker geweest dat ze mij zou verlaten. Maar daar heb ik zover ik mij kan herinneren nooit over gedroomd of in mijn slaap gepraat.

Ik zit de laatste tijd juist erg goed in mijn vel, en het gaat echt goed in mijn nieuwe relatie. Voor haar is dit natuurlijk erg pijnlijk om te horen. Ik voel mij echt rot en ik weet niet hoe ik dit kan uitleggen.

Anonieme man
5 jaar geleden

Van een verstikkende moederrelatie is geen sprake gelukkig. Mijn moeder is in met leven juist heel erg supportend geweest in alles.

5 jaar geleden
Beheerder

In relaties spelen altijd projecties mee.
Dus eens goed nadenken hoe je ex was want dat verbind je met jezelf.
Stuur je haar weg dan verlies je dus ook iets wat bij je hoort.
Het is beeldvorming.

Het vrouwelijke kan heel bezitterig zijn of verstikkend.
Dat is wat je denk ik afstoot.
Maar je kunt je moeilijk vast blijven klampen aan het verleden.
Verlatingsangst speelt hier zeker een rol.