Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

andermans huwelijk met doodskist

an-ne
11 juni 2018

in deze droom ben ik samen met mijn man op een huwelijk van mensen die ik niet ken. als we de zaal van de ceremonie in gaan, staat achterin een langgerekte doodskist.
als deze open gaat, liggen er twee ontbindende lijken in, met hun hoofd naar achteren gedraaid. het is een man en vrouw.
het echtpaar legt ieder een bloem bij hen in de kist. het voelt alsof ik de mensen in de zaal ken, maar ik heb geen idee wie ze zijn. wat betekent de combinatie van huwelijk en dood in deze droom?

11 juni 2018

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. Het huwelijk tussen twee mensen is een verbintenis voor het leven. Je zou ook kunnen denken aan het Heilige Huwelijk, dat een samensmelting is van de klassieke man en vrouw die in elkaar opgaan. Als Yin en Yang.

Maar deze ceremonie wordt verstoord door een naar beeld. De dood wordt normaliter in de symboliek als einde van een nieuw tijdperk beschouwd. De lijken hebben een vies luchtje. Er is te lang gesold met deze doden. Het is verpest en er is te lang gewacht met het begraven van die twee. Begraven staat voor wegstoppen en achterlaten. De bruid en bruidegom zien hun verbintenis (ontbindende lijken) als luguber. Het lijkt wel of ze angst in de ogen zien en weer een grappig taalsymbool; (ont)bindingsangst. Er is sprake van onbalans.

12 juni 2018
Beheerder

Het lijkt wel op de dood van die twee gevierd wordt.
Hun afgewende hoofd geeft iets aan van afkeer, of omgedraaid te zijn in hun graf(-kist).
Dat is ook het leven de rug toekeren.

Het zou ook een verloren liefde kunnen zijn, dus een rouwproces.

Normaal eindigt een huwelijk wettelijk bij de dood.
Maar in de verrottingsfase (putrefactio/nigredo in de alchemie) heeft het hen nog steeds verbonden.

Je zou het als verbinding of liefde die over de dood reikt kunnen duiden, maar de verdorven sfeer wijst daar niet op.

Het gaat om inhouden die deze macabere sfeer dragen, dus b.v. een verrot verleden.
Het gaat ook om een mannelijke en vrouwelijke verbinding als eigenschap. (dode/ onbewuste/ verwaarloosde delen/ rottige inhoud)
In de kist is net zoiets als in de kast liggen, opgeborgen. Sol en Luna verenigt in de duisternis of het filosofische vat/graf.

Het beeld van het paar in de grafkist komt inderdaad voor in de alchemie. [taicarmen.files.wordpress.com]
Het fermentatieproces moet de ziel zuiveren van zijn zwartheid. (waarna de albedo-fase kan beginnen) [taicarmen.files.wordpress.com]
Aangezien de ziel zowel een mannelijke als vrouwelijke pool in zich verenigt is het symbolisch een huwelijk.

De zwartheid is de dood, de depressie, het uitdoven van de levensdrift, de tocht door het duister, of de obscure nacht van de ziel.

Bloemen staan vaak symbool voor gevoelens (of liefde, hoewel het sterk afhangt van de keus)
Bloemen zijn ook zielesymbolen. Ergens is het een planten van leven in de dode materie.
Bloemen zijn dus ook symbolen van hoop en wedergeboorte.

Het alchemistische huwelijk werd door Shakespeare gebruikt in Romeo en Juliet [www.shakespeare-navigators.com] "Death is the wedding, Love is the wedding"



6 keer bewerkt. De laatste keer was 12 juni 2018 door Sheherazade.

an-ne
15 juni 2018

Hoi Esme en Sheherazade

bedankt voor jullie uitleg.
het heeft mij wat handvatten gegeven. in beide uitleggen vind ik dingen die voor mij opheldering geven.
ik begrijp nu beter wat de doodskist met lijken zou kunnen betekenen voor mijn privé situatie. vooral de bloemen geven mij nu een duidelijke betekenis. mijn huwelijk heeft een deuk opgelopen en misschien betekent dit alles dat we het nu wegstoppen, met liefde, om verder te kunnen met het geluk.
de lijken stonken niet in mijn droom, maar zagen er alleen onaantrekkelijk uit. niemand stoorde zich aan de lijken en vond het heel normaal dat ze erbij waren.

dromen omschrijven blijft erg lastig, omdat je snel dingen vergeet. heel erg bedankt, want nu kan ik het iets beter plaatsen.

15 juni 2018

Nee, ik bedoel ook letterlijk niet, dat ze stonken. Het is figuurlijk bedoeld dat het stonk. Er is wat loos, bedoel ik ermee. Er is iets. Het stinkt.