Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Een fiets en water op mijn bed

MyrthePieternel
6 jaar geleden

Ik droomde vannacht dat er een soort kerstdienst was. Ontzettend veel geregel en ik vond het drie keer niks. Een hoop poeha en geen echte bezinning. Ik hielp met de voorbereidingen maar niet van harte. Degene die die leiding had daarover - die ik ken van vroeger, en toen al een slavendrijver was - deed zelf heel weinig.
Terloops hoorde ik dat zij ‘al haar rijbewijzen’ had gehaald. Een ander stel had een paar grote schepen gekocht en ging tomaten verhandelen voortaan.

Alle mensen die meehielpen logeerden in een soort hotel. Ik niet, ik ging naar mijn eigen bed in mijn eigen huis (in mijn droom was het mijn eigen huis). Paralel aan ons feest gaf een groep moslims waaronder onze (echte) oudere buurman ook een feest. Hij sliep ook in zijn eigen huis en had veel familie ed over de vloer.

Toen ik bij mijn bed kwam, stond er tot mijn stomme verbazing een matzwarte fiets op mijn bed, op een soort plaat/bak waardoor hij echt rechtop stond. Maar in die bak was ook nog zoveel water, dat mijn hele bed ervan verzakt was. Het water was in mijn matras gelopen, dat was totaal verpest. Mijn kussen was doorweekt en woog wel 20 kilo. Ik was woest en wist meteen dat Mohamed het gedaan had (met wie we in waaktoestand een leuke burenklik hebben!) als een of ander stom geintje.

Raar feit over de fiets: toen ik wakker werd zei mijn man: er heeft gister toen jij weg was, een poosje een matzwarte fiets in een doos in onze gang gestaan, maar die is al opgehaald voordat jij thuiskwam. Hij was voor de buren (de andere buren). (En ik wist daar dus niets van, van die fiets in onze ga gang. Maar ik droom wel over zo’n fiets!)

Zo ging de droom verder: Ik zei tegen mijn man dat ik verhaal ging halen, en dat de buurman een nieuw matras mocht gaan kopen. En dat het me niks kon schelen dat hij sliep. Mijn man zei nog, ‘maar is dat wel verstandig? Misscjien moeten we er niks van zeggen, hij heeft wel onze vakantie enzo betaald he’. (We hebben in het echte leven schulden.) Maar ik was te boos en probeerde de buurman te bellen. Dat lukte niet want de knopjes van mijn telefoon werkten niet en ik kreeg steeds iemand anders aan de lijn.

Ik ging naar zijn huis en ging verhaal halen. Er kwamen drie mannen naar buiten die me heel omzichtig vroegen of ik asjeblieft later terug wilde komen want hij sliep nog. Ik zei, natuurlijk, geen probleem. Toen ik wegliep, hoorde ik ze zeggen in het Arabisch, nou, ik dacht dat ze wel heel boos zou zijn maar dat viel dus mee.

Is er iemand die het leuk vindt om mee te denken over een duiding van deze bizarre droom?

6 jaar geleden

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. Deze spirituele voeding doet je niets. Naast dat het voor jou inhoudsloos was ben je misschien het geloof ontgroeid. De poeha is als machtsmisbruik net als de slavendrijver. Degene die je hielp heeft het goed voor elkaar, maar wordt waarschijnlijk op handen gedragen door haar ouders. Daar kunnen kinderen verwend van worden.

De mensen die logeren in het hotel, stappen even uit de dagelijkse sleur (vakantie). Jij kan het niet veroorloven of je wilt niet mee in de massa. Geloven en culturen hebben dezelfde behoeftes, maar de verschillende culturen hebben andere gewoontes. Een feest blijft een feest. Dat is ook een manier om even te vergeten en blijdschap vieren in het moment.

Je bed lijkt wel een kapot waterbed. Je onbewuste en emotie (symbool: water) ligt hier verstopt in je bed. Het lijkt wel of je hier veel hebt gepiekerd en uiteindelijk is er iets geknapt. De fiets hoort niet op bed. Het is stuurloos. Een fiets hoor je in balans zien te houden om het te besturen.

De mannen smoezen. Je kan ze verstaan. Je komt op een bepaalde manier over bij anderen, waardoor mensen denken dat je boos of arrogant bent. Maar het is je bedoeling niet. Het is je houding.

O, jammer dat je verteld over je financiële toestand. Voor ik alinea 2 analyseerde wist ik niet dat je financieel niet goed zat.

6 jaar geleden
Beheerder

Kerst en (vr-)eten. Dat is wat de meeste mensen doen met Kerst.
De inhoud van Kerst is de geboorte van het licht het Winter-solstitium.
De overwinning van de dood als de nacht en de koude, de levenloze dorheid.
Inderdaad totaal geen bezinning eerder het tegenovergestelde, vraatzucht en materialisme.
Dus jij vindt het terecht helemaal niks.
Daarbij een regelneef en een slavendrijver en iemand die al haar brevetten in de zak heeft van de "mannelijke broek".
Dan nog de grootgrutters met schepen vol (rottende) tomaten.
Je zou er bijna mee gaan gooien.

Een hotel is een soort paradijs waar je op je wenken wordt bediend. Luilekkerland.
Jij doet daar ook niet aan mee en gaat je eigen weg. Gelukkig maar.
Een fiets is een individueel voertuig, maar het staat op je bed geparkeerd en het water stroomt overal uit.
Water is het onbewuste en emoties.
Waarom drijf je het bed uit of waarom is je rustplaats doordrenkt en geef je je buurman de schuld?
Op een drijfnat bed kun je niet gaan liggen. Je kunt wel gaan fietsen en in beweging komen.
Het bed is een droomterrein maar het vele water maakt het onmogelijk want het onbewuste is naar boven gekomen.
Dat is een vorm van dreiging. De grond zinkt onder je voeten weg.
Het is een zwarte fiets en die kan wijzen naar een enge inhoud.
Fietsen is een uitdrukking die wel met seksuele handelingen wordt geassocieerd.
(zoals hem erin fietsen of op een "oude" fiets moet je het leren).

Het is bijna synchronistisch om juist een dergelijke fiets in de gang te hebben gehad.

Het kussen is zwaar van het water, alsof je gigantisch hebt liggen zweten op een probleem.
Misschien hebben de schulden daarmee te maken? (het zinkende schip of de ark van Noach?)

De connectie met Mohammed zou nog op de religie kunnen wijzen of de invloed ervan. (Ze vieren geen Kerst).
Zij waren feest aan het vieren en verkeerden dus in een goed stemming terwijl jij juist woedend bent.

Alle ingrediënten van een droom behoren vooral jezelf toe inclusief de buren. (minder bewuste eigenschappen)

Ik denk aan een "waterfiets".

Heeft de fiets met vrijheid te maken?
Het natte klamme koude bed ontvluchten. (Of de erg natte droom. haha.)

MyrthePieter
6 jaar geleden

Ik zie zeker hier iets in: het geloof ontgroeid, dat past.
Het natte bed en die fiets begrijp ik nog niet helemaal, ook niet na wat jullie schreven (waarvoor dank!). Wat ik wel kan beamen: het onderbewuste en dat de grond onder mijn voeten wegzakt, de emoties, de nare kant van seksualiteit: ik ben namelijk bezig aan een heel langdurige behandeling na chronisch (oa seksueel) misbruik vanaf mijn vroege jeugd, waarbij de kerk me helaas niet heeft kunnen helpen (maar dat wel pretendeerde, waardoor ik jaren later pas de juiste hulpverlening zocht). Ik leef al jaren met suicidaliteit, ik ben nu eindelijk op weg naar een stukje verlichting van alle opgedane bagage en ik hoop dat het ook makkelijker wordt om te willen leven.

Zelf dacht ik toen ik wakker werd: ik kan nergens rust vinden (zo voel ik me vaak op de schijnbaar eindeloze weg van therapie) en word gedwongen te fietsen terwijl ik zó moe ben. Ik denk heel vaak: ik kán niet meer. Ik weet wel dat ik met babystappen vooruit ga doordat ik hard werk en het blijf aangaan ipv het te vermijden.

Zeker veel dingen die ik in kan passen in jullie handreikingen!

Groetjes, van mij

6 jaar geleden
Beheerder

Je droomde over Kerst.
Dat moet toch een positieve transformatie inhouden, immers de geboorte van een nieuw licht na de duisternis (depressie/uitzichtloosheid)
De fiets is een soort tredmolen.
Bij het beeld van een fiets op een bed denk ik aan ploegen door het natte mulle zand.
Dat het verband hield met seksualiteit was mij direct duidelijk.

Mensen kunnen zo hypocriet zijn aangaande het geloof.
Ze zitten voor in de kerk maar misbruiken hun kinderen brengen zo het liefhebben van de naaste letterlijk in praktijk alhoewel dat natuurlijk niet zó bedoeld is. Zo zou je het "laat de kinderkens tot mij komen" als legitimatie van pedofilie kunnen uitleggen.
Sommigen wens je terecht een bijbelse molensteen toe.

Bij de kerk klop je voor zulke zaken aan de verkeerde deur.
Van psychologie en trauma verwerking weten ze weinig tot niets en het helpende handje van de Heer ontbreekt.

Suïcidale gedachten komen zeer veel voor na misbruik en het aantal "geslaagde" pogingen is helaas alarmerend.
Nog altijd worden de gevolgen van misbruik zwaar onderschat en er heerst een ernstige onderrapportage.
Niet meer dan een 1 op 6 gevallen wordt aangegeven en een zelfde percentage van die gerapporteerde gevallen daarvan ooit veroordeeld tot meestal lichte straffen die niet effectief blijken (taakstrafje van niks). Het slachtoffer blijft er wel het hele leven mee kampen met angsten, onzekerheid, talrijke symptomatische klachten en vooral depressies. De lijst is eindeloos en het misbruik wereldwijd is schandelijk hoog.
Vooral mannen onderschatten de gevolgen van misbruik en het wordt ook het meest door mannen aangericht. Gevolg van het dominante mannetjes gedrag, Patriarchale religies, de vrouw en de erfzonde als excuus voor hun onbedwingbare lusten, dat is de vrouw zwart schilderen met instemming van de Heer, seksuele onderwerping en het stelselmatig (onderdrukken van hun gevoelsmatige ontwikkeling kweekt onverschilligheid). Het schrijnende gebrek aan schuldbesef of verantwoording maken het moeilijk, vooral voor de slachtoffers. (Erkenning vinden van de daad en het psychische probleem). Verder kunnen rollen omgekeerd worden. (slachtoffers die daders worden).
Omgekeerd van dader naar slachtoffer wens ik ze allemaal toe, weten ze eens wat het is misbruikt te worden.

Misschien daarom die zwarte tredmolen.
Heel vermoeiend, maar gelukkig heb je wel hulp gezocht en aanvaard.
Je komt er wel een keer doorheen, al zullen de littekens altijd merkbaar en vooral voelbaar blijven.



3 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Sheherazade.

MyrthePieter
6 jaar geleden

Ja, dit herken ik van wat je schrijft: een tredmolen, het ploeteren op die zwarte fiets en de woede naar ‘religie’ toe (de slavendrijver die een kerstfeest gaf maar ook Mohamed - religie in hrt algemeen) die me maar voort heeft laten modderen zonder de verlichting/bevrijding te brengen die wel beloofd werd. (Inhoudsloze kerstviering.)

Ook blijf ik nog in contact met de kerkelijke mensen die me dus niet altijd de beste psychische hulp geboden hebben, omdat ze ons praktisch wél kunnen helpen nu we bv schulden hebben (in de droom: Mohamed heeft wel onze vakantie betaald, dus wees maar niet kwaad over die fiets en je doorweekte bed).

Wat ook nog bij me opkomt nu: ik zie ook mijn afzondering van feestende mensen: ik ben wel aanwezig waar feest wordt gevierd, maar in mijn binnenkamer ben ik vooralsnog aan het vechten tegen de bierkaai. Dat zien alleen de lieve mensen die dichtbij me staan.

Misschien niet zichtbaar in deze droom (? Voor mij) maar wel waar: ik heb nu door de juiste therapie eindelijk weer hoop, dat ik over een paar jaar misschien weer aan het werk zou kunnen. Wat zou ik dag graag willen.

Bedankt voor het meedenken!