Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Afscheid van 2 beren

6 jaar geleden

Namaste,

Ik droomde dat ik met 2 beren en 4 mensen in mijn oude woonplaats liep. Een van de beren was een gezellige dikke bruine beer met een mooie volle vacht. Deze was mijn huisdier. De tweede beer was mager, een stuk kleiner en had een soort van vlassige vacht. Deze was niet van mij. Ik hield veel van de beren maar wist dat ik ze niet bij mij kon houden. De twee beren gingen daarom zonder mij verder. Ze liepen naar een kruispunt, waar de 4 andere mensen schrokken van de beren. Ze renden hard weg terwijl ik riep dat de beren geen kwaad deden. Toen kwamen de mensen weer terug. De beren wilden het kruispunt oversteken, maar het verkeer was veel te druk. Daarom besloten de beren om te keren en de andere kant op te lopen, met het verkeer mee. Eerst liepen ze een stukje over de straat en ik was bang dat ze zouden worden aangereden. Maar dat was gelukkig niet het geval. Ik gaf de beren een knuffel en zei ze gedag. Ik was erg verdrietig dat ik ze niet met mij kon meenemen en toen ze uit het zicht waren vroeg ik of ze goed terecht waren gekomen. Ik gaf mezelf antwoord dat ze het inderdaad goed maakten. Toen werd ik wakker.

Warme groeten, -Kaimana



1 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Kaimana.

6 jaar geleden

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. De beer wordt verbonden met de maan (vrouwelijkheid) en de maankrachten (maandstonden). De seizoenen (4 mensen) en de cyclus van eb en vloed. Het wegebben van energie en de veranderingen (winterslaap) van de natuur. Deze hebben dan ook weer te maken met de veranderingen in ons bestaan (leeftijd/ervaring). De twee beren geven dubbele kracht aan. De magerheid van de ene beer zijn de tekortkomingen die een mens kan hebben. De kleinere beer staat voor bescheidenheid.

Het kruispunt heeft te maken met keuzes maken. De beren moeten terug in de natuur en horen niet bij mensen als huisdier, want anders vermindert zijn kracht. Hier staat het aarden centraal. Na een drukke dag (verkeer) is het fijn om rust te krijgen. Anders raakt gezondheid uit balans. Het verkeer duidt ook op de maatschappij. De beren gaan met de stroom mee. De beren uit je droom zijn een spiegel van jezelf. Carrière maken is een doel met een drive, maar daarnaast is jezelf rust gunnen ook verstandig.

6 jaar geleden
Beheerder

Wat mij opvalt is het kontrast tussen de vette beer en de magere beer.
Waarom denk ik aan de vette en magere jaren?

In elk geval is er een onevenwichtigheid.
De een wordt blijkbaar verwend en de ander verwaarloosd.
Het zijn wellicht eigenschappen van jezelf, nauw verbonden met de instincten en de natuur.
De magere beschouw je zelfs als vreemd. Toch moet ook die ergens bij jou horen, het is immers jouw droom.
Ze lopen met de stroom mee, niet echt iets voor beren.
Sterk als een beer zegt wel iets want ze zijn inderdaad kolossaal en oersterk.
De beer is vaak een moedersymbool. Jij ziet hen als knuffeldier maar dat zou in de realiteit weleens verkeerd kunnen uitpakken want ze kunnen onberekenbaar zijn. Een wild dier heeft immers zijn omgangstaal en reageert automatisch op gedragspatronen.
Versta je die verkeerd, dan kan de beer plots aanvallen.

Het zijn dus eigenschappen die in een primitief stadium verkeren.
Denk aan The Beauty and the beast. De beer is dus ook het onbewuste.
De beer kan transformeren. (zoals een betoverde prins)

Het verkeer is de hectische levensstroom. Dat jachtige verkeer past niet bij de beren.
Auto's zijn in hun ogen ijzeren beren en dus rivalen.
Misschien ben je te ver van de natuur afgedwaald, of verwaarloos jij je lichaam?

6 jaar geleden

Dank jullie wel voor de reacties. Ik kan hier zeker wat mee!

Sherezade schrijft dat de beer ook wordt gezien als een moedersymbool en Esme schrijft dat de beer wordt verbonden met de maan (vrouwelijkheid), en dat kan wel kloppen met het gevoel wat ik had over de ene beer. Ik zag hem in mijn droom niet als knuffeldier (hoewel ik hen beide wel een knuffel gaf bij afscheid), maar ik had wel veel liefde voor beide beren. Mijn moeder is enige tijd geleden overleden en ik merk dat ik nu echt met de verwerking bezig ben. Mijn leven is ontzettend hectisch geweest sinds haar overlijden en begint nu in rustiger vaarwater te komen. Ik heb mijzelf wel verwaarloosd, maar sinds een tijdje ben ik goed voor mezelf aan het zorgen.

Jullie uitleg maakt de droom een stuk duidelijker voor mij. Dank jullie wel!
Namaste.