Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Slechte jeugd

Patsystone
5 jaar geleden

Mijn jeugd was niet echt gelukkig. Mijn moeder kon geen liefde geven en na jaren lang kleineren moest ik die relatie verbreken anders ging ik er aan onder door. Heb mijn best gedaan. Al jaren droom ik en bijna altijd komt zij er in voor. Vaak spelen mijn dromen ook af in ons ouderlijk huis. Waarom?? Zie haar liever niet als ik wakker ben maar ook niet als ik slaap. Dit zorgt er voor dat ik meestal te laat naar bed gaat. Althans dat denk ik. In mijn droom is het niet zo dat we het bijleggen. En ik wil in wakkere wereld dit ook echt niet.

5 jaar geleden

Wanneer je opgroeit leer je gedrag van je moeder. De dingen die je moeder tegen je zegt wanneer je jong bent, en in jouw geval was dit kleineren, heeft invloed op hoe jouw innerlijke stem naar jezelf later zal gaan klinken wanneer je volwassen bent.
Dus ondanks dat je het contact verbroken hebt en je je moeder liever niet ziet. Kan het zijn dat er bepaalde elementen aan jouw innerlijke stem nog steeds onder invloed gaan van wat je vroeger van je moeder in gedrag aangeleerd hebt. En dat komt terug in je dromen. Gewoon zeggen dat je jeugd en je moeder nog niet verwerkt hebt, vind ik wat te kort door de bocht, want ik heb al vaker meegemaakt dat mensen hun jeugd welk degelijk verwerkt hadden maar hun moeder toch iedere keer weer in hun dromen opdook. Misschien een idee om eens bewust naar je eigen gedachten te luisteren. Hoe aardig ben je voor jezelf? Hou je van jezelf? Zorg je goed voor jezelf in alle aspecten, op een manier zodat je dat ook voor familie of vrienden zou doen?

5 jaar geleden
Beheerder

Je moet onderscheid leren maken.
Je moeder is deels een onverwerkt probleem of een complex.
Echter draag je een aantal van die eigenschappen in jezelf mee.
Door je moeder te haten haat je dus iets in jezelf en daarom blijft het stuiten op weerstanden.
Het is dus zaak precies dat te herkennen wat werkelijk bij je hoort anders kan het complex niet evolueren en blijven de dromen rond dat thema cirkelen.

Belangrijk is bijvoorbeeld om niet oppervlakkig naar dromen te kijken maar details waar te nemen.
Generaliseren is nu juist de fout die elke ontwikkeling in de weg staat want dat voert slechts tot algemene vooroordelen en vergelijkingen die nooit geheel op kunnen gaan.