Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Re: Ik wordt geroepen in mijn dromen

Mell
4 jaar geleden

Ik herinner Mn droom niet helemaal meer maar ik was in een huis om te logeren. En het spookte er zo dat het gevaarlijk was. Toen werd er verteld dat we de spiegel in moesten om ons zelf te redden. Een maal in de spiegel waren we in het verleden en was de geest weer gewoon een persoon. Hij bond kinderen vast aan hun haren boven een trapgat ook mij. (Ik voelde me niet bang)
Toen hij de volgende wilde ophangen naast mij hoorde ik Mn moeder mel roepen. (Ze maakt me vaker wakker als ik vroeg moet werken. Maar dat hadden we deze keer niet afgesproken) dus ik antwoorden zachtjes met ja. Hierna hoorde ik haar gelijk weer roepen. Alsof ze me niet had gehoord. Dus ik zei wat harder ja en was meteen klaar wakker. Maar Mn moeder was al werken.

4 jaar geleden

Dromen vertellen in symbolen. Het huis waar je logeert is niet een plek waar je je op je gemak voelt. Je gaat buiten je comfortzone. De spiegel staat voor zelfreflexie. Hier ben je ook niet veilig. De kinderen worden aan hun haren vastgehouden. Haren staan voor kracht (Goliat). Je voelt je weer veilig door een bekende stem. Dat schept weer vertrouwen.

4 jaar geleden
Beheerder

Een spiegel was altijd een magisch attribuut. Is ook een soort deur of kader naar een andere werkelijkheid of sprookjeswereld.
Het bijgeloof meent dat geesten niet in een spiegel te zien zijn. Typerend is vooral dat de zilverlaag waarmee de spiegel bedekt is ook een afweer tegen het kwaad symboliseert. Vandaar wellicht die magische werking. Maar de spiegel is vooral een bewustzijnslaag.
Zelfreflectie is precies het dunne laagje dat ons van het wegzinken in het onbewuste weerhoudt.

De spiegel werd ook aangewend om de Medusa te ontwijken. Via het spiegelende schild kon de Griekse held namelijk zijn bewustzijn vasthouden en niet versteend te worden door de blik van het monster. (verstarring, eenwording)

Kinderen aan haren ophangen is erg vals. Het is enorm pijnlijk. Haren hebben te maken met gedachten. Deze straf werd wel vroeger toegepast. Zo bestonden er ook rollen om iemands haar mee aan te trekken als marteling.

De haren staan wel voor spirituele krachten. De reus aan de haren vastleggen was hem zijn kracht ontnemen. Afsnijden van de haren is een symbolische castratie en betekent ook het afnemen van zijn geestkracht. Valse ouders slepen hun kinderen wel aan hun haren mee.

Vraag mij af of hier een Blauwbaard thema meespeelt?

Een trapgat is een angstsituatie. Zoiets als, "als je niet luistert laat ik je vallen".
Haren komen voor in vele sprookjes zoals reponseltje. De magische aantrekkingskracht van haren en hun statische lading spreken tot de verbeelding. Lang haar was altijd een beeld van losse zeden, vrijheid, wildheid, bandeloosheid en (romantische) sensualiteit. Kan dus ook een inperking betekenen op dat gebied. Je haar afknippen was dus wel een manier om je wilde haren af te nemen.
Haren kunnen een kledingsfunktie hebben. Het losmaken van de haren was dan vergelijkbaar met zich uitkleden of "beschikbaar" stellen.

Deze discussie is gesloten.