Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

De alwetende verteller

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Sinds een lange tijd erg raar gedroomd... Raar, omdat de vorm van de droom heel... vreemd is. Alsof er een alwetende verteller was; alsof er iemand mij dit verhaal vertelde. Het was niet dat ik de beelden zag en er iets bij dacht, maar iemand vertelde iets en ik zag de beelden.

In deze droom speelt een studiegenoot, laten we hem M. noemen, de hoofdrol. Er werd mij verteld dat hij in de stad Leiden woont en dat hij magische krachten bezit. Een soort van magisch wezen dat per ongeluk in de mensenwereld is terechtgekomen, daar vast zit en het beste ervan probeert te maken.

Op een nacht fietst er een dronken meisje door de straten van Leiden, helemaal alleen. Het is donker, met hier en daar het schemerlicht van een lantaarnpaal. Ze valt van haar fiets af en loopt pardoes een rivier in. Die rivier is stroomt erg snel. Het meisje verdrinkt bijna, maar M. duikt haar achterna. De rivier stroomt onder twee grote, stenen bruggen door. M. gaat kopje onder, pakt het meisje vast en trekt haar de kant op. Het aparte is dat de oever op dat moment even hoog is als het water, terwijl de oever verder veel hoger ligt dan de rivier en het onmogelijk zou zijn om uit de snelstromende rivier te klimmen. Er wordt verteld dat het een heel erg vieze rivier is, omdat M. helemaal onder de (groene) drab zat.

Het magische is, wordt verteld, dat M. een duidelijk signaal kreeg wanneer hij de held moest uithangen. Als hij namelijk door de straten liep, dan verscheen er een kat aan zijn zijde. De kat loopt even met hem mee, kijkt hem aan en vlucht daarna weer weg. M. wist dan dat er binnenkort iets gebeurde.
Maar zodra er zoiets was gebeurd en M. iets heldhaftigs heeft gedaan, kwam diezelfde kat weer terug. De kat verschijnt dan weer en is zeer agressief. Het loopt toevallig deze keer een groep mensen achterna - een groep van vier mensen, waaronder ik - en het schreeuwt bijna, het miauwt onophoudelijk. Het kijkt ons aan met een zeer intense blik [toen ik wakker werd en deze blik voor mij zag sprongen de tranen in mijn ogen. Nu nog steeds] en wij beginnen te rennen. De kat ook en achtervolgd ons. Er wordt verteld dat, als er een hond verschijnt, deze hond het niet zou overleven. En de hond verscheen. Het was een donkerbruine, logge hond, die gewoon wat om zich heen keek. De kat kreeg de hond in het vizier en sprong erop af.
Ik schrok wakker van de droom.

5 jaar geleden
Beheerder

Kat en wanhopige vrouw zijn natuurlijk identiek.
De vrouw als anima komt hier bijna letterlijk in de goot terecht.
Maar de "held" kan haar net redden. Superman is helemaal geen held.
Hij laat zich manipuleren door het drama.
Superman zit in jouzelf. De dramaqueen lokt die reactie uit.
Het is altijd een teken van een slechte relatie met de anima als ze tot zulke daden overgaat.
De rivier is de stroom der vergetelheid. (Lethe) en depressie, zelfverwaarlozing.

De hond lijkt een logge goedsul of allemansvriend.
Waarom valt de kat de hond aan?
(Het is niet altijd een goed huwelijk als kat en hond samengaan).
Ben jij die logge hond?

Het katje is boos, of vijandig, waarom?
Omdat het verwaarloosd is.
De hond is goed doorvoed en krijgt dus meer energie en voedsel.
Een soort broodnijd?
Of is de kat boos, omdat jij en de rest geen poot uitsteken?

Kat en M hebben een geheim verbond.

De kade lijkt zich omlaag te buigen bij de redding.
Dus het was niet zo moeilijk op de kant te komen.
Vraag is natuurlijk, waar blijft jouw actie in dit drama?1 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Sheherazade.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Het vreemde is dat ik zelf geen actie onderneem in de droom: ik hoor wat er gebeurt en zie dat voor mij in beelden. De enige actie is dat ik wegren voor de erg agressieve kat.

Ik ben mij zeker bewust van dat ik mezelf heb verwaarloosd door de tentamenweek en andere activiteiten. Ik ben te veel in mijn hoofd bezig en heb nog geen moment van rust kunnen pakken. Dat zal wel de kat zijn, doet mij vermoeden. De logge hond de ontspanning. Daarom vliegt de kat de hond aan.

Bah, deze droom heeft echt mijn dag verknald. De blik van de kat blijft mij achtervolgen.
Werd een uur voor wekkertijd wakker van de droom en besloot toen maar om het bed uit te gaan. Al de gehele dag voel ik mij leeg en emotieloos...

5 jaar geleden
Beheerder

Als je nu eens wat voedsel schenkt aan het katje dan zal dat minder agressief worden.
De Held in je dromen is tegelijk degene die overmoedige prestaties nastreeft en daarmee precies dit scenario oproept.

De kat is je verwaarloosde gevoel.
Feitelijk smijt jij de anima in de majem.
De rivier die al zo vervuild is.

Anonieme bezoeker
5 jaar geleden

Gelukkig is de tentamenstress nu voorbij en kunnen we een week lekker rustig aandoen. Maandag beginnen met een wellnessbezoek :)
Bedankt voor de uitleg!