Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Nachtmerries na relatiebreuk

SoMe
28 augustus 2018

Het valt me op dat ik recent elke nacht last heb van nachtmerries sinds ik in verlof ben (sinds vrijdag). Ik heb zelf m'n relatie stopgezet enkele weken geleden. Is dit de onderliggende reden?

Ik droom vaak over inbrekers. Levensechte dromen. Gisteren werd ik bv wakker en wou de politie bellen tot ik besefte dat ik in m'n bed lag en het dus niet echt kon zijn. Het ging over een ramkraak in de buurt v waar ik woon. Ik wandelde gewoon voorbij, het was nog licht. De inbrekers hadden gezien dat ik hen gezien had, maar ik wandelde op mijn gemakje door. En dacht bij mezelf : als ik de volgende straat afgeslagen ben, dan bel ik de politie. Ik keek niet achterom om te checken of de inbrekers me misschien volgden. Ik werd wakker, rotsvast ervan overtuigd dat dit echt was.

Een een andere recente soortgelijke droom was dat m'n ex-buren terug probeerden in te breken in her huurhuis dat ze tot voor kort nog huurden in de straat waar ik woon.
(context: absoluut geen aangename buren; drugs, overlast,..)

M'n meest recente droom ging over m'n broer. Hij stond in het ouderlijk huis op mijn kamer te roken met het dakraam open.. Ik deed teken dat ik het zag en pakte hem daarna erover aan.
(Context: sinds m'n broer aan de drugs ging, is onze band verbroken. Al jaren geen contact meer maar is enkele dagen geleden ter sprake gekomen. Hij zit in een instelling en was buiten de instelling gespot door een familielid.

Het valt me heel enorm op dat de nachtmerries recent begonnen zijn. Wat zit hier achter en vooral: hoelang gaat dit blijven duuren?

28 augustus 2018
Beheerder

In crisistijden droom je intenser dan normaal.
Het is een poging tot verwerking.
De inbrekers zijn mannelijke delen in jezelf die angsten belichamen.
Het huis is nooit je bezit en je kunt het ook niet volledig afsluiten.
Elke gedachte is een indringer. Je creƫert dus je eigen "inbrekers".
Drugs benevelen en voeren tot buitensporig gedrag en ongeremdheden.
Drugs kunnen iemand onbewust maken in de zin van vervreemd van de realiteit.
Niet zelden ook tot paranoia of schizofrene en psychotische wanen.
Vaak is criminaliteit het gevolg van drugshandel en gebruik.
De rokende broer zal dus wel een joint gebruiken hebben.

Het is een chaos in je hoofd. Dat is heel begrijpelijk.
De oude buren proberen in te breken dat is een belendend perceel en dus een stukje van je onbewuste waar ze nog altijd "wonen".
Je voelt je dus onveilig of onbeschermd. Mannen vormen vaak een beschermend beeld maar soms zijn ze juist bedreigend omdat ze hun agressie dan op de partner gaan richten. Als de draken verslagen zijn keert de drakendoder zich bij gebrek aan een vijandsbeeld tegen nieuwe "slachtoffers".