Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Repeterende c.q. angstdromen

17 juli 2018

In een eerder stadium had ik repeterende dromen over de politie die mij achterna zat en probeerde te arresteren. Intussen ben ik er achter gekomen wat dat betekent. Ik werd ten onrechte beschuldigd van een misdaad die door een ander gepleegd werd. Via bla, bla, bla lieten ze mij arresteren, maar wegens gebrek aan elk bewijs moesten ze mij na vier dagen loslaten. De echte dader kwam pas na jaren boven drijven, maar hij kwam goed weg omdat zijn misdaad verjaard was. De Wet werd veranderd, maar hij kwam wederom goed weg omdat de nieuwe Wet alleen voor nieuwe gevallen voorzag, en niet met terugwerkende kracht !

In het heden heb ik weer last van een repeterende droom. Telkens gaat het er over dat ik met mijn vrouw op vakantie ben in het buitenland. Op een gegeven moment geeft mijn vrouw aan dat ze alvast naar het hotel terug gaat omdat we diezelfde dag toch naar huis gaan. Ik probeer haar te volgen, maar opeens is ze spoorloos verdwenen. Omdat alleen mijn vrouw de weg terug kent naar het hotel, blijf ik alleen achter. Ik besluit mijn auto te pakken en haar te gaan zoeken. Maar opeens kan ik mijn auto niet meer vinden, net als of die gestolen is. Ik heb dan mijn mobieltje niet bij me, en evenmin mijn portemonnee. Ik bevind me dan in een uiterst vervelende situatie en voel mijn eigen dan niet goed worden. Op dit moment, als ik geen kanten meer uit kan en mijn eigen erg rot voel, word ik wakker. Deze droom kent ook varianten zoals; Met - vrienden - op vakantie gaan in het buitenland, en altijd dezelfde riedel; opeens zijn ze spoorloos verdwenen en laten mij helemaal alleen achter. En ook komt het wel eens voor dat mijn auto gestolen is, en ook wel eens dat mijn auto niet meer wil rijden. Iedere keer ben ik blij als ik wakker word, om te constateren dat ik veilig en wel thuis ben in mijn eigen bed.

Wie weet wat dit alles te betekenen heeft ?

17 juli 2018
Beheerder

In dromen ben je alles tegelijk, dus ook de man die een misdaad heeft begaan.
Het ego meent meestal onschuldig te zijn, maar je bent minstens (mede-)verantwoordelijk voor je dromen.
Ergens schuilt er een schuldgevoel en dat zal ook terecht zijn.
Het ego is er altijd als de kippen bij om anderen te blameren.
Repeterende dromen zijn onbegrepen dromen.
Politie is het innerlijk gezag.

Je voelt je alleen en in de steek gelaten.
De vraag is, waarom loopt iedereen je voorbij?
Waarom kun je zelf geen oplossing bedenken?
Je wordt dan wel wakker in je eigen veilige bed, maar dat staat toch in contrast met de angst en onzekerheid van de dromen.
In de steek gelaten worden is de manier om op eigen benen te leren staan.
Het klinkt mij een beetje als separatieangst in de oren.
Je straalt geen zelfvertrouwen uit.

De auto is vaak het lichaam maar ook een beeld van de psyche.
Personen kunnen eigenschappen zijn.

17 juli 2018

Sheherazade;....De vraag is, waarom loopt iedereen je voorbij? Dit schiet mij ineens te binnen.....Misschien omdat het mensen het nu niet meer lukt om de baas over mij te spelen, om mij als slaafje te gebruiken. In mijn jeugd nam mijn vader voor zijn bakkerswinkel een winkeljuffrouw aan. Hij had op haar al een oogje op haar toen mijn zwaar zieke moeder nog leefde. Mijn moeder was nog geen jaar dood toen zij bij ons al op de stoep stond. Hij had haar aangenomen. Deze vrouw kreeg vergaande bevoegdheden van mijn vader. Prive en zakelijk liepen helemaal door elkaar heen. Ze liet mijn vader het huis aanpassen waardoor de klanten in de winkel zo in de huiskamer konden kijken. Dit tot mijn grote ergernis. Zij speelde de baas over mij, ze snauwde en commandeerde de hele dag tegen mij, en ze werd beschermd door mijn vader. Mijn vader wou zelfs met haar trouwen, maar zij hield de boot af, alleen maar leve de lol. Anderen mensen vermoedden wel iets maar bemoeiden zich er niet mee. Zo stond ik er dus helemaal alleen ervoor, zonder broers en zusters, zonder vrienden en kennissen die het voor mij op konden nemen. Ciske de rat kon nog naar tante Jans, maar ik kon werkelijk nergens naar toe. Ik had dit alles maar te slikken. ik trok mij daarom veel terug op de zolder om aan een oude radio te gaan knutselen. Alles bij elkaar misschien een onverwerkte erfenis uit het verleden.

....Waarom kun je zelf geen oplossing bedenken?....Als je in je jeugd zo geestelijk mishandeld bent als ik. Nog steeds, na 50 jaar als ik het - ouderlijk huis - binnenloop, zie ik alles weer als een film voorbij trekken. Toen mijn vader om 6 uur in de avond van zijn klanten terugkwam, liep zij met spoed naar de gang waar mijn vader binnenkwam, stond ze daar mij als zondebok te promoten, tot mijn vader naar de keuken kwam. En altijd dezelfde riedel; Jan, zei hij dan, ik heb net van Joke gehoord hoe jij vandaag tegen haar tekeer bent gegaan. Dit wil ik dus echt niet meer horen zei hij. Ooit moest ik mijn excuses aan haar aanbieden voor de rotzooi die zij zelf veroorzaakt had. Ooit raapte ik alle moed bij elkaar om haar buiten te zetten. Toen mijn vader thuiskwam kreeg ik vreselijk op mijn donder, hij belde haar op en smeekte net zo lang tot dat zij weer terug kwam.

En ja, zelfvertrouwen had ik als kind van 4 al, ik was letterlijk voor de duvel nog niet bang. Maar door het vele slaag wat ik van vader kreeg, want hij moest immers altijd zijn zin doordrijven, veranderde ik al gauw tot een slome. Op de lagere school en LTS zocht ik geen contact met medeleerlingen. Eerlijk is braaf.

En o ja. Nu herinner ik mij weer iets. Als 4 jarige liet pa een hek bouwen op de achterplaats waar achter ik letterlijk gevangen zat. Dit deed hij omdat een klant in de winkel was komen klagen dat ik op straat kattenkwaad uithaalde. Hij zou nooit meer in de winkel komen als pa geen maatregelen zou nemen. Het hek ging alleen open als ik te voet dat hele eind naar de kleuterschool moest lopen. Daarachter zat ik vast. Ik had geen speelgoed en bouwde huisjes van stukjes brandhout en brokken oude steen.

17 juli 2018
Beheerder

Dat is een afschuwelijke ervaring en pure mishandeling.
Zo'n vrouw is een intrigante die precies weet hoe ze voordeel kan halen met jou weg te werken en zwart te maken.
Jij was dan de zondebok die de woestijn in werd gejaagd. Je vader liet zich manipuleren en was geen echte vader.
Zij was het koekoeksjong.

Maar de droom schetst een tegengesteld beeld van de man die je geworden bent.
Natuurlijk trok jij je terug in een eigen wereldje.
Maar dat betekende ook dat je niet leerde sociale bindingen aan te gaan, omdat je niemand vertrouwde of om je zelfstandigheid niet op te hoeven geven. (verschansen op een eiland)

De droom schetst een compensatie. Het is precies het tegenovergestelde als je zou verwachten.
Misschien is het wel de onuitgesproken wens iedereen uit je buurt te houden en dus schetst de droom zo'n situatie.
Maar daarmee zet jij jezelf ook helemaal buitenspel en eenzaamheid is je lot.

De held is altijd iemand die alleen op pad moet. Individuatie is eerst een losmakingsproces om daarmee het avontuur aan te gaan en gevaren te bezweren, de conventies de rug toe te keren, maar de droom schetst een bange figuur die zich geen raad weet en alles faalt of wordt gestolen.
Dus alles wordt je ontnomen als een onfortuinlijke Job op de mestvaalt.

Als je een jeugd hebt gehad zoals je schetst dan zit je vol wrok en wraakgevoelens (maar ook veel onderdrukt verdriet) en laat niemand meer echt toe.
Je zou verwachten dat je dat juist wilt, maar er is iets in je dat kwetsbaar is en dat laat de droom zien.
Dat je niet onafhankelijk kunt zijn en mensen nodig hebt. Niemand is onafhankelijk. Maar iedereen keert zich van je af want je straalt dat waarschijnlijk ook uit.
De personen en zaken in de droom zijn tegelijk eigenschappen van jezelf. Alles wordt je echter ontnomen.
Vaak is dat noodzakelijk om het ego tot bezinning te brengen en met de angst voor de eenzaamheid te confronteren.
Dus een te individualistische houding levert uiterste eenzaamheid op.
Echte individualisten (antisociaal of libertijns) lijken geheel op zichzelf te bestaan en die houding wordt in deze maatschappij ook bewierookt als mannelijk onafhankelijk. Het vrouwelijke element echter kan niet zonder hechte contacten want het is het leven zelf.

De gevoelens die je diep had weggestopt komen nu boven.
Je frustraties zijn de motor achter je woede en pijn.
De vraag is nu, kun je nog echt voelen?
Als je zo beschadigd bent mis je de hechtingsfase en die kun je nooit meer inhalen.
Die vrouw was als een boze stiefmoeder. Ze wilde je het liefst in de gevangenis zoals de droom ook schetst.
Het lijkt het ganzenbord wel.

Een portemonnee bevat meestal je identiteit en waardegevoel en die is verdwenen of gestolen (ontnomen)
Je mobieltje is een verlangen naar communicatie, ook met je innerlijk.
Ik krijg de indruk dat je ergens een eenzaam en misschien verbitterd mens bent geworden.
Dromen versterken zo'n beeld om je te wijzen op de gevolgen, waarmee je precies dat krijgt wat je wenste, namelijk iedereen op afstand houden.

Zoals in de prachtige film Brideshead revisited door de Italiaanse maƮtresse van de heer des huizes werd gesteld. "Wie zo haat, haat iets in zichzelf". Waarmee ze de man omschreef die zijn echtgenote en daarom ook Engeland haatte,. De zoon Sebastiaan haatte haar ook maar was te week om in opstand te durven komen en vluchtte in drankzucht die zijn ondergang veroorzaakte. Omgekeerd dus aan wat jij deed, namelijk verbeten knokken om iets te bereiken, maar met welke prijs, want je springplank was je afschuwelijke jeugd. Jammer dat het je niet lukte haar voorgoed buiten te werken.
Al zou je waarschijnlijk eeuwig de schuld krijgen van zijn onfortuinlijkheid en gebrek aan zelfzuchtige bed genoegens. De open kamer kan een controlemogelijkheid zijn geweest. Zulke vrouwen zijn echte draken die je hele leven willen bespioneren.

Het geheel levert een verwrongen zelfbeeld op en het is heel moeilijk daar afstand van te nemen.
Bezinning begint altijd met eenzaamheid en zelfreflectie. Wie weet is dat de opzet van de droom?
Je zou gemakkelijk een misdrijf kunnen begaan tegenover zo'n heks.
Misschien was de angst voor represailles wel de reden dat je als onaangepast individu (of ongeleid projectiel) op je zolder ging zitten.
Ben wel benieuwd wat voor soort beroep of richting je koos?



2 keer bewerkt. De laatste keer was 18 juli 2018 door Sheherazade.

18 juli 2018

Als beroep koos ik bakker aan huis. Vandaag de dag niet meer voor te stellen dat men brood aan huis bezorgt. Ik zag er tegen op om tussen vier muren te moeten werken. Naar verloop van vele jaren kwam de klad er in. Supermarkten, warme bakkers en zogenaamde warme bakkers draaiden mij de nek om. Hoe dikwijls had ik toen al niet aan moeten horen; U hoeft niet meer te komen, en dan kwam er achteraan een kinderachtig smoesje. Mijn collega bakkers aan huis, ze reden voor broodfabrieken, leden bijna geen klantenverlies, maar ik moest er mee ophouden omdat ik bijna geen klanten over hield. Eentje had alle geluk van de wereld. Hij reed voor broodfabriek Smarius, producent van een matig tot slecht brood. Hij reed met een bestelbus rond met het opschrift - Henk (Achternaam) uw warme bakker -, had een stabiele grote klantenkring, en stond in de garage van zijn huis taarten met slagroom op te spuiten voor zijn klanten. Ik was stik-jaloers op Henk. Mijn klanten wilden op het laatst nog geen rol beschuit meer van mij kopen. Ik heb altijd zo'n vermoeden gehad dat er sprake was van achterklap. Zo rond mijn 50e moest ik ermee ophouden en ik vond het wel welletjes allemaal. Mijn demente vader zat al in een verzorgingstehuis, ik was al aangesteld als zijn curator, toen ik zijn zakenpand en woonhuis per kamer ging verhuren aan Polen, wat ik nog steeds doe.

18 juli 2018
Beheerder

Tja, een "warme" bakker is een heel zwaar beroep en huis aan huis is verleden tijd.
Toch bleef je het vak van je vader dus uitoefenen en mensen dienen.
Met zulke ervaringen had je een misantropisch iemand kunnen worden.

Het zou best kunnen dat er praatjes circuleerden. Of die vrouw was nog altijd bezig om je zwart te maken?

Je zou het bijna "in het voetspoor van mijn vader" kunnen noemen.
Al is zijn eindje niet te prefereren en heb je ook geen draak naast je staan.

Het is niet onmogelijk dat het zakenpand een rol speelt als het hotel.
Hoewel het hotel heel vaak in dromen voorkomt en dan het onbewuste symboliseert waar je tot rust komt en krachten opdoet.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 18 juli 2018 door Sheherazade.

18 juli 2018

De symboliek van een droom is voor mij meestal abacadabra. Dit had ik er allemaal niet achter gezocht.

18 juli 2018

In ieder geval bedankt voor de droomverklaring.