Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Schip komt door de straat

Jolanda Maatman
5 jaar geleden

Ineens splijt de straat open en blijkt een grote doorgang te worden voor een enorm schip. Het gaat met veel geweld. Ik probeer me kruipend en vastklampend in veiligheid te brengen.de plek bevat veel roestig ijzer met gaten er in waar ik doorheen kan kijken. Ik zie ook grote ronde de schijven (putdeksels?)

5 jaar geleden
Beheerder

De overgang of transformatie van weg naar straat komt vaak voor.
Het onbewuste als water bedreigt het bewustzijn.
Water staat voor emoties, angsten, opgestuwde energie enz.
Een schip is vaak een Zelfsymbool maar het is ook een moederbeeld (een zij) of een draak.
De putdeksels zijn verbindingen met het riool dat wel vol water zal staan en dus een directe verbinding heeft met het onbewuste, maar ook met bepaalde zaken die het daglicht niet verdragen of minder aangename inhouden of herinneringen die daar terecht zijn gekomen.

Het schip is ook het levensschip dat hier plotseling als lot baan breekt en de wereld als het ware in tweeën splijt.
Het schip kun je vergelijken met de walvis of het monster dat vanuit zee komt.

Een schip kan echter veel vervoeren en in de buik van het monster liggen vele mogelijkheden en verborgen schatten.
Verder is het schip een symbool van de tocht door het water of het onbewuste.

In de edelkitsch die vooral Duitsland aan de lopende band produceert is de mythische reis met de draak vaak uitgebeeld als een cruise naar exotische oorden. Vooral eilanden spreken tot de verbeelding. Wat symbolisch de avontuurlijke reis naar het onbewuste is. De inkeer die op zo'n reis kan ontstaan is vergelijkbaar met de tocht van de held in een sprookje. Alleen wordt de betekenis in dit verband niet opgemerkt in de ijdelheden waarin men zich wentelt.
Juist het afstrippen van die ijdelheden door het naakte gevaar zou een noodzakelijke verootmoediging van het ego op leveren en een ontdekking van eigen kracht in gevaar. De confrontatie met b.v. de jungle is precies dat wat de naïeve overmoedige dwaas nodig heeft om zijn beperkingen te leren kennen.