Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Zoon verdrinkt

Lena C.
3 februari 2018

Wederom heb ik een droom over mijn zoon gehad. Ik droomde dat hij in ondiep water aan het spelen was. Het was een kleine vijver in een binnenruimte. Het water was in het midden, op het diepste punt misschien 40 cm. diep. Het water zat helemaal vol vissen. Veel te grote vissen voor het ondiepe water. Veel van hem zwommen op het oppervlak. Een oranje vis begon mijn zoon in zijn gezicht te happen. Ik haalde de vis bij hem weg. Er kwam iemand naast me staan die tegen me praatte en me afleidde. Soms keek ik vanuit mijn ooghoeken naar mijn zoon en ik zag dat hij fijn aan het spelen was. Maar na een onbewaakt ogenblik keek ik en zag ik hem niet. In het kleine vijvertje lag een enorme rog. Vanonder de rog zag ik het handje van zijn zoon, bewegingsloos onder water liggen. Ik greep het handje en sleurde mijn zoon onder de rog vandaan. Ik legde mijn zoon op een stenen tafel en gaf hem reanimatie en zoog het water uit zijn longen. Hij leefde nog en kwam bij bewustzijn.

Ik schrok paniekerig wakker.

De droom deed me denken aan een filmpje dat ik vaak voor mijn zoon aanzet op YouTube, van een aquarium. De vissen in de droom zagen er hetzelfde uit. Mijn zoon is vijf jaar en kijkt zijn hele leven al dezelfde flimpjes, hij is nonverbaal autist en kijkt graag elke dag hetzelfde, dus ik heb die vissen ook al duizenden keren gezien.

4 februari 2018
Beheerder

Een rog is een soort mantelvis.
Dus je zoon wordt afgedekt.
De vissen zijn teveel ze zouden eruit willen want de bak is te vol.
Maar kennelijk is je zoon opgegaan in het onbewuste.
Bijna alsof hij naar de onderwaterwereld verlangt.
In sprookjes worden mensen wel de zee in gelokt door mooie meerminnen.
Ze zouden er ook een ziel mee winnen (bewust worden).
Het moet moeilijk zijn met een nonverbaal autist te leven.
Zijn wereld is het filmpje waarin hij wellicht het gevoel heeft een van hen te zijn.
Maar jij trekt hem terug in de wereld van de levenden en geeft hem jouw adem (geest) in.
Daarbij moet bedacht worden dat hij een beeld is dat jij in de droom vormt.
Het is een soort rivaliteit.
De rog kan een moederbeeld zijn.

Bij de stiefmoeder van Sneeuwwitje denk ik altijd aan een Manta, vanwege die zwart/witte cape die zo precies de twee kanten van het onbewuste weergeeft, goed en kwaad in een.

4 februari 2018

In ondiep water spelen is een veilige manier doen. De vissen hebben een beperking in bewegingsvrijheid. Het happen van de vis staat voor terrarium afbakenen. Je kunt niet te veel afgeleid zijn door anderen. Het is nodig om de jongen continu in de gaten te houden. In de ooghoeken heb je niet het hele beeld te pakken.
De rog is een dier uit de zee. Deze staat weer symbool als onbewuste. De rog zwemt over het zand onder water. Hij tast de boel af. Het maakt angstig als men eraan denkt niet goed op te letten. Misschien is er een schuldgevoel.

4 februari 2018
Beheerder

Staat de rog wellicht voor (teveel) mantelzorg?

Het vijvertje is te klein, zijn levensruimte is dus beperkt.
Vissen zijn vruchtbaarheidssymbolen.