Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

terugkerende droom

Lisa93
11 jaar geleden

Een aantal jaren geleden (op m'n 15e) ben ik op mijn weg naar school het slachtoffer geworden van poging tot aanranding.

Vanaf dat moment kreeg ik vreemde dromen. Ik droomde dat ik werd aangerand en verkracht, maar dat ik mijn stem kwijt was. Later kreeg ik ook dromen over dat ik ontvoerd, in elkaar geslagen werd of achtervolgt werd door bijv. haaien. Maar het enige wat steeds hetzelfde was, was het feit dat ik mijn stem kwijt was. In mijn dromen probeer ik telkens heel hard te gillen, maar er komt geen geluid uit.

Inmiddels ben ik 18 en heb ik deze dromen nog steeds. Ik vraag me af of iemand weet waar dit vandaan kan komen, of hoe ik er vanaf kan komen.

Alvast bedankt!

Anon
11 jaar geleden

Je hebt waarschijnlijk te maken met post-traumatische stress. In dromen verwerken je hersenen allerlei prikkels. Je hebt een schokkende gebeurtenis meegemaakt en je hersenen zoeken naar een manier om het een 'plek' te geven, maar je kunt niets met de onmacht die je voelde. In dromen kun je verschillende scenario's krijgen met bedreiging en onmacht als thema. Je stem kwijtraken of niet kunnen rennen is bekend.

Ik ben geen therapeut, maar je moet die gebeurtenis verwerken. Zorgen dat je wèl een stem hebt, zeg maar, of zorgen dat je helemaal geen stem nodig hebt. Je zou op een verdedigingssport kunnen gaan om je weerbaarder te voelen. Zelfvertrouwen. Maar het is ook mogelijk dat je er baat bij hebt als je je verhaal laat horen, en met name je boosheid en verontwaardiging dat iemand het gore lef heeft gehad jou aan te tasten in je integriteit en gevoel van veiligheid. Woedend ben je. Ook zou je er baat bij kunnen hebben door goed te beseffen dat je een toevallig slachtoffer was en dat het iedereen had kunnen overkomen. Je zou het zo een stukje buiten jezelf kunnen leggen. Probeer de situatie eens te bekijken vanuit de derde persoon, en wat jij zou doen als je zoiets zou zien. Bedenk ook wat ieder normaal denkend mens zou doen. Het kan ervoor zorgen dat je onbewust de wereld iets minder bedreigend voelt. Op dit moment kun je (onbewust) de wereld heel bedreigend vinden.

Als je serieus problemen blijft hebben zou je naar een psycholoog kunnen gaan. Je bent helaas niet de enige die zoiets overkomt. Heb je aangifte gedaan destijds? Zo niet, doe het alsnog. Ook een manier om je stem te laten horen. Zoek eventueel een vereniging op met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Door alleen al te luisteren help je mensen en jouw stem wordt gehoord en begrepen.