Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Oude 'crush' zonder reden terug in droom

E
5 april 2018

Ik heb een droom gehad over iemand waar ik een paar jaar geleden erg verliefd op was. We hebben veel gepraat maar dat is gestopt en daar is het ook mee geïndigd.
Ik had gedroomd dat ik op een soort bijeenkomst was, ergens op het platteland, waar hij zijn affectie toonde aan een meisje die ik niet kende, maar wel dezelfde uiterlijke kenmerken als ik had.Er stonden allemaal mensen bij die ik ook niet kende, en de jongen toonde zijn affectie voor haar daar op ietwat humoristische wijze allemaal leuke eigenschappen van haar voor te dragen. Het leek soms net niet grensoverschrijdend, maar dat kan ook het gevoel geweest zijn wat ik toen had. Ik stond achter het meisje en niemand kon mij zien.
Wat betekent dit?
Liefs E

5 april 2018
Beheerder

Het gaat hier om projecties.
Hij vormt zich een beeld van een vrouw (animaprojecties).
Dat is overigens vaak de reden van een plotselinge verliefdheid.
Het gaat dan niet om de werkelijke persoon maar om een droombeeld dat net als bij Pygmalion tot leven lijkt te zijn gekomen.
Door contact met de werkelijke persoon valt deze projectie doorgaans weg want een volledige persoonlijkheid verdraagt het niet om met een droombeeld samen te vallen. Alleen een onbeschreven blad met weinig individuele vorming zal het een tijdlang verdagen.
Tegelijk gaat het wel om jouw droom en jouw beeldvorming.
Maar het kan wel een voorstelling zijn van hoe hij jou altijd vergeleek of beoordeelde. Of, jij hem?
De anima kan als muze een enorme invloed hebben maar ook verslavend en desastreus zijn.
Een femme inspiratrice dus, of een femme fatale.
Omgekeerd is de animua als mannelijke invloed evengoed een bron van fixatie of fascinatie, of liefde en haat.
Nog erger kan het worden als beiden projecteren.
De droom dat we allen een zijn is een grote illusie want dat kan alleen als we totaal onbewust zijn en in elkaar overvloeien.
Dat laatste is werkelijk de grootste ramp die denkbaar is. Dan zou je ook samenvallen met alle driften en ten prooi aan projecties of tegenstrijdigheden in gevoelens en gedachten. In het onbewuste vloeit alles ineen maar het is tegelijk een vat vol tegenstrijdigheden zodat je heen en weer geslingerd zou worden tussen Scylla en Charybdis.
Het gaat er ook niet om de overeenkomsten of voordelen op te sommen, maar juist om de verschillen te herkennen want dat is waar een individuatie ontstaat.