Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

ene kant duister, andere kant licht

chilli
15 jaar geleden

hallo,
enkele dagen terug heb ik een droom gehad, die me heel erg bij is gebleven. ik weet eigenlijk heel de droom nog, maar het gaat me vooral om 1 stuk. ik weet niet of het relevant is om de rest te vermelden? zal de rest in grote lijnen vertellen, en het ene stuk wat gedetailleerder.
ik was in mijn flat (in werkelijkheid heb ik geen flat) samen met mijn ex (de vader van mijn zoontje, met wie ik nog goed contact heb en graag weer een relatie zou willen). wat er in de flat gebeurde is 18+ om het zo maar te zeggen. we voelden ons geweldig, ik wist dat we weer een relatie hadden maar durfde het niet te benoemen uit angst om mijn ex G. af te schrikken. ik wilde G. voorstellen om zo snel mogelijk de flat af te maken, want het was belangrijk dat mijn kinderen zo snel mogelijk bij mij in de flat zouden komen wonen (mijn kinderen wonen momenteel tijdelijk bij mijn ouders ivm persoonlijke omstandigheden). ik durfde dit niet te vragen omdat ik G. niet wilde belasten, maar voelde me naast te twijfels wel heel goed. nou komt het stuk dat me zo is bijgebleven: we gingen de slaapkamer uit, en ik keek aan de rechterkant uit het raam, en het was pikkedonker, hoewel ik zeker wist dat het overdag was. aan de horizon zag ik op bepaalde plekken een rode gloed, alsof er vuur was. ik zag ook zes manen, weet nog dat ik ze telde en dacht dit kan niet, dit moet een reflectie zijn, dat de ramen hoekig waren wat het beeld vervormde maar dit was ook niet zo, het was een vlak raam. ik vond het heel onheilspellend aanvoelen. toen ging ik naar de andere kant van de flat, keek ik daar uit het raam, en daar was een stralend blauwe lucht en was het heel licht. dit voelde heel goed, maar toch bleef het onheilspellende gevoel vanwege de andere kant, ik snapte er niks van hoe dit nou kon. toen ging de bel, mijn vriend deed open en door de intercom klonk de stem van mijn vader, heel mat, een beetje bozig. "ja met mij" zei hij. ik schrok, want hij mocht niet weten dat G. en ik sex hadden gehad :S hij kwam binnen, en toen ging ik met hem mee want hij moest iets laten zien. we reden er naar toe, ik bij mijn vader in de auto, en het leek wel een oorlogsgebied maar mijn vader reageerde er niet eens op. toen kwamen we bij een winkel, waar buiten op een soort balkon houten kikkertenten stonden :S ze waren heel erg leuk, dus ik wou er 1 kopen voor de kids. maar hij was te groot, want mijn balkon was maar 3 bij 10 meter, dus moest ik een kleinere hebben.

dit is het in grote lijnen, het is een heel verhaal geworden. maar ik vind het zo ontzettend raar, snap er echt niks van!

chilli
15 jaar geleden

ik ben trouwens vergeten te vermelden dat het om volle manen ging, wit van kleur.

15 jaar geleden

Hoi Chilli,

Je droom gaat over twee kanten in jezelf, een vrouwelijke en een mannelijke kant, je gevoel en intuïtie tegenover kwaliteiten als denk- en daadkracht. In de droom verenigen die twee kanten zich. Dat is wat je nodig hebt, maar je durft er niet echt voor te gaan staan en je bent er ook bang voor. Het zijn je eigen gedachten die je bang maken. De droom zegt dat die verbinding van je mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten belangrijk is. Het maakt je huis heel, symbool voor je lichaam. Daardoor komt er ruimte voor je kinderen - je eigen schepping, maar ook kwaliteiten als onschuld en onbevangenheid.

Dat thema herhaalt zich een paar keer in de droom - het zit in het beeld van de donkere lucht met de 6 manen. Manen zijn vrouwelijke symbolen en het getal zes verwijst naar het samengaan van mannelijk en vrouwelijk. Maar jij vindt het onheilspellend, vertrouwt het niet. Die rode gloed, dat is passie, leven in het nu, en dat vind je eng. Het stuk dat indruk op je maakt laat zien waar de complicaties zitten. De droom laat zien dat je je comfortabel voelt aan de linkerkant, je gevoelskant, maar veel minder aan de rechterkant, je ratio en daadkracht.
Het probleem lijkt te maken te hebben met de relatie tot je vader. Als ouders verschijnen in dromen, willen ze nog wel eens duidelijk maken dat er in de opvoeding een bepaalde overtuiging is doorgegeven, of een patroon, waar je nu last van hebt. Die vader in je droom is een boze vader. Hij wijst op een innerlijk conflict (het oorlogsgebied), waar hij je met de auto doorheen rijdt. Jij zit niet aan het stuur, maar je vader. Met andere woorden: het is de levenshouding van je vader waar jij je nu door laat sturen. Dat geeft een interne strijd, die door je ratio volledig genegeerd wordt.
De winkel is een plek waar je je behoeften kunt vervullen. Een kikkertent. Een tent geeft beschutting, een kikker is een sprookjesfiguur die verandert in een prins. Iets lelijks blijkt een vervulling van een wens in zich te bergen. Een tent is ook een ding dat je overal neer kunt zetten, symbool voor verandering. Het gaat opnieuw over je kinderen. Maar nu past het nog niet bij je, vanwege de maat van je balkon. De getallen zijn hier belangrijk. Drie is het getal van de drie-eenheid. Ben jij dat? Of misschien jij met je kinderen samen? Het gaat om de verhouding van die drie tot de 10, de één en de nul, resp. het zelf, de eenheid en het vrouwelijke (vgl de vorm maar met de volle maan). Je denkt dat die kikker daar niet in past. De droom geeft vermoedelijk je conflict weer tussen je eigen behoeften en die van je kinderen, en tussen je gevoel en je verstand. Die zal je met elkaar moeten verenigen. Dan staan de manen in de donkere lucht, komen zwart en wit samen en creëren ze rood. Het hier en nu.

chilli
15 jaar geleden

ontzettend bedankt voor uw duidelijke reactie.
ik herken er heel veel in, alleen in ding is juist tegengesteld.
ik denk juist heel veel, en vertrouw altijd op mijn gedachtes ipv op mijn gevoel. ik probeer nou juist om meer ook mijn gevoel toe te laten en te vertrouwen.
maar ik zat te denken, de linker en de rechter hersenhelft werken lichamelijk juist gespiegeld, dus de rechterhelft bestuurd de linker kant en de linkerhelft de rechter kant. zou het kunnen dat dit in de droom in dezelfde wijze gespiegeld is? want dan klopt het perfect. mijn vader is ook een man die geen gevoelens uit, of in ieder geval moeilijk, maar dingen beredeneerd. want ik weet nog heel goed dat het echt rechts was in de droom. heel bijzonder hoe bepaalde details zo goed zijn bij gebleven, bijvoorbeeld ook dat ik nog precies weet dat het 3 bij 10 was. normaal onthoud ik wel regelmatig dromen, maar vooral grote lijnen en enkele details. nou weet ik echt nog veel details, het is ook nog steeds heel helder zie het zo voor me.
maar ik vraag me af wat uw mening is over het eventuele spiegelen van de linker en rechterhersenhelft, want dan zou het precies passen.
ik wil u trouwens nog mijn complimenten geven hoe u van de meest vreemde dromen duidelijke verhelderende verhalen kunt maken.
ik liet het stuk aan een vriendin lezen die ik al over de droom had verteld, en het eerste wat ze vroeg was of u al meer over mij wist, omdat het zo ontzettend klopt gewoon.

groetjes chilli

15 jaar geleden

Hoi Chilli,
Je rechterkant is je mannelijke, denk-kant, je ratio en je daadkracht. Die veroorzaakt bij jou de problemen, dus het klopt, hoor, dat je daar een probleem ervaart. Doordat je zoveel denkt, kom je in conflict met je gevoel. Die duisternis rechts met de manen geeft waarschijnlijk al aan dat je probeert je gevoel en je verstand in evenwicht te brengen, maar dat je daar nogal mee worstelt. Dat de linkerkant positief is, licht is in de droom, geeft aan dat dáár juist je oplossing zit, dat je naar dat gevoel moet luisteren. Goed dat je er even naar vroeg. En zeg maar jij, hoor. Ik ben blij dat ik je heb kunnen helpen.

chilli
15 jaar geleden

ook dank je wel! zo begrijp ik het inderdaad beter!
nogmaals m'n complimenten hoor, vind het echt ontzettend knap en ook heel waardevol.

groetjes chilli

chilli
15 jaar geleden

ik zat zo te denken, en dacht na jouw duidelijke uitleg sommige dromen me zo ontzettend bij blijven omdat ze dan wat willen zeggen. zo moest ik denken aan een andere droom, die ik weken geleden heb gehad maar me nou nog steeds bij is gebleven. misschien zou je die ook uit kunnen leggen? als ik te veel vraag moet je het zeggen hoor!
maar ik had gedroomd dat ik samen met mijn dochtertje (van 5) ergens was, en op een gegeven moment waren we bij een aziatische man en ik wist echt 100% zeker dat hij ons zou gaan vermoorden, allebei. dat stond echt helemaal vast, het had geen zin om hem om proberen te praten want het was echt helemaal zeker. toen heb ik hem gesmeekt om eerst mijn dochtertje te vermoorden, met het idee dat zij anders eerst zou zien hoe ik vermoord zou worden, ontzettend bang zou zijn en dan helemaal alleen met hem zou zijn en ook alleen dood zou gaan. dus had ik mijn dochtertje in mijn armen gepakt, met haar gezicht naar mij toe dus met de rug naar die man, en haar gezegd hoe veel ik van haar hou, hoe lief ze is, en dat de hele tijd herhaald zodat ze een goed gevoel zou hebben en niet door had wat er ging gebeuren. en toen kwam die man, en die stak haar met een mes meerdere keren heel hard in de rug. toen werd ik wakker, huilend, helemaal overstuur. maar ik loop nou de hele tijd rond met schuldgevoelens, dat ik haar eerst liet vermoorden, als ik dat niet had gedaan had ze misschien nog gered kunnen worden. ik weet dat ik het 100% uit liefde deed, en ik weet ook dat het "maar een droom" was, maar ik kan het niet los laten.

15 jaar geleden

Hey Chilli,

Dank je wel voor je complimenten en je vertrouwen in m'n uitleg. Ik doe het graag, hoor, dus bij deze m'n ideeën bij je tweede droom.

Als er vreemdelingen in dromen voorkomen, wijst dat vaak op een deel van jou dat je er niet helemaal laat zijn, dat je niet echt accepteert van jezelf, waar je je bijvoorbeeld voor schaamt. Bij jou is die vreemdeling mannelijk, dus het gaat om mannelijke energie. Het is een heel agressieve energie, een moordenaar. Hij moordt met een mes, symbool van agressieve mannelijke seksualiteit, daadkracht. Daar offer je jezelf, maar vooral je dochter aan op. Die dochter staat vermoedelijk voor je gevoelskant, een minder sterk ontwikkeld deel van jou, je innerlijke kind. Het kind van vijf kwam ook voor in een droom van Niaris eerder vandaag op dit forum. Daar heb ik iets gezegd over de symboliek van vijf.

De dood in dromen gaat meestal over een verandering, het einde van een bepaalde fase, maar bij jouw droom denk ik toch ook aan de mogelijkheid dat die mannelijke energie, jouw ratio, waar je duidelijk veel moeite mee hebt, je gevoel doodt. Je doet het uit liefde, dat je die man je gevoel laat uitschakelen, maar het klopt natuurlijk niet. Want je had helemaal niet in de buurt van die man moeten zijn, je had je (innerlijke) kind niet aan het gevaar van die ratio moeten blootstellen. Hij valt je gevoel in de rug aan. Een rug, de achterkant, wil nog wel eens te maken hebben met het verleden. Het is de plek in je lichaam waar je pijn krijgt, als je je gevoel opkropt, als je jezelf niet toestaat verdriet te uiten. Het zou me niets verbazen als je zelf last van je rug hebt. Je onderbewuste heeft je, zo te lezen, al eerder duidelijk willen maken dat je voor je gevoel moet kiezen.

chilli
15 jaar geleden

wederom heel herkenbaar en ook waardevol. ik heb inderdaad last van mijn rug, heel lang al. ik ben al een tijd bezig aan mezelf te werken, en de laatste weken/dagen heel bewust mezelf als geheel te zien, zowel mijn verstand als mijn gevoel. om mezelf helemaal te accepteren en vertrouwen, dus ook mijn gevoel.ik heb altijd een heel verkeerd beeld van mezelf gehad, heel negatief en tda probeer ik nou bij de stellen. jouw berichten zijn voor mij een bevestiging dat ik goed bezig ben, dat ik inderdaad een balans moet vinden tussen verstand en gevoel en niet mijn gevoel weg te cijferen (of zelfs te laten "vermoorden"). dus wederom bedankt!!!

15 jaar geleden

Je droom zegt waarschijnlijk dat het nog een beetje te vroeg is om je gevoelskant met die mannelijke kant in contact te brengen. Daarvoor is die kant nog te klein, te jong. Die mannelijke (seksuele) energie is helemaal niet goed voor dat kind in jou. In je andere droom zat dat ook: de manen in de donkere lucht aan je rationele kant voelde niet goed voor je, was bedreigend. Die droom vertelde ook dat je volledige aandacht naar je linkerkant dient te gaan.

Het lijkt me dus zaak voor je om eerst die gevoelskant te ontdekken, zeker als je schrijft dat die er nooit van je mocht zijn. Als je het idee hebt dat je je gevoel kunt vertrouwen, komt die verbinding met het mannelijke vanzelf. Succes en sterkte ermee!