Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Tanden

5 jaar geleden

Hoi allemaal,

Vannacht had ik de volgende droom.

Ik keek in de spiegel en raakte mijn bovenste rechter hoektand aan, plotseling liet deze los.
Ik raakte in paniek, daarna raakte ook de tweede en derde ernaast los en vielen uit.
Ik voelde met mijn tong en je voelde echt de lege ruimte in mn tandvlees.

Ik vond het niet leuk en wilde naar de tandarts maar nog daarvoor zag ik in mijn hoofd de tandarts (een vrouw) voor me, ze zei dat ik er maar mee moest leren leven en het moest accepteren. De tanden konden nooit meer terug gezet worden.

Later liep ik over een groot terrein heen met een hele groep.
Het leek een basisschool klas.
Ik liep samen met mijn kleuterlerares als meester met de kinderen mee.

We gingen naar een nieuwe plek die in aanbouw was.
We waren na een tijdje lopen in een erg grote loods aangekomen. Er waren overal graafmachines en er lagen hopen zand. Het was een enorm hoge ruimte.

Later liepen we met de hele groep van ongeveer 100 leerlingen buiten in een zandvlakte met huizen en water eromheen.
Onder de zandvlakte zat ook water.
Er werd een eiland gemaakt.
Ik zag een kaartje van een zeshoekige steiger voor me maar die was nog niet af werd er tegen mij gezegd.
In plaats daarvan was het een zeshoekige plek met zand.
Daar begon ik te praten met mijn oude lerares.
Ik weet helaas niet meer wat ze allemaal zei maar ik geloof dat ik vroeg of er wat dingen veranderd waren in het onderwijs in de laatste 15 jaar. Dus dat deed er niet zo toe...

Later liepen we met zn allen terug.
We liepen dwars door een supermarkt heen. De leerlingen waren ineens van mijn leeftijd..
De supermarkt was erg groot en we liepen in een hele rij naar de uitgang. Het voelde alsof we 5 minuten moesten lopen (zo groot was de supermarkt).

Toen kreeg ik een soort dejavu en zei ik tegen de lerares dat we dit vaker hadden gedaan! (In eerdere dromen)..

Toen eindigde de droom..
Tijdens de hele droom voelde ik dat ik die 3 tanden kwijt was geraakt.. ik werd opgelucht wakker...

5 jaar geleden

Ik geef HenkJan even voorrang om je droom uit te leggen. Ik zal het na hem mijn duiding doen.

5 jaar geleden

Hoi C>E

Dromen over uitvallende tanden , ik weet niet exact waar het voor staat behalve dat ik herken van grote spanningen in je leven.
Jouw tandarts vertelt je dat je het moet accepteren. Leren omgaan met de spanningen en onzekerheid. Zelf twijfel?

De graafmachines en grote hopen zand staan voor je zelf onderzoek , het spitten in je onderbewuste.
Er is een positieve ontwikkeling in je gaande , je bouwt letterlijk aan jezelf en bent volop in ontwikkeling en vooral mogelijkheden. Een zeshoek is een typische bouwsteen waarop je voort kan borduren. Er werd een eiland gemaakt , voor mij voelt dat als een vaste basis die je in jezelf aan het creëren bent.

Je bent een leer proces voor jezelf aan het bewandelen en je droom laat duidelijk zien dat je een hele ontwikkeling doorlopen hebt. Symbolisch van jonge leerling naar leerling van jouw leeftijd.
.
Je kan nu al de vruchten gaan plukken van je zelfonderzoek zo te zien. De supermarkt heeft alles wat jij nodig hebt. Je zou ook kunnen zeggen dat jij een grote bron van energie en hulpmiddelen tot je beschikking hebt. Komt dit ook tot uiting?

Je ontwikkeling is nog niet af. De zeshoek die niet gemaakt is maar wel gevormd in het zand. Is dat een honinggraat vorm? Zo ja dan zou ik zeggen mooie symboliek. Letterlijk een bouwsteen uit de natuur.

Ondanks de spanningen van de tanden vind ik het een hele positieve droom met veel vooruitgang en ontwikkeling

Hoe die twee extremen , spanningen van je tanden en de ontwikkeling in je droom in verhouding staan kan ik niet zien direct.
Misschien is de spiegel de oplossing. Kan het zijn dat jij zelf flinke zelf twijfels/onzeker bent over of je wel goed bezig bent voor je zelf? Saboteer je jezelf door onzekerheid? De resultaten zijn er in ieder geval is de potentie er voor aanwezig in je .Accepteer je onzekerheid en ga er niet mee in gevecht zou voor mij de boodschap van je tandarts zijn.

De vraag van jezelf aan je lerares. Ik vertaal hem in de vraag die jezelf stelt , ben ik de afgelopen tijd ( 15 jaar?) nog veel veranderd in mijn ontwikkeling?

Er zijn ook veel emoties in je proces , het water . Daar is het letterlijk bouwen op in jouw droom. Eilandjes creeren in de emoties. Nu ik dit zo schrijf voel ik ook best heel wat lading van verdriet en een flinke dip opkomen. Dit heb ik eerder in het begin van het verklaren niet gezien en het overvalt mij eigenlijk. Blijf het vooral positief zien. Volgens mij ben je supergoed bezig. Er doen wel 100 delen van jezelf die meelopen in het proces en letterlijk tot volwassenheid getransformeerd worden in je droom7 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door jan123.

5 jaar geleden

De spiegel is zelfreflectie. De rechterkant is je bewuste kant. Tanden zijn om te bijten of werd gebruikt als een wapen. Het doet me ook denken aan de gezegde “op de tanden bijten”. Hier vallen ze uit en ben je je wapen kwijt. Het verlies van tanden zou dan kunnen staan voor een gevoel van krachteloosheid. De tandarts is in dit geval de negatieve anima. Als het duivel vrouwtje op je linker schouder. Ze maakt je zekerheid er niet krachtiger op.

De groep is de maatschappij. Het terrein maakt je één van de velen. De basisschool is een plek waar je bent opgegroeid, gevormd en ontwikkeld bent. Hier zit je basis. Het is niet de bedoeling om weer terug te kruipen in het oude vertrouwde. Het is in jouw geval beter om je te richten op de toekomst. Je bent geen kind meer. De nieuwe plek staat voor ontwikkeling. Het zand is geen vaste grond. Alles is nog in ontwikkeling. Het is de bedoeling om te aarden en stevig in je schoenen leren staan. De hoge ruimte lijkt een verloren of loze ruimte.
De huizen staan als een huis wat je nodig zou moeten hebben en het water het onbewuste of intuïtie.

In de supermarkt kun je zowel materiele spullen als geestelijk behoeftes kopen. Het lijkt alsof je verzuipt in de grote van de supermarkt en lijkt het dat je niet kunt kiezen wat je nodig hebt.

Het doet me denken aan de tarotkaart zwaarden 2; Je twijfelt, wikt en weegt, maar bent besluiteloos en onderneemt geen actie. Je voelt je emotioneel geblokkeerd en kunt daardoor niet op je intuïtie afgaan. In de link lees je meer: [www.kaartensterren.nl].1 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door Esme.

5 jaar geleden

Hoi Esme,

Wat schrijf je overzichtelijk duidelijk en gestructureerd. Heel helder.
Ik denk dat ik iets meer mag samenvatten, gaat bij mij een beetje alle kanten op.

Ben benieuwd wat C>E er van vind1 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door jan123.

5 jaar geleden

HenkJan,

Hoe vaker je dromen uitlegt, hoe meer je ziet dat er onderwerpen terug komen. Alleen ligt het aan de context van het verhaal hoe je bepaalde steekwoorden moet vertalen. Veel steekwoorden hebben meerdere betekenissen. Het is een kwestie van veel doen. Op een gegeven moment creëer je, je eigen stijl. In het begin was ik ook rommelig. Later leer je te ordenen. Veel elementen, in je uitleg, komen overeen met mijn droom. Het is aan de dromer of het herkenbaar is of niet.

Groetjes, Esme

5 jaar geleden

Bedankt Jan en Esme,

@Jan, ik vind het erg knap gedaan! Ik kan me erg vinden in de uitleg. Ben ook nog erg jong.. (18) dus de overgang naar
volwassenheid en transformatie kan zeker kloppen.
Ik ben erg veel bezig met mn ontwikkeling maar ik weet nog niet welke kant ik op wilt en dit brengt spanning en onzekerheid.
Zelfonderzoek klopt ook.
Nu ik aan het einde van de puberteit zit keert de rust een beetje terug en ik voel me veel volwassener dan een paar jaar geleden. Ook de manier over hoe ik nadenk en probeer te werken aan mezelf zijn veranderd.

Bedankt, ik probeer idd goed bezig te zijn maar toch zijn er nog veel twijfels en daar sluit de kaart van esme goed op aan.

Het klopt ook dat ik een dipje ervaar laatste tijd. (Misschien is dat wat u ervaarde) Ik ben soms Somber.
Vooral laatste maanden..

@Esme, ook die uitleg klopt heel erg goed en ook de kaart spreekt mij aan. Het klopt echt.
Besluiteloosheid, stappen nemen en knopen doorhakken vind ik erg lastig. Ik wil de gevolgen weten.. perfectionisme...

Beide erg bedankt,

Groetjes Ce1 keer bewerkt. De laatste keer was 5 jaar geleden door C>E.

5 jaar geleden

Hoi C>E
Ik las gisteren in een eerdere post van je dat je last van de winterdip hebt. Ik heb zelf een daglicht therapie lamp aangeschaft en moet zeggen dat het me helpt. Het vangt de seizoenschommelingen op.

De dip die ik voelde begon toen ik voor de 2e keer je droom opnieuw bekeek. De 1e keer heb ik vooral naar de positieve elementen vanuit mijn logische indrukken gekeken. Bij de 2e keer dus werd ik meegetrokken door het water. Het eiland bv en het land op het water voelde voor mij zwaar aan.

Ik lees nu pas je afsluitende zin "ik werd opgelucht wakker..." Kennelijk ben je succesvol door een periode in je leven heen gekomen. De uitvallende tanden, je onzekerheden heb je kennelijk toch ergens achter je gelaten zoals ik het lees.