Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Veerboot

27 oktober 2018
Beheerder

Bevind mij ergens langs een kade waar aan het eind een grote veerboot ligt.
De inrit lijkt wat op een parkeergarage want de oprit draait naar links als een draaitrap.
Twee grote witte dubbeldekkers van autobussen komen aansnellen en ik verbaas mij erover hoe behendig ze de bocht nemen en dan hup de veerboot in en door dat vrij nauwe gangetje omhoog door die tamelijk scherpe draai. De top kan maar ternauwernood onder het plafond door.
Boven op dek staat een man die de tijd opneemt. Het lijkt meer op een wedstrijdje.
Op een hoger dek wat misschien het stuurdek is staat een man in uniform wit jasje zwarte broek en witte pet.
Ik neem plaats op een van de banken. Het dek is roodbruin als gravel op een tennisbaan.
Even later komt een sjofele man aangezeuld met een ijzeren bootje. Het is een roestig geval dat maar net een enkele passagier zou kunnen dragen.
Hij sleept het ding ruw omhoog en smijt het dan ergens aan de kant neer. Hij moet sterk zijn om dat zware ding tegen de helling op te hebben kunnen slepen. Hij heeft het voorkomen van een dakloze.
Hij neemt plaats recht voor mij, maar zijn stoelenrij staat haaks op de mijne. Hij heeft een hele verzameling gereedschap en een bijl.
Het gereedschap is onbekend en specialistisch als een soort verfijnde kapwerktuigen, steel met een klein haaks bijltje of beiteltje? Misschien een beeldhouwer? Zou natuurlijk ook voor andere doelen gebruikt kunnen worden zoals zal blijken.
Hij zwaait echter vervaarlijk onnadenkend met een steel van een bijl in mijn richting.
Wat later ontstaat er een gruwelijke scene. Er ligt plotseling een man overdekt met modder op het dek en de man van de boot en de bijl doet of hij de man vermoorden wil door hem een bijl op de keel te zetten. Aan de voet van het slachtoffer zit een tweede man die ook zo onder de modder zit. Zijn het drenkelingen? Is het een oefening of een marteling?

Het is gitzwarte modder en het lijkt wel op er een gat in het dek bestaat vol kletsnatte modder. (is het een soort graf?)*
De liggende man mist een voet, ofwel steekt die in de modder door het dek? Zij onderbenen zijn ontbloot.
Ze zien eruit als drenkelingen of piraten.
Nog een derde man zit erbij, alles onder de modder. Maar de derde lijkt officieel want hij houdt een ID card op of hij van de politie is.
Daarop sommeer ik hen mee te komen want dit kan niet vanwege de verdere passagiers. De man van de boot lijkt waanzinnig.
We voeren twee van hen in de boeien naar een cellencomplex met zeer dikke blauwgroene traliehekken.
Binnen is het een vreemde sfeer want er hangen ook zeer zware blauwgroene velours gordijnen. De "cellen" zijn zo klein dat je er nauwelijks kunt zitten. Aan weerszijden hangen weer die zware gordijnen. Achterin is een grotere ruimte, maar ik wil niet dat die smerige lui de boel bevuilen met hun modder.
Overal hangen die enorm zware blauwgroene of zee groene gordijnen. De derde man die meekwam droeg een zware wollen schipperstrui ook in die blauwgroene kleur. Met het zoeken naar een passende ruimte houdt de droom op. Een kale cel zou immers het beste zijn.

*Zag eerder die dag "toevallig" een fragment van een film waarin een man een lijk in een bad met mortel? leek onder te duwen. Zou ook een modderbad kunnen zijn geweest?



1 keer bewerkt. De laatste keer was 27 oktober 2018 door Sheherazade.

27 oktober 2018

De kade is de rand van het onbewuste. De veerboot brengt ons naar een nieuwe toekomst. De parkeergarage is een tijd van passiviteit. De draaitrap brengt je onbewust naar een hoger of lager niveau. In dubbeldekkers en autobussen rijdt men goedkoper. De mensen in de bus zijn als kuddedieren. Op gaan in het collectieve.

De man die de tijd opneemt, doet me denken aan vadertje tijd. De man in uniform lijkt de kapitein. Een bank staat symbool voor uitrusten en comfort. Gravel heeft een aardekleur. De verwaarloosde vent lijkt op een veerman. Gereedschap in je droom staat voor zelfexpressie, vaardigheden en talent. Het zijn goede tools. Je hebt wel eerder met dit bijltje gehakt. Mocht het gaan om een beeldhouder, doet mij dat denken aan een tarotkaart pentakels 3. De ambachtsman op deze kaart is een persoon, die zijn vak beheerst. Hierdoor krijgt hij opdrachten en kan zijn vaardigheid uitgroeien naar meesterschap. In de link lees je meer: [www.kaartensterren.nl]. De veerman wil een competitie met je aangaan. Het lijkt wel de nukken van een lid, die je de les wilt voorlezen. De man in de modder is een slachtoffer. Hij is door het drek gehaald. De oefening is een mislukte poging.

Het graf is het onbewuste. Een voet symboliseert basis en stabiliteit. Hier is het wankel. Onderbenen zijn in bepaalde culturen of religies kuise plekken. Piraten zijn ontstaan door muiterij. Maar ook door leugens. Mannen werden gestuurd voor een verovering van buitenlandse schepen. Tijdens de reis was communicatie met het koninkrijk bijna onmogelijk. Ondertussen hadden beide landen een vredesverdrag getekend. Maar de zeemannen wisten nog van niets en veroverden het buitenlandse schip. Niet wetende van het verdrag. Ze werden verdoemd als piraten. Deze mannen werden meteen verbannen. Zo kan het lot verlopen.

Zelfs het gezag zit in de drek. Er is totaal geen respect. De gordijnen zijn sluiers. De cellen zijn klein. Er is geen plek voor 2 kapiteins op één schip.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 27 oktober 2018 door Esme.

27 oktober 2018
Beheerder

Dank je Esme, weer wat stof tot nadenken.

Vadertje tijd is een goede vondst.
Wat te denken van het kleine bootje en de grote zeewaardige veerboot?

Bij de man dacht ik aan een modderfiguur slaan. Ook aan de schaduw.
Of de prima materia.
Het te kleine vak deed mij denken aan een Procrustesbed.

De betekenis van de zware gordijnen is mij nog niet duidelijk.
Ze moeten iets afschermen of het licht buiten houden.
Die blauw/groene tint is ook merkwaardig. (de zee?)
In de "cellen" was het vrij donker. Je zou bijna denken aan kaarslicht.

De "relatie" (Tarot) zou weleens kunnen kloppen.
Pentakels 3 goed gevonden!
Doet denken aan de Apprentice Pilar in Rosslyn chapel.
De leerling overtrof de meester en werd daarom vermoord.



3 keer bewerkt. De laatste keer was 27 oktober 2018 door Sheherazade.

27 oktober 2018

Het kleine bootje vond ik niet geschikt in deze droom als een oversteek naar een andere wereld, maar als toekomst. Het Procrustesbed was mij niet bekent, maar heb het even opgezocht. Als ik erover nadenk kan het zijn dat de gast altijd het slachtoffer is, omdat er misleiding aan de orde is. De modderfiguur slaan kan idd. aan de orde zijn. De gordijnen schermen iets af. Als het om de tint gaat, kan het zijn dat het om de zee gaan. Dit staat symbool voor het collectieve onbewuste, omdat de zeeën met elkaar in verbinding staan.

Had je enig idee over je droom?



2 keer bewerkt. De laatste keer was 27 oktober 2018 door Esme.

27 oktober 2018
Beheerder

Quote

Had je enig idee over je droom?
Neen, ik heb er niet echt over nagedacht.
Sommige dingen kon ik uiteraard wel plaatsen maar soms heb je de kijk van een ander nodig want ieder heeft een blinde vlek.
Het zet mij wel aan het denken. Het is niet zomaar een droom.
Het is opvallend hoe je over eigen beelden kunt heen kijken en het wel ziet bij anderen.
Dus je commentaar is heel verfrissend.

28 oktober 2018

Het is ook wel leuker om dromen door anderen te laten uitleggen. Dan kom je bij zaken, waar jezelf niet aan denkt of nieuwe kennis opdoet door anderen. Zo heb ik de Apprentice Pilar in Rosslyn chapel ook opgezocht. Maar dat is een bizar verhaal. Het verbaast mezelf, wat je met de tarot kunt doen. Ik ben blij, dat ik er me in ben gaan verdiepen, want nu heb ik er profijt van. Eerder zag ik het nut niet van in om me te consenteren op die kaarten. Ik zag eigenlijk het nut er niet van in. In principe is het een orakel, waar ik niets mee kon. Maar het bevat zoveel symbolieken, waar ik nu iedere keer van leer. De pentakels 3 valt verrassend goed in het plaatje van je droom. Binnen het forum heb je al heel veel fans voor je gewonnen. Recentelijk Grietje. Dat is de kracht van meesterschap. Mensen die je uitdagen zijn er snel van genezen. Marco heeft goed gezien, wat je kundigheid is. Voor mij ben je een inspirator en blijf ik daardoor gemotiveerd.

28 oktober 2018
Beheerder

Teveel eer Esme, iedereen blijft een "eenjarige", wat gesluierde taal is voor de noviet.
*Dat heeft een connectie met de mythische kindermoord in Betlehem. Het ging helemaal niet om baby's.
Herodes kun je zien als het jaloerse ego dat vreest dat het door de geboorte van het Zelf zal worden overheerst.
Net zoals Kronos zijn kinderen daarom opat.

Zeker de Apprentice Pillar is een zeer bizar verhaal, die hele kapel staat werkelijk bol van de ingewijden symboliek.

Tarot staat ook bol van de archetypische beeldspraak. Het geheel paste perfect in de droomuitleg.

Vroeger zag ik niets in Griekse mythen. Maar aangezien het daarin om psychische projecties gaat is het een schitterend voorbeeld van symboliek als product van het onbewuste. Zo moeten orakels ook worden gezien niet als voorspelling want er zijn altijd tegenstellingen aan verbonden nooit eenduidigheid omdat het onbewuste nu eenmaal tegenstrijdig is van aard en dat ook moet zijn.

Zeker leuk als anderen een licht kunnen werpen op dromen. Het ego ziet nu eenmaal zichzelf niet klaar. Altijd zijn er grote onbewuste blinde vlekken. Net als een ijsberg is het meeste onder water verborgen. Daarom kun je ook nooit jezelf volledig analyseren.

4 november 2018

Citaat: "Teveel eer Esme, iedereen blijft een "eenjarige", wat gesluierde taal is voor de noviet."


Zie je wel....ik overdrijf niet. Je bent gewoon een topper! Mag je heel trots op zijn.

4 november 2018
Beheerder

XXX