Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

onderdrukking, foute zwager, mooie schoonzus en 2 kampen

5 jaar geleden

Mijn droom was deze, en ik krijg regelmatig een "aangepaste" versie:

Er is oorlogstijd in ons land, of eigenlijk zijn verkeerde elementen aan de macht gekomen na verkiezingen, een partij met zeer foute ideeën. Zij zaaien dood en verderf, met name tegen mensen die “anders” zijn (de “ondergedrukten”). Mijn zwager heeft een leidende rol in die partij, hij regelt wie opgepakt, gemarteld en gedood wordt.
Ik zit in het “andere” kamp, ik help juist de ondergedrukten via de ondergrondse. Mijn zwager weet dit, maar kan me niet betrappen op een fout. Hij pak mij wel op een zwakheid voor mij, namelijk dat ik verliefd ben op zijn vrouw, mijn schoonzus. In mijn droom moet zij iets doen (geen idee wat, volgens mij iets met wielrennen) en zodra zij klaar is dan gaat hij mij vermoorden. Overigens, zij heeft in mijn droom dezelfde ideeën als mijn zwager.
Wat ook speelt: mijn zoon kijkt erg op naar zijn oom, en heeft daarom dezelfde ideeën opgedaan. Ik heb mijn zoon gevangen genomen, hij zit vast in een kelder om hem tegen zichzelf te beschermen voor de toekomst, strafzaken etc, als de slechte partij alsnog het onderspit delft.
Zoals gezegd wil mijn zwager mij doden, maar ik ben hem voor. Mijn ondergrondse neemt hem gevangen, en we laten hem een vreselijke en langdurige dood sterven vanwege zijn schrikbewind en de vele slachtoffers die uit zijn naam gestorven zijn. We nemen ook zijn zoon gevangen, gaandeweg in de droom vraag ik me af of we goed gehandeld hebben wat zijn zoon betreft, maar ik heb geen idee of we hem vermoord hebben of gevangen gezet.
Mijn schoonzus neem ik ook gevangen, meer om ook haar te beschermen voor na de machtsovername, zodat zij niet door voormalige ondergedrukten of nabestaanden van vermoorden iets aangedaan wordt.
Heel raar, mijn vrouw komt niet in mijn droom voor.

In het echte leven:
- zijn mijn zwager en ik geen vrienden, we zien elkaar het liefst zo weinig mogelijk.
- heeft mijn zwager en mijn schoonzus in mijn ogen foute ideeën
- kijkt mijn (volwassen) zoon ook op tegen mijn zwager en vind alles wat die goed “gaaf”.
- ik heb een groot zwak voor mijn schoonzus, ik vind haar de mooiste vrouw die ik ken

5 jaar geleden

Dromen laten beelden in symbolieken zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven. De zwager wordt hier uitgebeeld als een tiran. Hij duidt hier het kwaad aan. Er komt hier woede en agressie naar boven. De kelder staat voor aspecten die verscholen liggen. Er wordt iets in de doofpot gestopt.
Doden is een manier om van zaken af te komen, zoals nare eigenschappen of frustratie. De gevangenschap symboliseert dat je opgesloten voelt in een bepaalde omstandigheden in het echte leven. Je zou je bijvoorbeeld opgesloten kunnen voelen in je carrière, een relatie of het leven in het algemeen.

5 jaar geleden

In deze droom is het niet zozeer dat ik opgesloten zit, maar meer mijn zoon en schoonzus. In het echte leven probeer ik mijn zoon af en toe zijn ogen te openen, dat hij niet alles klakkeloos kopieert van mijn zwager. Zit ik in dat patroon opgesloten? Mijn schoonzus gevangen houden vind ik helemaal vreemd. Ik vind haar een prachtige vrouw en een lieve vrouw, en ik zo me helemaal in haar kunnen verliezen. Maar zoek geen relatie met haar. Niet nu, omdat ik gelukkig getrouwd ben met haar zus, een (nog) lievere en mooie vrouw.

De doofpot in mijn leven kan ik niet zo snel vinden. En doden... om iemand die je niet leuk vindt in je droom te doden gaat heel ver, lijkt me. Of komt dat vaker voor?

5 jaar geleden
Beheerder

Het lijkt erop dat er een burgeroorlog in jezelf plaatsvindt.
Goed en kwaad staan tegenover elkaar.
Het mannelijke element vertegenwoordigt zoals zo vaak het agressieve element.
Hij draagt schaduwkanten d.w.z. de inferieur gedachte of afgekeurde eigenschappen.
De kelder is een beeld van het onbewuste.
Personen kunnen eigenschappen zijn van jezelf.
Het kunnen kapstokfiguren zijn.
In de droom lijkt de tegenpartij op nazi's.

Het vrouwelijke element trekt je wel aan.
Misschien stuit je zachtmoedigheid of een weerbare maar daarom ook tirannieke kant?
Hoe meer je het kwaad onderdrukt of verbant hoe gevaarlijker het kan worden.

Het gaat om de oude strijd van de tegenstellingen.
De liefde is duidelijk aanwezig maar deels onbeantwoord.
Vooral zachtmoedige mensen kunnen zulke dromen krijgen.
Ze verdelen de wereld in goed en kwaad maar zo simpel is het helaas niet.
Diezelfde verdeling heeft namelijk heel vaak oorlogen en achtervolgingen veroorzaakt.
Zo kan het "goede" ontaarden in het kwade.