Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Crematie

8 juli 2018

Ik droomde dat ik een uitnodiging kreeg van een begrafenisondernemer om naar zijn crematorium te komen met de bedoeling dat ik in een kist zou gaan liggen om te wachten tot ik dood zou gaan en daarna zou hij me laten cremeren. Ik ging met een paar vrienden op weg naar het crematorium, een zeer luxe gebouw, maar we verdwaalden en kwamen uit bij een krakkemikkig gebouwtje met een primitief oventje en een zeer gammele kist. Mijn vrienden vonder het allemaal te armzalig, verloren hun interesse en gingen weg. De begrafenisondernemer liet me zien hoe het verroeste oventje werkte en drukte, ter demonstratie, op een paar knopjes. Ik keek naar de kist en toen ik besloot om er een experiment van te maken door in de gammele kartonnen kist te gaan liggen en te wachten op wat er gebeuren zou werd ik giechelend wakker. Ik werd letterlijk wakker van mijn eigen gegiechel.
Wat zou deze maffe droom kunnen betekenen?

8 juli 2018
Beheerder

Eerst wil je decadent gecremeerd worden, maar het loopt uit op een armeluis crematie.
Begraven, dood gaan, of gecremeerd willen worden, is een doodswens of een depressie koesteren, er niet meer willen zijn. (escapisme)
Nu is de oude vergane kist een beeld van het afgetakelde lichaam. (denk ook aan de alchemie van de (nigredo/ putrefactio/ albedo, zwartheid/ontbinding/witwording enz.)
Vuur is vooral transformatie en daarom een beeld van het oude ik afleggen.
Het lijkt meer op een geïmproviseerde BBQ dan op een crematie.
Dat lichaam heeft nog een connectie met de pottenbakker en dus ook een pottenbakkersoventje.
Misschien schiet je in de lach over de scherts die bijna een cabaret lijkt.
Maar het is tegelijk de absurde manier zoals het onbewuste het ego op de hak neemt.
Het wegnemen van alle ijdelheid van een nerd-uitvaart naar een armzalige doos als laatste verpakking.

8 juli 2018

Hahaha, ik ben er nog steeds vrolijk over. Het is inderdaad zo'n absurde droom dat je er wel om moet lachen. Ego's zaken zijn rare zaken, maar het onbewuste laat de balans wel weer terug komen.