Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Vier vrouwen en een zolder

18 juni 2018

Ik droomde dat ik in een huis was, een oud huis waar de muren en de wanden van hout waren.

Er waren een aantal vrouwen in de kamer/keuken..

Mijn dochter van 19. Haar baby lag rustig en tevreden in een doos, nam weinig ruimte in...

Een oude vrouw die verder op de achtergrond bleef.

Naast mijn dochter stond een andere tengere, ietwat doorschijnende, jonge vrouw. Ze keek een beetje verschrikt en zei: “oh nee”. Haar jurk werd transparant, als witte doorschijnend voile. Ik kon haar borsten zien, daar begon overvloedig melk uit te stromen. Haar schaamstreek werd ook zichtbaar. Ik verwachtte bloed te zien, maar in een ronde uitsparing in de stof waar de voile nog dunner was, zat een grote, volmaakte appel. Het geheel leek op een prachtig antiek craquelé schilderij...

Er was een vierde jonge, heel aantrekkelijk vrouw, met dik opgestoken haar en een glanzende huid. Ze droeg een antieke grijze, linnen jurk, met een smal lijfje en een open hals. Ze zong en ze droeg een houten pop in de vorm van een baby, die ze omhooghield. De pop was niet schattig om te zien, maar duister. Grijs geschilderd en zwart omrande ogen... Het geheel maakte een griezelige en toch ook spannende indruk. Toen ze vrouw zich omdraaide, zag ik op de achterkant van de jurk een uitsparing in de stof, waardoor haar billen zichtbaar waren...

Op de tafel lagen een aantal ondefinieerbare voorwerpjes die tot leven leken te komen, als in een Jeroen Bosch schilderij. Het leek verder niet belangrijk...

Ik moest naar de zolder om iets te halen dat ontbrak. Ik weet niet wat. Om daar te komen moest ik op vier opgestapelde stoelen klimmen. Ik vond het een belachelijk risicovolle operatie, maar begon er toch aan... ik was goed in balans. Na de klim sprong ik echter weer naar beneden, zonder het ontbrekende item. Dit is gewoon niet de juiste manier om een zolder op te gaan, dacht ik.

18 juni 2018

Hout is een natuurlijk materiaal. Het ademt maar kan ook tochten (wegblazen). Aarde en luchtelement. Aarde houdt zich bezig met materiele zaken en concreetheid. Lucht beheersen het gebied van de geest met zijn ideeën, zorgen, beslissingen en teleurstellingen.

De vrouwen in de keuken lijken wel een soort van een heksenketel. Moederlijke types die brouwen voor zichzelf, voor huis en haard. De dochter laat ook een moederlijk karakter zien. Het zijn vruchtbare dames zoals de maan schijnt als hij vol aan de hemel staat.
De oude vrouw houdt zich op de achterzijde, maar kijkt wel of alles op rolletjes loopt.

De jonge vrouw, laat ook haar vruchtbaarheid tonen, door de appel tussen haar benen. Aphrodite/Venus wordt ook afgebeeld met een appel dat voor vruchtbaarheid staat. Het melk en evt. menstruatie beeldt dit ook uit.

De vierde jonge vrouw lijkt verdrietig, misschien omdat de pop haar kind voorstelt die ze niet heeft of had. Het is een beeld van depressie of krakzinnigheid. De uitsparing bij de billen vertegenwoordigen intieme plekken die verhuld worden. Jheronimus Bosch was bekent als schepper van de duivels. Zijn schilderijen bevatten donkere kanten.

De zolder stelt je bovenkamer voor. De opgestapelde stoelen laten je gevaarlijke capriolen uithalen. Je balans is goed, maar ik denk wel dat je de goede keuze hebt gemaakt door eraf te springen. De droom kan laat vruchtbaarheid zien. De zolder voor geestelijkheid, die je misschien wilt ontdekken. Momenteel ben je er nog niet aan toe.

18 juni 2018

Dankjewel voor deze uitleg. Ja voor een groot deel kan ik die plaatsen. Mooi hoor!

Misschien moet ik er bij vermelden dat ik zelf ook houten marionettepoppen maak, vaak een tikkeltje duister... Ook zing ik. Creatieve vormgeving en expressie door zang zijn voor mij heel belangrijk. Ook mijn eigen seksualiteit is belangrijk voor me, die is lange tijd ietwat onderdrukt gebleven en ik heb zelf het idee dat het sinistere in mijn werk samen hangt met het erotische. Ik voel een enorme seksuele bloei, ook door het meer bewust worden van mannelijke krachten in mezelf. Ik ben opgegroeid met een depressieve moeder die er op haar 43e een eind aan heeft gemaakt.. dat heeft voor de prille vrouw die ik vroeger was echt wel zijn gevolgen gehad... Ik ben nu zelf 46 en ben pas sinds een aantal jaren niet langer bang dat ik mijn moeder achterna ga..
Die depressie had ik niet gezien in mijn droom, maar jij dus wel. Gaaf!

De dochter en het babietje zijn realiteit. Mijn nog thuiswonende dochter heeft een babietje sinds een aantal maanden, wat een enorme intact heeft op mijn leven. Het gaat wel heel goed en harmonieus. Het voelt hier ook als een heksenketel met uitbarstingen van creativiteit en het ontstaan van nieuw leven.

Wat je schrijft over die zolder kan ik onderschrijven, ik had dat idee zelf ook al. Ik denk dat ik eerst nog een tijd aan het werk mag met die sinistere kant, met de seksualiteit, de aardse zaken en dat de echte geestelijke groei en het loslaten van het aardse later komt. Misschien is dat ook die oudere vrouw in de droom, ik in de toekomst. Daarom is ze nog niet zo aanwezig.... of misschein is het mijn moeder die meekijkt????

18 juni 2018
Beheerder

Het kind in de doos doet wat provisorisch en ondergewaardeerd aan, armoede?

De doorschijnende vrouw lijkt wat op een archetype. De volle borsten zijn vruchtbaarheids symbolen. (oermoeder)
Ze draagt een sluierachtig gewaad dat symbool staat voor de stof als bestaan. (zogenaamde "huiden").
De appel doet natuurlijk denken aan de verboden vrucht uit het paradijs, (al was dat beslist geen appel).
De appel is een vruchtbaarheidssymbool. (Doorgesneden is het een weergave van de Vagina).
Waarmee we de gedaante als een Eva/Maria kunnen zien.

Waarom ze zoveel deernis heeft met het kind is wel duidelijk.
Dat kind kan een zielesymbool zijn. Symbolisch de vrucht uit haar schoot (zoals elk kind).
De appel zou kunnen wijzen op een verboden liefde. Wie is immers de vader?
Of is het een kind van de geest zoals dat vroeger een kind van God werd genoemd.
Het weeskind werd als zodanig betiteld. Verder wijst zoiets op een bijzondere geboorte zoals in alle goden- en heldensagen.

De onbeduidende grijs geklede vrouw laat je haar billen zien. Dat kan iets zijn van haar je gat toekeren, ofwel een seksuele uitdaging.
Haar dode kind of pop is kennelijk in de rouw met die zwartomrande ogen. Het zou een heks kunnen zijn. Misschien is het spannende die moeder.
Immers je gaat normaal gesproken niet naar bed met je dochter. Maar van wie is dat kind? (was het een moetje?)
Het is jouw droom en misschien ook jouw kind dat aandacht en verzorging of liefde nodig heeft.
De vrouw zou een min kunnen zijn zoals ze vroeger wel de huishoudster of een Assepoester inhuurden om een kind te voeden en verzorgen.
Waarom denk ik aan het "Melkmeisje" van Vermeer? Een erotisch schilderij dat vaak niet als themastuk wordt herkend.

Jeroen Bosch staat bekend om zijn demonische kunstwerken die onder invloed van drugs zijn ontstaan.

Later probeer je op een stapel stoelen te klimmen om iets van de zolder te halen.
De zolder is een bergplaats ook onbewuste. Wijst ook naar het hoofd en het (of tegen het) "plafond".
Een stapel stoelen is een wankel evenwicht waarop het ego balanceert.
Wat is er op zolder verborgen? Het moet je ergens bekend zijn want anders zou je daar niet willen zoeken.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 18 juni 2018 door Sheherazade.