Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

vroegere werksituaties

eukie
3 november 2008

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik zonder uitzondering elke nacht droom, en dat ik mij die droom de volgende dag kan herinneren, soms lange tijd daarna. Ik ben 74 jaar. Bijna zonder uitzondering gaan die dromen over vroegere situaties, die stuk voor stuk problematisch zijn en meestal niet goed aflopen. Ik zal een paar voorbeelden geven: ik loop in een Zuideuropees land over een boulevard, die bovenaan een rotswand ligt. Diep beneden zie ik mij vrouw op een klein strandje liggen. Ik kan er aanvankelijk niet bijkomen, tot ik ontdek dat er zich, uitstekend boven de rotswand, een toilet bevindt. Vanaf de boulevard kan via een korte plank door een korte gang (crca 5 meter) in het toilet komen. Halverwege die gang is rechts een deur. Alks je die opendoet is eer een lange houten trap die naar het strandje voert. U begrijpt het al: als ik daar uiteindelijk aankom, is mijn vrouw verdwenen. De droom is een aantal malen teruggekomen. Ik kan geen relatie ontdekken met vroegere situaties. Voorbeeld 2: Ik moet op tijd bij een bus zijn voor vertrek naar het vliegveld, vanwaar ik naar huis zal vliegen. Vanuit mijn hotel (soms vakantiebungalow) is het zeker een uur lopen naar die bus. Ik zie dat ik nog maar een kwartier heb, en dat tot overmaat van ramp de bungalow nog schoongemaakt moet worden. Voorbeeld : Ik heb mijn auto of fiets gestald/geparkeerd en kan hem met geen mogelijkheid terugvinden. Toch heb ik die nodig om ergens op tijd te zijn. Dat lukt dus uiteindelijk niet. Ik ben de lunchpauze thuis (op een kwartier autorijden van mijn werk). Ik maak een kwartier voor begin van de middagdienst aanstalten om weer naar mijn werk te gaan, omdat ik denk dat ik met de auto ben. Maar die blijkt op mijn werk te staan. In werkelijkheid ben ik op de fiets naar huis gegaan. Ik kom dus te laat.
In het algemeen gaan de dromen over te laat komen, iets kwijt zijn of niet terug kunnen vinden, waardoor belangrijke zaken in het honderd lopen. In veel gavallen is het mijn eigen schuld. Het zijn vervelende situaties waarin ik verzeild raak. Ik weet nooit hoe die situaties aflopen, want voor die tijd wordt ik wakker. Ik kan 's nachts mijn bed uitgaan (toilet b.v.) en vervolgens doorgaan met de droom. Ik heb in mijn werkzame leven leidinggevende functies gehad, waarbij ik soms op mijn tenen moest lopen. Toch lukte alles zij het soms met moeite, was iedereen tevreden over mijn prestataies. Ik heb een lichte vorm van faalangst (veel andrenaline) en heb de neiging te streven naar perfectionisme.
Het vreemde is dat ik bijna nooit erachter kom hoe de situaties aflopen.

3 november 2008

Beste Eukie,

Uw dromen gaan, als ik ze zo lees, over het gevoel tekort te schieten. U schrijft dat u dat herkent van vroeger, van uw werk. Het lijkt erop dat de dromen zeggen dat het tijd is om met die faalangst af te rekenen. In de eerste droom zit een aanwijzing hoe u dat kunt doen. Die droom begint bij het toilet. De blik die u vanaf de rots naar beneden werpt, geeft u in de droom ongetwijfeld een gevoel van 'daar moet ik zijn' - bij uw vrouw, het vrouwelijke. De wc is vaak een symbool voor een plek waar je nare gevoelens kunt afvoeren. Op het toilet kiest u de weg van het verstand: de rechterdeur geeft dat aan. Dat leidt naar een lange trap. In uw hoofd maakt u zo een lange weg naar uw gevoelens, waarschijnlijk. In de droom creëert het echter een probleem als u die weg neemt: u raakt uw vrouw uit het oog. Uw vrouw staat naar mijn idee voor het vrouwelijke, de gevoelskant. U raakt uw vrouw kwijft. Als u de weg van het hoofd neemt, blijft u het gevoel houden tekort te schieten.

De droom zegt dat u zich moet ontlasten, moet ontdoen van allerlei oude, niet meer nuttige emoties. Maar de werkelijke plek om afscheid te nemen van dingen die niet meer nuttig zijn in het leven, is de zee. De zee is de plek waar alle waterstromen op uitmonden, het riool van de wereld, en dus ook het riool van de ziel. Als de droom nog eens terugkomt, misschien kunt u dan proberen bewust te zoeken naar andere mogelijkheden om beneden te komen. Manieren die minder voorzichtig en verstandelijk zijn. Via de rots naar beneden gaan, of met een zweefduik het water in. De droom wil u duidelijk maken dat u moet afdalen in uw gevoelens, zonder eerst een rationeel plan te bedenken.

Ook uw tweede voorbeeld gaat over tekort schieten. Opnieuw zit er een aanwijzing in dat het te maken heeft met de rationele kant. Het element lucht wijst op analyse, nadenken. De aanwijzing dat de bungalow eerst nog schoongemaakt moet worden, is belangrijk. Het is de boodschap die het toilet gaf in de eerste droom: eerst oude, niet meer bruikbare emoties afvoeren, een plek geven. Doet u dat niet, dan blijft u op doorreis. Dan blijven het hotels, symbolen van een tijdelijke plek om te verblijven. U wilt graag naar huis. Een huis staat voor het lichaam. De plek bij uitstek om je thuis te voelen, is het eigen lichaam. Het is tijd om van uw faalangst af te komen en daarvoor is het raadzaam eens te kijken of het nodig is oude gevoelens te erkennen en af te voeren. Ik vermoed dat u, als u dat doet, er achter zult komen hoe de situaties in de dromen aflopen. Dat dat nu niet het geval is, komt waarschijnlijk omdat u nog niet de werkelijke afdaling naar uw gevoelens heeft gemaakt.

eukie
19 november 2008

Blijft mijn vraag: hoe kan ik afrekenen met het verleden, i.c. oude gevoelens AFVOEREN, zoals u aanraadde. Ik erken ze, ik herken ze, maar ze blijven dan kennelijk rondwaren in mijn onderbewustzijn. Moet ik erover praten ? Moet ik proberen mij in in soortgelijke situaties te begeven om ze opnieuw te beleven ? Ik ben 74 jaar. Zo droomde ik vannacht dat ik (weer met mijn vrouw) in een Spaans dorpje een vakantie onderkomen had gehuurd. Ik ging een eindje wandelen, mijn vrouw ging niet mee om de een of andere reden. Ik geloof dat ze erg moe was of zo. Al wandelende kwam ik in nabijgelegen dorpje waar een feest op het punt stond om te beginnen. Er zaten allerlei toeristen langs de kant van de weg te wachten op een optocht of zo. Ik ging ertussen zitten. Maar dat duurde lang zodat ik besloot om weer naar mijn vakantieadres terug te lopen. Alleen: ik wist niet hoe ik gelopen was, ook niet wat de naam en het adres was. Ik liep maar wat, maar niets kwam me bekend voor. Ik wilde naar mijn vrouw bellen, maar dat lukte niet. Ik voelde mij hopeloos. Geen enkel referentie punt. Ik hoorde twee echtparen Nederlands spreken, en ik vroeg of zij een plattegrond van de omgeving hadden. Die hadden zij, en ik keek erop of ik een bekende naam van het dorpje of het pension zag, waar mijn vrouw verbleef. Niets lukte. Ik ging toen maar op het strand zitten. Het was een herkenbaar strand in Portugal bij Albufeira (Praia de Falesia). Toen was de droom afgelopen.
P.S. Ik heb in het verleden eens een (huur)auto geparkeerd in een grote ondergrondse garage met verschillende uitgangen in Lissabon. Die auto kon ik niet terugvinden, ook omdat ik (nog) niet wist hoe die auto eruit zag, en omdat ik bij het verlaten van de gagage niet had opgelet welke uitgnag ik had genomen en hoe ik daarnna had gelopen. Mijn vrouw was toen gewoon bij mij, en ik was dus niet mijn vrouw, maar mijn huurauto kwijt.

19 november 2008

Beste Eukie,

In deze droom raakt u weer het contact met uw vrouwelijke helft kwijt. Het probleem in de droom is eigenlijk dat u als toerist rondloopt, buitenstaander bent. De weg naar uw gevoelens terug weet u niet, zoals u ook schrijft: 'wat moet ik met die oude gevoelens - ik weet dat ze er zijn, maar hoe moet ik ze afvoeren?' Het is alsof u in een vreemd land ronddwaalt, dat u ergens wel bekend voorkomt, maar waar u toch de weg niet weet.

Ik denk dat u weinig heeft aan praten, omdat dat alleen maar uitnodigt om nog rationeler te denken. Maar u heeft krachtige dromen, die zeker een ingang kunnen zijn. Ik heb zelf een opleiding gedaan bij het ITIP (www.itip.nl). Daar werken mensen veel met dromen en met een meer intuïtieve methode om met oude emoties om te gaan. Als u van de herhalende dromen af wilt, zou u via het ITIP een coach bij u in de buurt kunnen vinden. Succes!

19 november 2008

P.S. Ik geef u graag meer informatie over dromencoaching, op de ITIP-manier. Als u daar belangstelling voor heeft, kunt u me een privébericht sturen met uw mailadres.

Angelica
22 augustus 2012

Ik droomde vannacht dat ik aan het werk was op mijn oude werkplek waar ik 10 jaar geleden ben begonnen.
Ik zei dat ik totaal geen ervaring had dat was geen probleem, en liet mij de x-ray zien en het scherm was blauw.
En ik dacht bij mezelf oh dalijk komt ze ineens aanlopen wat moet ik zeggen of doen ( ze is een oud collega/vriendin waar ik mee heb gewerkt en prive mee ben omgegaan/ ga)

En dat ik op de parkeerplaats aan de overkant kon parkeren omdat het zo dichtbij was.

Wat betekend dit ???

Ga ik terug naar mijn oude werk ???