Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Herinneringen uit de kindertijd?

Dagboekje
6 jaar geleden

Onderstaande droom kreeg ik vóór de droom over de nachtvlinders (erg onrustig gedroomd dus, terwijl ik afgelopen nacht niet zoveel meer kon herinneren):

Ik sta op een grijs beklede trap en ik zie mijn dagboek liggen op een van de onderste treden. Ik vraag mij af wat mam er mee moet. Er liggen ook foto’s. Ik neem het mee naar boven, naar een klein (rommel)kamertje. Op één van die foto’s sta ik boven een soort leeg aquarium (alleen maar water) met een grote glimlach (ongeveer acht jaar oud?).
Dan loop ik naar de slaapkamer van mijn ouders en schuif ik het grijze gordijn open. Ik zie mijn opa (overleden in 2015 op Koningsdag) parkeren in een roodpaarse auto met witte tekst, iets met bloemen. Hij parkeert met grote bewegingen. Uit de zwarte auto van mijn tante stapt ook mijn oppasser uit mijn jeugd uit. Ik ren naar beneden om als eerste de deur open te doen. Ik schud ook mijn vaders hand. Hij heeft een cadeau maar geeft het niet. Het voelt ongemakkelijk.
Eigenlijk heb ik ook helemaal geen zin in deze verjaardag, maar ja, mam wilde het persé. Ik heb het idee dat het meer voor haarzelf is dan voor mij. Er staat een gewelddadige film op:
De wereld staat op het punt om te vergaan en alleen Pikachu kan de wereld redden door zijn leven op te offeren, inclusief de rode ballon. Superman helpt hem om uit de handen van de schurken te blijven. Er wordt veel gevlogen door de lucht, geschoten en er vinden veel achtervolgingen plaats.

Het valt mij op dat er veel elementen uit mijn kindertijd voorkomen in deze droom. De foto doet mij denken aan een foto waar ik als kind op sta in het zwembad met een zeemeerminbarbie in mijn hand. Dan de oppasser, dat was ons buurmeisje. Mijn vader heeft eigenlijk nooit zoveel om mij gegeven en gaf ook geen verjaardagscadeaus toen ik ouder werd. Mijn zusje vond Pokémon helemaal te gek, terwijl ik het niets vond. Alsof het een soort verwerkingsdroom is…

De trap staat voor de toegang naar het onderbewuste. De kleur grijs voor angst, depressie en verwarring. Waarschijnlijk emoties uit mijn kindertijd. Op een van de onderste treden ligt mijn dagboek en ik vraag mij af wat mam er mee doet: verraadt ze mij door in mijn dagboek te lezen? De foto’s staan voor herinneringen (aan mijn kindertijd). Ik neem dat mee naar het onderbewuste. Dan zie ik dat ik op één van die foto’s boven een soort leeg aquarium staat met een grote glimlach. Dat is best vreemd: waarschijnlijk deed ik in mijn kindertijd alsof ik gelukkig was, terwijl er in werkelijkheid een hele berg emoties (water) in het onderbewuste lag. Ik ben er mij nu bewust van en het is tijd om die emoties/herinneringen te verwerken.

De ouderslaapkamer staat voor de invloeden van mijn ouders op mijn geest. Ik schuif het grijze gordijn – angst, depressie en verwarring – open: ik ben er klaar voor om deze emoties aan de oppervlakte te laten komen en te verwerken. Het maakt plaats voor liefde, wijsheid en bescherming (het parkeren van mijn opa). Wat precies de betekenis is van de oppasser die uit de zwarte auto stapt begrijp ik niet. Immers heb ik aan de oppasser plezierige herinneringen, terwijl de zwarte auto mij meer doet denken aan een begrafenisauto. Ik ren naar beneden om de deur open te doen: het verwelkomen van de fijne en nieuwe (?) emoties. Maar ik besef mij ook dat mijn vader eigenlijk niet veel van mij wilt weten.

De gewelddadige film zal vast gaan over de relatie tussen mijn moeder en mij. Pikachu staat voor elektriciteit en spanning; de rode ballon voor iets dat op knappen staat. Pikachu en de ballon proberen uit de handen van de schurken te blijven zodat de wereld (relatie) niet vergaat. Er komt wel veel geweld aan te pas (ruzies).

6 jaar geleden

De trap brengt je naar een hoger niveau. De trap is grijs. Het mengt zich met zwart en wit en daarom wordt het gezien als een neutrale kleur. Het is niet wit en niet zwart. Het is niet goed en ook niet fout. Het staat voor de tegenstellingen.

Het dagboek is je ervaring, eigenschappen en vaardigheden, die je met de jaren hebt meegekregen, ontdekt, verwerkt of heeft gebroken en gevormd. Dat is traplopen naar een hoger niveau. Foto’s brengen je naar de tijd van vroeger. Het aquarium met water staan voor tranen. De grote glimlach laat je weer ontspannen. Zo gaat het in het leven. Jantje huilt en lacht.

Het grijze gordijn is hier als een sluier van het onbewuste. Grijs wordt ook gebruikt voor de kleur van rouwen. Het moment in je droom laat je verwerken van deze herinnering. De auto is opzichtig. De opa komt hier naar voren als iemand die van aandacht houdt. De oppasser heeft je aandacht en hielp je bij je vorming. Je wilt iets van je vader dat je niet krijgt. Kan om aandacht gaan.

De helden zijn een illusie. De helden zijn fantasieën. Je kan niet zomaar alles behalen wat je wilt. Het heeft wilskracht, kennis, ervaring en tijd nodig.

6 jaar geleden
Beheerder

Het grijze verleden? trap en gordijn.
Het dagboek is je levensboek met intimiteiten.
Het aquarium is vaak het persoonlijke onbewuste maar het is nog leeg.
Je kunt ook denken aan het leven dat inhoud moet krijgen of de sprong in het water.
Het aquarium is leeg, er is geen leven.
Omdat je erboven staat denk ik aan de scheiding bewustzijn/onbewuste.
Het zou een baarmoedersymbool kunnen zijn. Jij bent als het ware uit het (vrucht-)water gehaald.
De roodpaarse auto doet mij denken aan een bloedoffer. Maar hij heeft wel bloemen meegebracht. Misschien was je opa een lieve man?
Grote bewegingen met de auto, een grootmoedig iemand, een levensgenieter, Bourgondiër, epicurist, (of gewoon een uitslover/ Hé big spender)?
Je vader komt feitelijk met lege handen, een pakje zonder inhoud en kent geen liefde. Hij is niet in staat iets te geven.
Waarom zou er bij een verjaardag een gewelddadige film opstaan? Dat schetst een vijandige sfeer en innerlijke conflicten.

Misschien houdt de rode ballon verband met de eerdere rode auto? Ballonnen zijn vergankelijk als zeepbellen. De illusies van de gelukkige jeugd?
Superman is het heldenarchetype in moderne vorm een soort Hercules.
Veel gesteggel maar in feite zijn goed en kwaad elkaars handlangers.

Het lijkt mij dat je je jeugd aan het verwerken bent.

Goede vondst Esme, die bak met tranen, al weten we niet of het zout water was?



1 keer bewerkt. De laatste keer was 6 jaar geleden door Sheherazade.

Dagboekje
6 jaar geleden

Bedankt voor je toevoegingen, Esme. Het aquarium met water staat dan inderdaad voor tranen.

Mijn opa was altijd heel streng geweest in de opvoeding van mijn moeder. Op zijn sterfbed zei hij ook dat hij er spijt van had dat hij niet kon genieten van het leven.