Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Museum schatkist baretten.

6 jaar geleden
Beheerder

Ben ergens in een soort tentoonstelling of museum
Grote glazen vitrinekasten.
Ergens op een van de wat lagere glazen plateaus staat een aantal van die vierkante hoofddeksels, academische baret.
Als iemand ze eruit haalt en laat zien blijkt bovenop steeds een aantal kleurige vakjes te staan. Hoewel ik mij de heraldieke inhoud niet meer kan herinneren. Vakken zouden natuurlijk de bestudeerde vakken kunnen zijn.
Maar deze vakjes zijn even later groentenvakjes waar een verscheidenheid aan kleine fragmentjes in liggen uitgestald.
Herinner mij dat ik vreemd kijk als ik in een vakje twee kruintjes bloemkool zie en in een ander Broccoli?
De academische baretten zijn glanzend zwart afgewerkt.
Verder liggen er ook edelstenen, sommige als langwerpige gladgeslepen bruine soorten. De vorm van van een menhir.

Wat verderop is er een andere vitrinekast waarin of waarop een gouden kunstwerk staat (bladgoud)
Een soort zuil of palet van ongeveer 75 cm hoog en 40 breed.
Op het front staat een groep mensen uitgebeeld alsof het een gezin is tenminste zoals een foto van klein naar groot.
Het is gestileerd en dus symbolisch weergegeven zonder duidelijke details. (Totempaal ?)
Aan de achterkant is een wit soort kaasdoek of linnen doek aangebracht (associaties met de lijkwade?)
Een man laat mij dichtbij kijken en schuift nu van de voorkant een aantal smalle laadjes open en stalt die voor mij uit.
Ik verbaas mij erover dat hij mij met dat kostbare spul vertrouwt.
Eronder zie ik een houten plaquette en voorzichtig schuif ik een en ander weg want ik wil het niet beschadigen.
In de prachtig afgeronde vergulde en perfect sluitende houten laden met deksel die heel smal zijn, een 10-15 cm of zoiets, maar sommige wel lang, iets van 75 cm. In dromen kunnen afmetingen veranderen door aandacht. Zoals in de verbeelding iets toe kan nemen.
Ik zie verschillende lange vakken, alles met verouderd rood velours bekleed, als een relikwieën verzameling of beouterie kistje.
Onder andere ligt erin een Egyptische scarabee van mooi gepolijst hout en een houten popje met een wit gewaad/jurkje? een kaal kopje zoals ze daar wel gewoon zijn. Talloze stenen en ringen enz. iedere richel in het kistje heeft nog een smal dekseltje.
Het lukt mij niet om de verschillende stukken zo te rangschikken dat het dekseltje weer past en het kan nooit gepast hebben gezien de grotere stukken als het popje en de scarabee.
Een merkwaardige schatkist.

6 jaar geleden

Op een tentoonstelling in de vitrinekasten staan troffee’s. Deze worden uitgestald om bewondert te worden. Misschien heeft dit te maken met de wetenschappen van
Natuurkundige Stephen Hawking die gisteren overleden is. De baretten stralen status uit. De academische cultuur kent vele rituelen. Soms bijna een poppenkast, maar mooi en statig om te zien. Het is uit respect voor de wetenschap. Dit herinner ik me toen ik als secretaresse aan de UvA heb gewerkt.

De kleurige vakjes staan symbool voor een kleurrijk leven. De bloemkool en broccoli stellen de hersenen voor. De edelstenen symboliseren kracht, eenheid en overtuiging. In bepaalde culturen hebben sommige stenen hebben een heilige of magische betekenis. De gladgeslepen bruine soorten zijn zo glad, omdat het vaak ik aangeraakt door de elementen zoals water of lucht. Stenen kunnen ook fungeren om contact te maken met een God. Deze staat als een menhir stijl omhoog, dus fallisch.

Goud is de kleur van de zon en is mannelijk. Goud staat voor pracht en praal en de kleur van koningen, die vroeger werden gezien als een godheid. De zuil kan hier ook als communicatiemiddel dienen naar een andere wereld. De familie staat bij een zuil, vroeger kenden we de verzuiling. Elke familie heeft zijn overtuiging en is verbonden met een groep in de maatschappij.

De kostbaarheden zijn de zaken die je koestert. De lijkwade maakt het onheilspellend. Vele geheimen worden hier getoond. Ook de relikwieën maken het een beetje geheimzinnig. Hier worden spullen laten zien die misschien wel niet getoond mogen worden en jij krijgt ze wel onder ogen. Zijn het de droomvragers die jou hun geheimen aan je tentoonstellen?

Rood velours zijn kleuren voor een koning of geestelijken. In de tarot draagt de hogepriester een rood gewaad wat voor passie staat. De scarabee staat voor wedergeboorte. Het popje doet me denken aan een figuurtje dat mee begraven met de overledene wordt. De ringen staat voor geen begin en geen eind.

6 jaar geleden
Beheerder

Mooie uitleg Esme dank je wel.
Goede vondst van die Broccoli en hersens, daar had ik nog niet aan gedacht. (terwijl ik het natuurlijk wel weet)
Ja het zou kunnen dat het met de droomuitleg te maken heeft.
Misschien wel een trofeeën of orakelverzameling? Relieken bezitten soms een magische kracht, of als amulet.
Het popje was inderdaad merkwaardig. Mooie associatie. (ziele-popje)
Het menselijke groepje was in het vergulde hout uitgewerkt.
Er ging iets imposants en kostbaars uit van die relikwieen-kast-zuil.