Droomwoordenboek

Z

Zolder t/m Zwembad

Zolder
Als je droomt over de zolder, symboliseert dit vergeten herinneringen of onderdrukte gedachtes die onthuld worden. De zolder vertegenwoordigt tevens je geest, spiritualiteit en je verbondenheid met het hogere zelf.
Zombie
Als je droomt dat je een zombie bent, duidt dit erop dat je je fysiek en/of emotioneel afsluit van mensen of situaties om je heen. Je bent niet te bereiken. Een andere uitleg is dat de droom aangeeft dat je je vanbinnen dood voelt en louter de dagelijkse routine volgt.
Zomer
Een droom over de zomer vertegenwoordigt groei, wijsheid, (hoge) productiviteit en volwassenheid. Je bent tolerant en verbreed je horizon. Belangrijk is dat je hoop nog steeds aanwezig is.
Zon
Het is een goed voorteken om de zon te zien schijnen in je droom. Ze staat symbool voor innerlijke rust, verlichting, geluk, kalmte en inzicht. De zon vertegenwoordigt tevens stralende energie.
Zondebok
Als je droomt dat je een zondebok bent, suggereert dit dat je tot slachtoffer gemaakt wordt. Je wordt in de val gelokt, zodat je de schuld krijgt van bepaalde acties van anderen.
Zonder gezicht
Wanneer je droomt over iemand zonder gezicht, duidt erop dat je nog steeds op zoek bent naar jezelf en je eigen identiteit. Mischien ben je onzeker hoe mensen en hun gevoelens beoordeelt.Deze droom kan een verlangen symboliseren om deze mensen op een dieper niveua te leren begrijpen.
Zonnebril
Een droom waarin je een zonnebril draagt, duidt op je slechte waarneming. Je hebt de neiging om de donkere of negatieve kant van dingen te zien. Misschien wil je niet zien of worden gezien.
Zonsondergang
Een droom over een zonsondergang duidt op het einde van een cyclus of een bepaalde toestand. Nu is het een uitgelezen periode voor rust, overdenkingen en evaluatie.
Zout
Een droom waarin zout voorkomt, vertegenwoordigt toegevoegde smaak en een nieuw gevonden gloed in de ervaring van het leven. Je zou een toegenomen gevoel van individuele waardigheid kunnen voelen, of meer betekenis en kracht in je leven ervaren. Zout staat tevens voor betrouwbaarheid, waarheid, toewijding en levensduur.
Zus
Dromen over je zus symboliseren bepaalde aspecten van de relatie die je tot haar hebt, zij het onderlinge rivaliteit, zorgzaamheid, veiligheid enz.
Zuur
Als je zuur ziet in je droom, vertegenwoordigt dit haatgevoelens, woede en/of wraak. Je integriteit zou in twijfel getrokken kunnen worden. Een andere uitleg kan zijn dat het zuur aangeeft dat je door een bepaald persoon of situatie wordt gemanipuleerd. Deze droom zou een metafoor kunnen zijn voor een negatieve invloed in je leven. Iets of iemand vreet aan je.
Zwaaien
Dromen waarin je naar iemand zwaait, duiden op de verbinding die je met deze persoon hebt. Je probeert hun aandacht of erkenning te krijgen. Hierbovenop zou je bepaalde aspecten van deze persoon dienen eigen te maken. Deze droom kan ook symbolisch zijn voor je behoefte om diepere en nauwere vriendschappen aan te gaan.
Zwaard
Als je droomt dat je een zwaard hanteert, vertegenwoordigt deze je ambitie, competatieve eigenschappen en wil naar macht. Je wilt graag een positie van prestige, authoriteit en aanzien bekleden. Anders uitgelegd zou je een zwaard als een fallussymbool kunnen interpreteren, en daarom mannelijke kracht kunnen beschouwen.
Zwak
Een droom waarin je je zwak voelt, verwijst naar gevoelens van onbekwaamheid. Je zou wat krachtiger moeten optreden en voor jezelf durven opkomen.
Zwanger
Als je droomt dat je zwanger bent, suggereert dit dat jezelf of een aspect uit je persoonlijke leven aan het ontwikkelen is.
Zwart
Zwart symboliseert zaken als het onbekende, het onbewuste, gevaar, mysterie, dood, rouw en boosaardigheid. Als het gevoel is je droom daarentegen een prettig gevoel is, dan kan zwart juist duiden op verborgen spiritualiteit en verheven kwaliteiten.
Zweep
Een zweep in je droom symboliseert straf en iets van misbruik. De zweep vertegenwoordigt tevens ongelukkigheid, ongelukkige omstandigheden en tot op zekere hoogte ook schaamte en schuld. Een andere uitleg is dat deze droom aangeeft dat je meer controle over je leven zou moeten hebben. Je dient wat gedisciplineerder te zijn.
Zweer
Het in een droom zien van een zweer voorspelt het afscheid van vrienden en de beëindiging van een liefdesaffaire. De omstandigheden zijn je niet goed gezind. Dromen dat je zweren hebt, voorspelt dat je vrienden je de rug zullen toekeren vanwege je kinderachtige houding.
Zweet
Dromen dat je aan het zweten bent, suggereren dat je overweldigende angstgevoelens, stress of nerveusiteit ervaart in je leven. Deze droom zou je eraan kunnen herinneren dat om succesvol te zijn, je tevens de strijd en inspanningen moet verdragen die met succes gepaard gaan.
Zwembad
Een zwembad in je droom symboliseert ontspanning, kalmte, luxe en gemak. Je moet nodig even vrijaf nemen. Een alternatieve droomuitleg is dat een zwembad suggereert je gevoelens te aanvaarden, en dat je ze moet proberen te begrijpen. De tijd is gekomen om met die emoties om te leren gaan. Je zou jezelf moeten reinigen door vroegere, pijnlijke ervaringen 'af te spoelen'.