Tijdens een droom ben je verlamd

Het klinkt misschien eng, maar tijdens een droom is je lichaam vrijwel volledig verlamd. Dit komt door een speciaal hormoon, dat signalen naar het ruggenmerg stuurt om je lichaam te ontspannen.

Dit ingebouwde mechanisme zorgt ervoor dat je jezelf niet pijn doet aangezien sommige lichaamsdelen zouden kunnen bewegen in dromen.

Slaapverlamming ontstaat als je hersenen klaar zijn met dromen, maar de lichamelijke droomverlamming nog aanhoudt. Hierdoor ben je volledig bewust, maar niet in staat om te bewegen.

Hier komt nog eens bij dat deze staat gepaard kan gaan met heftige hallucinaties en een acuut gevoel van gevaar. Slaapverlamming kan erg beangstigend zijn vanwege de levendigheid van dergelijke hallucinaties.

Het hallucinerend effect van slaapverlamming draagt ertoe bij dat iemand de hele ervaring kan beschouwen als een droom, aangezien vreemde en droomachtige objecten kunnen samengaan met andere dingen die je in de slaapkamer kan zien

De verlamming kan enige seconden tot enige minuten duren, waarna men symptomen van paniek kan ervaren, gevolgd door de bewustwording dat de verdraaide realiteit niet echt was. Bijzonder is dat slaapverlamming vaker voorkomt bij bruine mensen dan bij witte mensen.

16 reacties

 1. Ik heb geen last van slaapverlamming, maar wel van hypnagoge hallucinaties. Het verschil is dat ik niet verlamd ben tijdens de hallucinaties.
  Deze zomer gebeurde het de eerste keer. Ik zag een meisje aan het voeteneinde van mijn bed staan. Ik begon te schreeuwen en begon heel hard te bewegen om me wakker te schudden, maar toen ik weer keek stond het er nog steeds. Ik ben toen opgestaan en er eropaf gerend. Daarna was het weg.
  Omdat dit de enige oplossing is om van de hallucinaties af te komen heb ik vaak nachtmerries dat ik in deze situatie wel verlamd ben, en het zorgt echt voor hevige slaapproblemen…
  Wat kan ik doen?

 2. Ik droom vaak iets geks, dan lijkt het alsof ik wakker word in mn kamer. Ik voel dan een spanning en heb het gevoel dat er iemand op me af gaat komen vanuit t niets. Ik wil dan hard gaan roepen en bewegen en dat lukt dan niet. En dan ineens ben ik echt wakker en opgelucht! Echt raar..

 3. ik zie mensen denk ik staan kan me niet bewegen komt er een druk op mij kan helemaal niks meer dan miss droom ik het ook wel denk ik dan,
  iedereen waar ik het tegen vertel denkt dat

 4. bij mij staan er er mensen en kan me niet bewegen en dan ben ik fxg bang deden ze maar s wat zuip en snuif me kapot nu om maar nix te zien niemand snapt het

 5. Hoi BIeke,

  Ooh het is zo ontzettend herkenbaar wat je beschrijft! Bij mijn gebeurd dit zodra ik vaak net in bed lig en de lampen uit zijn. Ik zie verschijningen, soms kou op mijn rechter kant van m’n romp, schimmen die groter en kleiner worden en voel de aanwezigheid van wezens. Een tijdje terug dacht ik nee dit kan niet, met open ogen keek ik erna! Er verscheen boven het lichaam van mijn vriend een reusachtige luipaard. Het keek me aan en kwam steeds dichter bij. Maar nu vannacht ben ik zo bang geworden dat ik daarna de rest van de nacht met een lamp aan wakker ben gebleven. Ik durfde niet meer te gaan slapen! Het was namelijk zo dat ik weer aanwezifgheid voelde, maar die voelde niet fijn. Het haalde me uit bed terwijl ik dit niet wilde en liet me boven het bed heel hard rond draaien. Het gekke was dat ik iets voelde gebeuren in mijn lichaam en ik zei:nee, dit wil ik niet en mijn gedachtes waren uittreden. Ik voelde ontzettend groot gevaar. Ik rende overal ook in huis naar toe en wilde dat het weg ging maar dat deed het niet. Dit rennen naar andere vertrekken heb ik waarschijnlijk wel gedroomt omdat ik daarna in bed lag. Ook wilde ik de lampen aan doen, maar die deden het niet. Echt verschrikkelijk. Hoe is het nu met jou? Wat denk jij hiervan en hoe ga jij hiermee om?

  Anne

 6. Ik heb het ook met bepaalde periodes vaak achter elkaar… Voornamelijk in drukke periodes, sinterklaas, kerst, oud en nieuw, begin van school, einde van school… Was er een keer zo van geschrokken dat ik naar de huisarts ben geweest en die wist mij te vertellen dat het de tijd is tussen waak en slaap, dat je wakker aan het worden bent maar het onbewust nog niet wilt. Het grappige is sinds ik dat weet, als ik het weer heb dat ik me dat bedenk en dan gewoon weer probeer te slapen, met succes 🙂

 7. Beste bieke,
  Ik heb hetzelfde verhaal als jou… Ik droom ook vaak dat ze me zullen komen halen, of pijn doen of vermoorden. Echt angstaanjagend… Ik roep en tier, en schop maar ik kan niet weg. Heel soms gebeurt het ook dat ik op een bepaald moment besef dat het een droom is en wordt dan gelukkig echt wakker. Ik ben blij dat ik niet de enige ben, want in mijn vriendenkring is er niemand die dit herkent! Ik heb dit ook zeer vaak, en als ik wakker wordt, voel ik vaak de schrik die ik enkele minuten geleden nog had nog volledig in mijn lijf zitten. Ik denk dat ik er toch eens met mijn huisdokter over zal praten… Aangezien er medicatie voor bestaat. Bedankt iedereen

 8. Ik heb er ook redelijk vaak last van, bij mij lijkt het ook in de familie te zitten. Soms zweven er ook dingen door de kamer lijkt het.

 9. Ik ben totaal niet verlamt tijdens dromen en slapen. Ik word wakker elke dag vol met blauwe plekke en krassen. Ook vaak stoot ik mijn neus tegen de muur waar mijn bed tegen aan ligt en zijn er bloed vlekken op de muur en mijn kussens.

 10. Hey Bieke,
  dat klinkt wel heftig ja. Ik heb heeeel af en toe last van slaapverlammingen, maar met hele lichte hallucinaties. Ik heb wel eens gelezen dat je er medicijnen van de dokter voor kunt krijgen, als je er heel erg last van hebt.

  Succes!

 11. Hallo Denise,

  Net zoals jij word ik geteisterd door zulke weirde verschijnselen. Meestal lijkt het alsof ik wakker ben en voel dat dan dat er iets zoals een kat over mij loopt of iemand die me onderstopt maar ook heb ik al veel agressievere vormen hiervan ervaren, net alsof iemand me wil versmachten, heb het al voorgehad dat ze me alle hoeken van de kamers lieten zien. Telkens opnieuw wil ik me verdedigen maar het lukt me niet, een paar keer heb ik het gevoel gehad dat ik heftig rond me heen mep en roep dat ze met rust moeten laten maar als ik dan “bijkom” lig ik nog steeds in dezelfde houding als daarvoor, ook mijn vriend merkte niet dat ik zo een droom had gehad want hij lag een keer naast mij toen het gebeurde maar hij heeft niets gemerkt. Nochtans had ik me fel verweerd en me aan hem vastgehouden toen ze me wilden meeslepen. Het lijkst alsof mijn ziel vecht maar mijn stoffelijk lichaam blijft terplekke. Heel beangstigend elke keer want ik begrijp er niets van en vraag me af wat dit is, heb al aan entiteiten gedacht, uittreden? Ben wel blij dat ik herkenbare dingen lees nu want had geen idee hoe ik dit moest uitleggen. Als ik het aan mijn vrienden vertel staan ze versteld en vinden het toch wel angstaanjagend, wat het op dat moment ook is. Ik voel het ook elke keer aankomen nu, en krijg het al benauwd op voorhand want ik weet dat het een verschrikkelijke ervaring is keer op keer. Geen idee wat ik hiermee moet aanvangen?

 12. Ik heb het al 2 keer gehad, ik ben er niet bang voor.
  De eerste keer was erg raar, ik zag iets zwarts op me af komen. Daarna ben ik de soerat gaan opnoemen en het was binnen 2 seconden weg. (soerat=Koraan)

  Dus dat was mijn verhaal

 13. Ik heb er ook last van, vanacht 2e keer in 2 weken tijd.. maar ik heb het met inslapen alleen, enige wat ik dan kan proberen is mijn torso heen en weer proberen te bewegen.

  vorige week was het een of andere gast die op mijn arm leunde en heel hard deed hijgen.. maar toen ik uit de verlamming was, was het gewoon mijn eigen deken die beetje op mijn arm lag hahaha.

  Vanacht was het 4 keer achtereen gebeurt. 1e: iemand blaast zacht in mijn oor.
  2e: iemand probeert me te zoenen.
  3e: leek er ineens een knuffel naar me toe te schuiven, wat gewoon mijn 2e kussen was naast me.
  4e: kwam kat over me heen lopen en deed spinnen en rook aan mijn neus al spinnend.

  echt weird..

Reacties zijn gesloten.