Ratten dromen van plekken waar ze graag heen willen

Ratten dromen 's nachts van plekken waar ze graag heen willen. Als ratten een afgesloten paadje zien waar voedsel ligt, dromen ze later dat ze naar het eten toe kunnen lopen. Dat suggereert hersenactiviteit die is gemeten tijdens de slaap van de dieren.

Britse onderzoekers melden die bevinding in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

De onderzoekers plaatsten bij hun onderzoek vier ratten voor een afgesloten weg waarop voedsel was geplaatst. Door de blokkade konden de dieren het voedsel wel zien, maar niet bereiken.

De wetenschappers plaatsten elektroden op op de schedel van de dieren om hun hersenactiviteit in kaart te brengen tijdens hun slaap. Na het slaapje van de dieren maakten de onderzoekers de afgesloten weg met het voedsel toegankelijk voor de dieren.

Uiteraard renden de ratten onmiddellijk op het eten af, met de elektroden nog steeds op hun kop.
Uit de metingen met de elektroden bleek dat tijdens het tochtje naar het voedsel een specifiek patroon van hersencellen actief werd in het brein van de dieren. Tijdens hun slaap was precies hetzelfde patroon gemeten.

Dat suggereert volgens hoofdonderzoeker Hugo Spiers dat de ratten van tevoren droomden over dat wat ze graag wilden doen: naar het voedsel lopen. Volgens hem vertonen mensen vaak hetzelfde 'droomgedrag'.

"Je kunt dit gedrag vergelijken met wanneer je een dag voor je vakantie in de vakantiefolder kijkt naar de foto's van het hotel", aldus Spiers op nieuwssite New Scientist. "Die nacht zul je misschien ook dromen over de foto's."