Onderzoek: “Dromen lijken op psychosen”

Tijdens onze dromen lijken we ons vaak in een andere realiteit te bevinden waarin alles mogelijk is en alles mag. Dat klopt ook, concluderen wetenschappers na een droomonderzoek, want tijdens het dromen verliezen we onze connectie met de realiteit en volgen we blindelings verstoorde denkprocessen.

De onderzoekers van de universiteit van Milaan stellen dat dromen veel gemeen hebben met psychosen. Tijdens een droom proberen onze hersenen niet uit te zoeken wat er aan de hand is, ook niet als we bizarre dingen meemaken.

Voor het onderzoek moesten proefpersonen een droomdagboek bijhouden en alles wat ze nog wisten opschrijven over 7 dromen. Ook moesten ze noteren wat ze die dag hadden gedaan. Bovendien moesten ze een ongerelateerd fantasieverhaal verzinnen. Onderzoekers keken vervolgens naar de ‘graad van bizarheid’ en constateerden dat de dromen veel vreemder waren dan de (wakkere) fantasieën. Onderzoeker Armando D’Agostino: “Het lijkt misschien in te gaan tegen je intuïtie, maar in de verhalen zat bijna geen bizariteit. We worden afgeremd door de grenzen van de logica, die lijken weg te vallen wanneer we dromen.”

Een maand later kreeg elke proefpersoon een MRI-scan. Ondertussen werden de dromen en fantasieverhalen voorgelezen. Onverwacht daalde de hersenactiviteit in bepaalde regio’s in de rechterhersenhelft, daar waar voor complexe taalverwerking wordt geregeld. “Bizar genoeg daalde de activiteit naarmate het verhaal vreemder werd. Het lijkt wel alsof het brein geen moeite meer doet om de droom te analyseren.”

Er moet nog meer onderzoek gedaan worden, maar de wetenschappers denken nu dat dromen de visualisatie zijn van ons mentaal verwerkingsproces, vol complexe emoties. "Wanneer gevoelens intens zijn, worden ze moeilijker om te symboliseren. Wellicht zijn dromen daarom sneller bizar."

1 reactie

  1. Ik droomde over tornado’s terwijl al m’n ex vriendinnen voorbij kwamen, zij zagen de tornado’s niet, het was tijdens een tent vakantie aan het water, oh ja het water in een meer was rustig met een lichte schuimkraag op de golven en lekker weer.

Reacties zijn gesloten.