Research 15 mrt 2021

De Corona pandemie verandert onze dromen

Bezorgdheid over social distancing en de vrees voor besmetting verandert zowel de hoeveelheid dromen als de manier waarop we dromen.
Research 7 aug 2018

De zwart-wit TV generatie droomt in één kleur

Droom je in één kleur? Zo ja, dan ben je waarschijnlijk boven de 55 en ben je opgegroeid met het kijken naar een zwart-wit televisie. Onderzoek suggereert dat het type televisie dat je als kind hebt gekeken een diepgaand effect heeft op de kleur van je dromen.
Research 30 dec 2016

Google laat robots dromen

Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dromen belangrijk zijn voor het onthouden van dingen. Knappe koppen bij Google willen lessen uit de neurowetenschap nu toepassen op kunstmatige intelligentie om deze sneller te laten leren. In feite wil Google robots laten dromen.
Research 14 feb 2016

5 dromen over liefde

Als je hebt gedroomd over de liefde, wordt je wakker met het gevoel dat je de hele wereld aan kunt. Soms is de liefde een vernietigende kracht als gevoelens niet wederzijds zijn. Welke liefdethema's komen het meeste voor?
Research 20 nov 2015

Een derde van de Nederlanders vergeet dromen

Bijna een derde van de Nederlanders (31 procent) kan zich zijn of haar dromen nooit herinneren.Van deze dromers is het merendeel trouwens ouder dan 45.
Research 7 jul 2015

Ratten dromen van plekken waar ze graag heen willen

Ratten dromen 's nachts van plekken waar ze graag heen willen. Als ratten een afgesloten paadje zien waar voedsel ligt, dromen ze later dat ze naar het eten toe kunnen lopen. Dat suggereert hersenactiviteit die is gemeten tijdens de slaap van de dieren.
Research 6 mei 2015

Onderzoek: “Dromen lijken op psychosen”

Tijdens onze dromen lijken we ons vaak in een andere realiteit te bevinden waarin alles mogelijk is en alles mag. Dat klopt ook, concluderen wetenschappers na een droomonderzoek, want tijdens het dromen verliezen we onze connectie met de realiteit en volgen we blindelings verstoorde denkprocessen.
Research 2 mei 2014

Herkenbaar?: Examens, sex en vliegen

Weleens gedroomd over je examen of dat je een nieuwe kamer ontdekt? Dat is helemaal niet raar. Het merendeel van de mensen droomt in thema's zoals vliegen, seks of bijvoorbeeld een overleden persoon die ineens weer levend is.
Research 3 apr 2014

Volle maan, vreemde dromen

Uit Brits onderzoek blijkt dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of fantastische dromen. De vaststelling kwam er bij toeval, tijdens een studie naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden.
Research 12 mrt 2011

Babies dromen vaker

IN VERGELIJKING MET volwassenen dromen baby's heel veel. Volwassenen verkeren zo'n 20 procent van de slaaptijd in droomslaap (=de REM-slaap, gekenmerkt door snelle oogbewegingen: Rapid Eye Movements)
Research 26 feb 2011

Tijdens een droom ben je verlamd

Het klinkt misschien eng, maar tijdens een droom is je lichaam vrijwel volledig verlamd. Dit komt door een speciaal hormoon, dat signalen naar het ruggenmerg stuurt om je lichaam te ontspannen.