Psychologie 22 dec 2021

Wat is de betekenis van terugkerende dromen?

Steeds weer dezelfde droom beleven is een bekend fenomeen. Bijna tweederde van de bevolking geeft aan terugkerende dromen te hebben.
Psychologie 1 aug 2018

De archetypen van Jung

Net als zijn mentor Sigmund Freud, geloofde Carl Gustav Jung (1875 - 1960) ook in het bestaan van het onbewuste. Jung ziet in tegenstelling tot Freud het onbewuste niet als iets dierlijks, instinctief of iets seksueels; Hij ziet het vooral als iets spiritueels.
Psychologie 3 apr 2011

Droomuitleg op z’n Freuds

Via dromen kan je het onbewuste zo dicht als mogelijk mogelijk benaderen, waardoor je een beter inzicht krijgt in hoe iemand in elkaar steekt. Dromen hadden volgens Freud manifeste en een latente inhoud.
Psychologie

Freud had een Superego (..en jij ook)

DAT KLINK GEK. Was Freud soms heel erg egoïstisch? Nee hoor, de term 'superego' had te maken met de manier waarop Freud de werking van de menselijke geest beschreef.
Psychologie

Wie was dr. Freud?

Sigmund Freud (1856 - 1939) was een arts en psychiater uit Wenen die beroemd is geworden vanwege zijn boek "Die Traumdeutung" en zijn onderzoek naar het onbewuste. Hij brak met de vroeger heersende opvatting dat psychisch en bewust hetzelfde zouden kunnen betekenen, en legde daarmee de basis voor de dieptepsychologie.
Psychologie 16 mrt 2011

Wat is een droom?

Goede vraag, want iedereen droomt. Je zou denken dat wetenschappers daarom precies kunnen vertellen wat een droom is, maar niets is minder waar. Wat een droom is, en waar het precies toe dient is niet bekend, al zijn er wel vermoedens.