Abstracte terugkerende nachtmerries over kleuren

 • Auteur
  Berichten
 • Pamela
  Gast

  Hallo allemaal,

  Al sinds ik een kind was heb ik dezelfde nachtmerrie en ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat het betekent. Deze nachtmerrie komt soms weer terug, niet heel vaak. Ik heb gemerkt dat hij er alleen is als ik heb geslaapwandeld (deed ik als kind af en toe als er iets spannends stond te gebeuren zoals een vakantie) of wanneer ik ziek ben.

  De droom is zo ontzettend abstract, dat ik het moeilijk vind hem te omschrijven, maar ik probeer het toch! Hopelijk kunnen jullie me duidelijkheid geven.

  In mijn nachtmerrie komen allerlei bewegende vormen voor, met allemaal een andere kleur. Op dit moment zijn het niet zo zeer meer vormen, maar eerder lijnen, die steeds langer worden. De kleuren blauw, groen, geel, rood, oranje, paars en roze komen voor. Andere kleuren niet (hoewel de achtergrond ofwel wit, ofwel zwart is!). Wat mij nou zo angstig maakt aan deze vreemde en abstracte droom, dat weet en snap ik niet, maar vroeger werd ik krijsend wakker en nu ik volwassen ben, word ik huilend van angst wakker.

  Kan iemand mij helpen? Alvast bedankt!

  Ebeline
  Gast

  De abstracte vormen waar jij over droomt/hebt gedroomd zijn symbolen.
  Symbolen hebben een bepaalde betekenis. Mensen die helderziend zijn bijv krijgen ook symbolen binnen wat ze naar de gewone wereld moeten vertalen. Zie de symbolen als boodschappen van bovenuit.
  Er zijn ook spirituele kaarten gebaseerd op symbolen, tattwa.

  Een lijn in je droom zien symboliseert dualiteit, grenzen, en regels. Het kan ook een weerspiegeling zijn van beweging, vooruitgang of een gebrek daaraan. Als alternatief kan het een richting in het leven weerspiegelen waar je naartoe gaat (goed / slecht, gezondheid / ziekte, rijk / arm). Een rechte weg naar een doel.

  Kleuren hebben allemaal een specifieke betekenis. Dit kun jezelf ook opzoeken. Ik heb er even een aantal opgeschreven. Wat bijzonder is aan de genoemde kleuren is dat rood, geel, oranje ,groen, blauw en lila/paars de kleuren zijn van bijna alle chakras.

  Rood staat voor de basis/het aarden.
  Oranje staat voor het emotionele aspect.
  Geel staat voor intellect, het in je hoofd zitten/denken. De kunst is van denken doen te maken.

  Groen is de hartchakra. De waarheid van je hart volgen.

  Blauw staat voor communicatie.
  Jouw waarheid uit durven spreken, die je dit niet dan raak je steeds verder van jezelf verwijderd.

  Lila staat voor indigo/ je hogere zelf.

  Roze is geen chakrakkeur maar kan in negatieve zin staan voor onvolwassenheid, zwakte. Positieve zin: Liefde, plezier etc

  Als de droom aangenaam is, staat de kleur geel symbool voor intellect, energie, behendigheid, geluk, harmonie en wijsheid. Aan de andere kant, als de droom onaangenaam is, staat de kleur voor bedrog, schande, verraad, lafheid en ziekte.

  Blauw staat symbool voor vrijheid, rust, verfrissing maar ook voor contact met je spiritual guide. Het kan zijn dat je een verlangen onderdrukt om weg te komen.

  Oranje staat voor levenslust maar in de negatieve zin staat het voor frustraties
  en negativiteit.

  Groen staat voor groei, succes, goede gezondheid etc maar groen staat ook symbool voor je streven om erkenning te krijgen en je onafhankelijkheid te vestigen. Geld, rijkdom en jaloezie worden vaak geassocieerd met deze kleur.

  Paars staat voor neutraliteit en machteloosheid.

  Rood lack of energy

  Ik denk dat jouw angst te maken heeft met je eigen onzekerheid. Niet weten hoe je met je aangeboren spirituele gaves om moet gaan waardoor jouw energie naar binnen gericht is wat dan voor stress en ongemak zorgt. Misschien zie je je gave als een last maar als je ermee weet om te gaan zul je de voordelen en bescherming van merken.
  Je zou meer op je intuïtie moeten leren vertrouwen. Het lijkt erop alsof je dat gedeelte, intuïtie, 3e oog wegstopt of ontkent.

  Het klopt ook als je al heldervoelend bent je s’nachts last kan krijgen als je bijvoorbeeld een drukke dag hebt gehad of een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt. Je kunt daardoor uit balans raken en op dat soort momenten dit soort dromen krijgen.

  Ik ben benieuwd of je kunt vinden in bovenstaande. Gr

  Esme
  Moderator

  Nachtmerries komen voort uit stress of het moeilijk loslaten van problemen. Slaapwandelen bij kinderen kunnen factoren als koorts, stress, vermoeidheid en angst een rol spelen. Dromen zijn meestal abstract, omdat het onderbewuste dromen beelden in symbolieken laten zien en dient als verwerking van het gebeuren in je leven.

  Zoals Ebeline al aangaf hebben de kleuren te maken met de regenboogkleuren van de chakra’s. Het kan te maken hebben met de energieën die de chakra’s nodig hebben. Een chakra betekent cirkel of wiel. Het wiel van de energieën die in verbinding staan met lichaamsdelen, organen, zintuigen, spieren, zenuwen en botten. Volgens deze traditie hebben we 7 energiecentra, die in een rechte lijn van de kruin naar de stuit loopt. Het zwart/wit staat voor de yin en yang. Dat zijn alle tegenstellingen, zoals goed en kwaad, sterk en zwak, mannelijk en vrouwelijk enzovoort. Deze kunnen door angst in disbalans zijn. Het is dus zaak om innerlijke rust te vinden. Sporten is een heel goed middel.

  John901
  Gast

  Hoi, ik heb 7 jaar geleden een nachtmerrie gehad over vechtende kleuren, het waren de lichte zachte kleuren tegen de donkere felle kleuren. Ik weet tot op de dag van vandaag niet wat het betekent heeft en kan het nergens terug vinden.. wat zou dit betekenen? Mvg john

  Ebeline
  Gast

  Licht en donker staat voor dualiteit.
  Zacht staat voor aangenaam, bevallig, adorabel of gemakkelijk.
  Fel staat voor krachtig/ vurig ,veel emoties.

  Het kan dus zijn dat je met zelf in conflict heb gelegen. Misschien ben je van nature een heel krachtig en gedreven persoon maar heb je het gevoel dat je gas terug moet nemen omdat je anders een beetje to much word voor anderen.
  Het één is niet persé slechter als de ander. Licht is niet beter dan donker, zachtaardig doet niet onder voor kracht en assertiviteit etc
  Het gaat om het vinden van balans.

  Hier wat links over zachtaardigheid en felheid

  https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/persoonlijke-effectiviteit-leerdoelen/kwaliteiten/zachtaardig-zachtmoedig
  https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/persoonlijke-effectiviteit-leerdoelen/kwaliteiten/vurig-fel

  Interessant weetje:

  Kleur ontstaat als verschijnsel bij de vermenging van licht en duisternis

  Pamela
  Gast

  Bedankt voor jullie berichtjes!

  Ebeline,
  Wow, spijker op zijn kop. Ben momenteel zelf erg op zoek naar mezelf, richting en “waar zit mijn geluk?” En dat traject is confronterend, maar verhelderend. Ik herken al je uitleggen, kan ze ook wel plaatsen van de tijd dat ik nog jong was en deze nachtmerries had. Hopelijk, als ik klaar ben, komen de dromen niet meer terug. Komen ze wel, dan zal ik dat zien als indicator, waar nog werk te verzetten valt! Dankjewel!

  Esme,
  Dankjewel voor je uitleg. Dat er momenteel een disbalans in mijn leven is, kan ik goed herkennen. Dankjewel voor de tip.

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Je emailadres wordt niet getoond


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">