Volle maan, vreemde dromen

Uit Brits onderzoek blijkt dat we in de week of de dagen van een volle maan meer kans hebben op rare of fantastische dromen. De vaststelling kwam er bij toeval, tijdens een studie naar hoe geluiden onze dromen beïnvloeden.

PSYCHOLOOG RICHARD WISEMAN deed deze verrassende ontdekking toen hij de dromen van 1000 vrijwilligers analyseerde die tijdens het slapen bepaalde geluiden te horen kregen. 'Zo droomde iemand bijvoorbeeld dat hij op een draak vloog en daarna een kopje koffie ging drinken met George Clooney. Anderen droomden dan weer dat ze superhelden waren, terwijl de meeste dromen over het algemeen vrij burgerlijk waren, waarbij mensen bijvoorbeeld op kantoor zaten te tikken.'

De resultaten van het onderzoek bouwen verder op een Zwitserse studie van vorig jaar waarbij werd vastgesteld dat mensen minder snel in slaap vallen, ongeveer 20 minuten minder lang slapen en over het algemeen minder vast slapen bij volle maan.

Bij volle maan wordt de productie van het hormoon melatonine, dat ons slaperig maakt en gevoelig is aan licht, verstoord en Professor Wiseman gelooft dat dit een invloed heeft op onze dromen.

Een andere, vreemdere verklaring is dat de mens een gevoeligheid heeft ontwikkeld voor de cyclus van de maan. Volgens deze theorie zouden we bij volle maan minder vast slapen omdat onze voorouders dan alerter moesten zijn voor roofdieren die van de heldere nacht gebruik maakten om te jagen. Aan de andere kant zou ook de mens zelf bij volle maan gejaagd kunnen hebben, waardoor we onrustiger zijn tijdens een heldere nacht. Hoewel Professor Wiseman niet volledig overtuigd is van deze evolutionaire verklaring, geeft hij toe dat de maan wel degelijk onze slaap beïnvloedt.

Een half miljoen mensen nam deel aan het onderzoek door gebruik te maken van een gratis mobiele applicatie waar een waaier aan geluiden in geprogrammeerd was. Deelnemers stelden een alarm in en wanneer de bewegingssensor van de smartphone ontdekte dat je aan het dromen was in de 40 minuten voor het alarm zou afgaan, werden de geluiden afgespeeld. Nadat het alarm was afgegaan werden de deelnemers gevraagd hun droom te vertellen.

Uit de analyse van 1000 opnames bleek dat vogelgeluiden of het geruis van gras mensen deed dromen over de natuur, terwijl meeuwen beelden van de zee en het strand opriepen. Toeterende auto's en geluiden uit het verkeer zorgden dan weer voor onrustige dromen. En bij volle maan kwamen volgens de onderzoekers de meest vreemde varianten voor.

Wiseman stelde vast dat vrolijke dromen over het algemeen een goede start van de dag betekenen en dat ze met het onderzoek 'een manier ontdekt hebben om mensen aangename dromen te geven, wat tot een nieuwe vorm van therapie kan leiden voor mensen met psychologische problemen, waaronder bijvoorbeeld depressies'.

Mensen die depressief zijn dromen meer dan anderen, waarschijnlijk doordat hun brein 's nachts alle zorgen probeert te verwerken. Wiseman hoopt dat aangenamere dromen voor deze mensen kunnen helpen hun zorgen te rationaliseren en op die manier hun gezondheid te verbeteren.

bron: AD.nl

1 reactie

Reacties zijn gesloten.