Waarom dromen we dan?

Dromen hebben evolutionair nut. Anders zou je hersenactiviteit tijdens je slaap niet met afwisselende intensiteit toe- en afnemen.

Er gebeurt blijkbaar iets tijdens de Remslaap dat zoogdieren nodig hebben om goed te kunnen blijven leven en functioneren. N.B. Als experiment werden ratten ooit eens steeds tijdens hun remslaap gewekt. Al deze ratten waren na twee maanden dood…

Veelgenoemde redenen om te dromen:

 • Dromen is een vorm van psychotherapie.
  In een droom kun je -in een veilige omgeving- eenvoudig een link leggen tussen verschillende gedachten en emoties. Dromen helpen je bijvoorbeeld de indrukken van de dag te verwerken om je geest leeg te maken, zodat je ’s ochtends weer fris op kunt staan.
 • Het bewust maken van onbewuste behoeftes en verlangens.
  Dromen fungeren volgens deze theorie als doorgeefluik tussen boodschappen uit je onbewuste naar je bewuste geest. Dromen helpen je jouw werkelijke drijfveren te (h)erkennen.
 • ‘Oefenen’ voor iets in de (nabije) toekomst.
  In de droomwereld kan alles. Je kan dus zonder problemen denken, inleven of spelen met gedachten en ideeën, zonder dat dit gevolgen heeft voor het dagelijkse leven.
 • Opdoen van nieuwe ideeën en het bereiken van bepaalde inzichten;
  Droominfo gaat er vanuit dat een dromen een product zijn van ons onbewuste, en dat een droom dient om ons  – met behulp van heel bijzondere symboliek – een bepaald concept te laten voelen (in plaats van weten)

.

Droominfo

Hoi, mijn naam is Marco en ik schrijf over dromen. Ik ben er van overtuigd dat we als mensheid een collectief onbewuste delen, wat in dromen tot uitdrukking komt. Droomsymbolen zijn daarom fascinerend omdat ze een eeuwenlange wijsheid communiceren. Veel plezier met het analyseren van jouw droom!

3 thoughts on “Waarom dromen we dan?

 1. wat betekend de droom van mij heb gedroomd over mijn vriendin en haar zoontje die verongelukte het ging zo snel heb der getroost en me droom nacht merrie was voor bij

 2. Dit betekent zonder twijfel dat je dringend je Nederlands moet bijschaven, Brigitte.
  Een schande is het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Droominfo

Droominfo is een droomwoordenboek met 1.483 dromen waar je zelf de betekenis van je droom kan vinden. Je kunt ook over je droom praten op ons forum. Zo krijg je een beter inzicht in je persoonlijke relaties, kan je de dag makkelijker verwerken en krijg je een ongecensureerde blik op je werkelijke gevoelens.