Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Bewust dromen

Bewust
7 jaar geleden

Een paar jaar terug had had ik een bepaalde droom gehad waarin iemand mij kwam redden. Afgelopen nacht kwam deze droom terug. Deze keer was ik bewust van het feit dat ik droomde en die gelegenheid gebruikte ik om het figuur, wat overigens een echt persoon is, te ondervragen. Mijn woorden waren "Ik weet dat ik aan het dromen ben en ik heb een vraag die ik jou bewust stel. Ik hoop dat jij hem bewust kan beantwoorden: waarom red je mij?". De persoon zei niets terug. Het beeld van deze zwijgende persoon bleef even hangen. De droom nam daarna een andere wending nam. Wat volgde was een gedachte/verlangen die niet echt bestaat. Het was niet van mij zegmaar. Wat is er gebeurd?

Bewust
7 jaar geleden

De droom ging verder met die persoon alleen niet hoe de originele droom was bedoelde ik. Het leek op een beeldende antwoord op de vraag.

7 jaar geleden

Als je bewust bent kun je de droom sturen. Dat is het voordeel van lucide dromen. Het is de vraag waarom degene zwijgt. Is het angst of niet kunnen. Of kan zij (mannelijk of vrouwelijk) niet horen of je verstaan? Horen, zien of zwijgen als het beeld van de aapjes. De drie apen heten in Japan Mizaru, met zijn handen voor zijn ogen (ziet geen kwaad), Kikazaru, met zijn handen op zijn oren (hoort geen kwaad) en Iwazaru, met zijn handen voor zijn mond (spreekt geen kwaad). Het is onduidelijk waarvan de persoon je red.
Waarvan zou je gered willen worden? Is het uit de handen van een ander of gered worden van je eigen handelingen?



1 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Esme.

Bewust
7 jaar geleden

Hij keek mij wel aan als zwijgend beeld en daarna keek hij weg. De droom is een soort fantasie-achtige slavendroom en dan red hij mij met open armen terwijl ik ontsnap. Een soort opvangen dus. Het begon deze keer al met de gedachte "wacht eens even, dit heb ik al eens gedroomd!". Nu ging ik na de bewuste vraag in de droom later bij hem op bezoek waar ik met veel liefde werd ontvangen en toen moest ik in een boekje kijken waar positieve woorden instonden. Het was alsof er nooit wat was gebeurd, alles goed was en dat leek zijn wens.

Blijkbaar aanvaard je geen redding/ verlossing of hulp.



1 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Sheherazade.

7 jaar geleden
Beheerder

Als iemand je met open armen ontvangt waarom zou je dan weg moeten vluchten?
Als je zo graag gered wilt worden en er doemt een redder/heiland op waarom loop je dan weg?
En ja, "waarom redt je mij?", als je niet gered wilt worden?

Het gaat hier om tamelijk kinderlijke afhankelijkheid.
De zwijgende figuur is een projectie van een geïdealiseerde vaderfiguur.
Maar blijkbaar heb je daar geen vertrouwen in en bent meer gericht op het spectaculaire lucide dromen, terwijl je onbewust nieuwe dromen of illusies weeft.

De vraag rijst hier, voel jij je wel gewenst of geaccepteerd en speelt het Jezus help/ redt mij motief mee?

7 jaar geleden

Wanneer je droomt dat iemand stil is, weet je niet hoe deze persoon zal reageren in de droomscene. Dit kan ongemakkelijk aanvoelen. Er is een kink in de communicatie. Wat bedoel je met slavendroom? Dat je bewust bent in je droom kan voorkomen.
Het lijkt of je ontsnapt en opgevangen wordt van je eigen angsten.
Er is een hunkering om verzorgd te worden. Misschien die wel van een nieuwe partner.

Bewust
7 jaar geleden

Blijkbaar is mijn uitleg een beetje verkeerd. Ik bedoel dat ik slaaf was, ontsnapte, achterna gezeten werd en dan werd gered. Ik wilde wel gered worden alleen niet door deze persoon omdat ik deze persoon niet vertrouwde. Hopelijk is het nu wat duidelijker.

7 jaar geleden

Ja, dat geeft de uitleg een andere wending. Een slaaf heeft geen controle over zijn vrijheid. Heb je controle over je eigen leven of handel je afhankelijk wat een ander doet? Je kan ook een volgzaam persoon zijn, waarbij je toch niet tevreden bent over je eigen handelen.
Dat je uitgerekend gered word door deze persoon lijkt op het lot die bepaalt. Aan alle slechte maar ook goede dingen komt een eind. Het komt en gaat en is zo onvoorspelbaar als het weer.

Bewust
7 jaar geleden

Deels controle, deels niet. Ik volg zeker niet. In het laatste kan ik mij wel weer vinden.

Afgelopen nacht droomde ik dat ik op straat bij iemand sliep. Het leek wel een soort vervolg op de vorige droom. Dit was niet de bedoeling en toch was ik blij dat het was gebeurd. Aan het eind van de daarop volgende dag gaf ik de persoon na elkaar te hebben omhelsd twee horloges: een dure en een goedkope. Hij koos ervoor om de goedkope versie om te doen. De nadruk lag op de tijd en daarna namen wij afscheid. Ook deze persoon is eerder in mijn dromen verschenen. Deze ken ik echter niet in het echt.