Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Van vreemdeling naar partner

Jenn
7 jaar geleden

Hi all,

Normaal gesproken wanneer ik mijn vraagtekens heb over de betekenis van een droom vind ik genoeg bevrediging bij de woordenlijst, maar in dit geval niet. Deze droom was niet de mijne maar mijn vriendin haar droom en ik vraag me af of iemand ons hier iets over kan vertellen.

DROOM
Het is een terugkerende droom. Mijn vriendin heeft deze droom jaren geleden een aantal keer gehad (5 jaar ongeveer) toen ze nog in haar vorige relatie zat.
Nu heeft ze hem afgelopen nacht voor het eerst in jaren opnieuw gedroomd en ze was hier behoorlijk van ondersteboven.

In deze droom is ze samen met haar ex-vriendin en andere vrienden op de vlucht (voor wat is onbekend). Ze vinden een winkel/restaurant bestaande uit 3 verdiepingen, beneden de winkel en op de eerste en tweede verdieping restaurant. Het is best een leuke plek. Bij binnenkomst wordt ze op slag verliefd op het meisje achter de counter/eigenaresse. Toen ze deze droom in het verleden had vroeg ze zich altijd af wie is die vrouw en hoezo word ik opslag verliefd op haar. Nu jaren later besefte ze zich dat die vrouw waar ze opslag verliefd op wordt altijd al ik ben geweest. Maar niet denkbeeldig maar letterlijk nu herkent ze mij pas in die droom tot vandaag had ze niet meer aan die droom gedacht of aan wie die vrouw dan was en nu besefte ze zich dat ze 5 jaar geleden al over mij droomde terwijl ze mij toen helemaal niet kende (wij kennen elkaar nu 1,5 jaar).

De droom vervolgt met een kus-sessie tussen ons waarin zij dus vreemdgaat van haar ex. Dit gebeurd stiekem. Ze weet dat ze niet in de winkel kan blijven en dat ze de volgende dag met haar ex-partner en vrienden verder moet vluchten. Daar eindigd de droom bij de kus of vlak daarna.

Droom is altijd exact hetzelfde geweest en in het verleden met regelmatig voorbij gekomen en nu dus jaren later opnieuw met voor haar een behoorlijke openbaring.

Hopelijk is er iemand die hier wellicht een verklaring voor heeft. Wij zijn erg nieuwsgierig!

7 jaar geleden
Beheerder

Het klinkt een beetje vooringenomen.
Zij herkent je nu pas terwijl ze al jaren van je zou dromen?
Dat spoort natuurlijk niet en is een projectie.
Jij past blijkbaar in een soort ideaalbeeld.
Maar de zaak waaruit ze vlucht is mogelijk een werksfeer vanwege de verhouding?
Het lijkt erop dat ze voor veel op de vlucht is en onderdak zoekt in jouw armen.
Jij bent dan een soort redders projectie.

Het is toch al typisch dat ze op slag verliefd wordt.
Verliefdheden ontstaan door projecties. Ze kende je in feite nog helemaal niet en de confrontatie met wie je werkelijk bent kan de verliefdheid versterken of doen wegvallen.
Het zijn vaak oorzaken van idolatrie of afkeer, desillusies enz maar in feite onrealistische verwachtingen, immers gebaseerd op denkbeelden en dromen. (realiteitsvlucht)
Vlucht voor het verleden enz.
Jij bent dan ook een verpersoonlijking van iets in haarzelf.

7 jaar geleden

Als je op de vlucht bent, dan ben je op de vlucht voor angsten en eigenschappen die je bezit waar je geen trek in hebt. De winkel en restaurant is een vluchtplek om even uit de realiteit te komen. In een winkel en restaurant kun je alles krijgen om je gemoedstoestand te stillen. Het is tijd om rustig aan te doen. Even tot drie te tellen, alles weer op een rijtje zetten, om door te gaan. In de herfstvakantie ben je even vrij van school en werk, maar je hebt geen rust in het reilen en zeilen op sociaal gebied. Probeer die tijd te nemen om los te laten.

Verliefdheid is ook een uitvlucht van de realiteit. Vlinders komen in je buik en vullen de leegte. Wat Sheherazade al aangaf, ontstaat het uit projecties.
De vrouw achter de counter is eigenlijk het onbewuste zelfbeeld. In dromen kunnen andere personen voorkomen, die eigenlijk een deel van jezelf spiegelen. Jung, de Zwitsers psychiater en psycholoog, noemde ze Archetypen. Figuren met een bepaald oermodel. In dit geval dan de vrouw, die zorgzaam is, gevoelig, intuïtie bezit, kan multitasken, emotie heeft enz.

De kus-sessie is weer een opvulling van een leegte. Is ze over de breuk van haar vorige vriendin heen? Het kan namelijk ook nog een verwerking zijn.

Jenn
7 jaar geleden

Beste Esme en Shererazade,

Na het lezen van vooral de uitleg van de beheerder zei ik direct tegen mijn vriendin ik had kunnen weten dat mensen zo zouden reageren. Met andere woorden ik had beter moeten weten dan dit te posten op een form niets om iemand kwalijk te nemen, maar ik snap dat het voor bepaalde mensen als to good to be true klinkt zeker ook omdat geen van jullie ons persoonlijk kent wat het daarmee direct onmogelijk maakt om enig idee te hebben wie wij zijn en hoe onze relatie in elkaar steekt. Wil hier nog wel even aan toevoegen dat ik uit je titel begrijp dat dit jouw website is waardoor ik verder ben gaan lezen om te zien hoe je op andere reageerd en vind je behoorlijk negatief en soms zelfs een beetje 'lelijk'. Zeggen dat iemand vooringenomen zou zijn zonder mensen te kennen, niet ok.

Verder krijg ik bij jullie beide het idee dat jullie mijn geschreven oproep niet goed begrijpen. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over vrij zijn tijdens een herfst vakantie... wat totaal niet op ons slaat wij zijn volwassen vrouwen die niet vrij zijn van school plus als dat de strekking is zou dat betekenen dat deze droom in het verleden alleen tijdens 'rust' 'momenten als vakanties voorbij zou komen. Dit is niet het geval. Daarnaast is/was de vraag of iemand kon verklaren hoe het kan dat mijn vriendin jaren geleden meerdere malen dezelfde droom heeft gehad waar ik in voorkwam zonder dat wij elkaar kende dus niet haar zelfbeeld of een reflectie etc letterlijk ik.

Beide bedankt dat jullie de moeite hebben genomen te reageren op mijn oproep. Beheerder; zelf kan ik de oproep niet verwijderen als jij dit wel kan dan graag verwijderen.

7 jaar geleden

Jenn, sorry dat ik je jullie verkeerd inschatte wat betreft de herfstvakantie. Maar het ging mij meer erom dat vluchten (symboliek) een manier is om voor bepaalde situaties weg te rennen. Dat je de tijd kunt nemen om over dit vluchtgedrag na te denken. Mijn uitleg zijn uitleggen vanuit de symbolieken uit het verhaal/droom. Het spijt me dat wat ik geschreven heb niet voldoet aan je verwachting.
Mijn uitleg is niet negatief naar jullie bedoelt. Vaak herkennen mensen zich wel in de uitleggen. Maar deze keer sloeg ik de plank mis, bij bepaalde veronderstellingen, wat voor mij een leermomentje is.
Maar mijn uitleg van die droom is wat ik van kan maken. Niet veel anders.

Heb je zelf een idee wat de droom zou kunnen betekenen? Groetjes, Esme



1 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Esme.

7 jaar geleden
Beheerder

In de eerste plaats schrijf je uit de tweede hand.
Hoe kun je verwachten dat er een afgewogen antwoord komt als we de achtergronden niet kennen en je vriendin niet zelf reageert? Aangezien ik een ruime ervaring heb, lijkt mij je reactie een beetje erg kort door de bocht. Als je vriendin dus niet zelf post, ga ik hier niet meer op antwoorden.
Het is sowieso niet mijn policy om berichten van derden in behandeling te nemen.
Wij nemen de moeite om dromen te analyseren met het beschikbare materiaal.
We kennen je inderdaad niet maar dat ligt dus geheel aan jezelf.
We gaan uit van droommateriaal dat vaak heel confronterend is.
Onbewuste eigenschappen en compensaties kunnen haaks op je bewuste leven staan.
Desondanks houdt het onbewuste je vaak een spiegel voor.
Het is aan jou of beter je vriendin om voldoende materiaal te leveren als dat niet klopt.
Ik heb geen glazen bol.

"Daarnaast is/was de vraag of iemand kon verklaren hoe het kan dat mijn vriendin jaren geleden meerdere malen dezelfde droom heeft gehad waar ik in voorkwam zonder dat wij elkaar kende dus niet haar zelfbeeld of een reflectie etc letterlijk ik."

Dat is verklaard. Het komt weleens voor dat iemand over een toekomstige relatie of situatie droomt.
Maar hier klopt er iets niet, zoals ik al aangaf. Als iemand zo vaak dezelfde droom had en desondanks de ander pas in het hier en nu herkent en dat terugkoppelt aan meerdere dromen? Dat kan niet anders dan een projectie zijn. Anders zou je toch direct Eureka roepen.

De vrouw achter de balie is dus een serveerster die haar iets voorzet?
Eten en lust zijn nauw verbonden. Ik zie de droom symbolisch en niet concreet.

Vraag mij af in hoeverre dit een selffulfilling wish is?
Wijst de droom niet op een relatievlucht?



4 keer bewerkt. De laatste keer was 7 jaar geleden door Sheherazade.