Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Grot en dinosaurus

Anonieme bezoeker
14 december 2016

Ik merk dat ik vaak over dinosaurussen en andere mythologische beesten droom/mijn zusje, hier een combinatie:

Ik ben met mijn zusje in een donkere grot, onderdeel van een groot grottenstelsel. We hebben weinig bij ons - zeg maar gerust niets - en wij zoeken iets in dat grottenstelsel, maar wat het "iets" is, is mij onduidelijk. Wel moeten we oppassen voor dinosaurussen die in het grottenstelsel rondlopen.
Op een gegeven moment zijn we moe, willen we slapen, en strijken we neer in een hoek van de grot. Er ligt een deken over ons heen en ik lig net met mijn hoofd op een tas, zodat ik niet op de harde, koude grond hoef te slapen. Mijn zusje moet daarentegen wel op de harde, koude grond liggen.
We vallen bijna in slaap, als we worden opgeschrikt door een verandering van licht. Mijn zusje springt overeind en pakt haar telefoon erbij, die ze gebruikt als zaklamp. Ik reageer slaperig. Mijn zusje gaat net op de hoek van de grot staan. Ik ga staan en pak de deken vast, zodat we snel kunnen vluchten als dat nodig is. Echter word ik dan in real life wakker van de spanning in die droom, want wat nou als er een dinosaurus staat? Zal het ons verslinden of niet? Ik vreesde het eerste...

De donkere grot staat voor het verkennen van het onderbewuste, aldus het droomwoordenboek. Ik heb het vermoeden dat ik onbewust zoek naar een oplossing van het probleem tussen mij en mijn zusje, dat dat de "schat" is van de grot. De dinosaurus bewaakt deze schat, net als in [www.droominfo.nl]
Het bijna slapen kan duiden op een nieuwe start, waarbij ik mij deels comfortabel voel, maar mijn zusje blijkbaar niet. We worden opgeschrikt door een verandering in het bewustzijn (het licht). Waarschijnlijk is het de angst (dinosaurus) die we ontwijken. Mijn zusje springt meteen op, ze heeft meteen door dat er iets niet in de haak is, maar ik ben niet helemaal wakker (letterlijk en figuurlijk).

Volgens mij klopt het deel "Het bijna...en figuurlijk" niet helemaal... Wat denken jullie?

14 december 2016
Beheerder

De zaklamp is het zwakke lichtje van het bewustzijn.
De dinosaurus is de mythische draak (Minotaurus). Staat wellicht in verband met de vader?
Het verschil is dat jij nu de grot deelt met haar al is zij in de minderheid op de harde ondergrond.
De koude is de sfeer waarin zij opgroeit. Ze staat ook voor verwaarloosde kanten in jezelf.
Toch heeft iemand voor dekens gezorgd. Misschien is de draak nog niet zo kwaad?
De tas bevat je persoonlijke identiteit of schatten die je onder je hoofd letterlijk bewaart.
Een dinosaurus kan staan voor driften en angsten.

Slapen is onbewust worden in dit labyrint van het onbewuste.
Geen slimme stap met een draak in de buurt.
Het draadje van Ariadne ontbreekt hier, maar wie weet is het moderne mobieltje er een variant van?

Het labyrint is de zoektocht door dit probleem.
Denk dat jullie samen nog een eind zouden komen.
Ze is in elk geval oplettender.

14 december 2016

Magnet, dat is mooi geanalyseerd. De droom kan bekeken worden vanuit verschillende posities, dus kunnen er ook andere uitleggen worden gedaan.

De grot staat voor de baarmoeder en dit betekent dat men op zoek is naar veiligheid en bescherming. Het grottenstelsel is als een labyrint. Je kan in deze wir war van gangenstelsels makkelijk verdwalen. Bovendien is er gevaar op de loer. De dinosaurus. Dat zijn angsten die je kunnen achtervolgen.
Het onoverzichtelijke of onbewuste maakt je moe.

Gelukkig weet een warmer en zacht plekje te vinden, waar je je even terug kan trekken om tot jezelf te komen.

Het zusje is wat harder. Dit kan een positieve kant hebben; doorzettingsvermogen en assertiviteit. Maar ook een negatieve kant hebben; introversie of te hard zijn voor jezelf. Het zusje zijn de eigenschappen die je aanvult. Alleen waar je niet blij mee bent, omdat dit het tegenovergestelde karakter is als wat je niet graag wilt zijn. Dat kan de angst of de dinosaurus zijn. Het onbewuste.

'k Ben benieuwd of je de uitleg kan plaatsen.



2 keer bewerkt. De laatste keer was 15 december 2016 door Esme.

Anonieme bezoeker
17 december 2016

Wellicht staat de dinosaurus symbool voor mijn vader (de angst). Dat zou kunnen betekenen dat ik denk dat mijn vader de oplossing blokkeert/beschermt. Tegelijkertijd maakt die angst mij moe (weinig energie).
Ik ben in een koude sfeer opgegroeid: er was weinig ruimte voor emoties. Nu ben ik bezig om die emoties de ruimte te geven (de deken, de warmte) en zo mijn identiteit te ontdekken (de tas).

17 december 2016
Beheerder

De draak is altijd bezitterig.
Een draak kan ook een negatief moedersymbool zijn.
Het overwinnen van de draak kan veel energie kosten maar ook terug opleveren als de angst ervoor verdwijnt.
Maar aangezien de draak ook schatten bewaakt, weet je, zoals Jung dat zo gevat opmerkt, nooit of je de draak moet doden of laten leven.
Soms is het doden* noodzakelijk om zelf te leven (*wat nooit echt lukt, want dan verandert het symbool in iets anders).
Het is soms het beeld van de oude tiran, die moet worden gedood om bevrijd te raken van zijn nefaste invloeden die je voedt en meedraagt.
In heldenmythen moet de held altijd een groot gevaar "besiegen".

Anonieme bezoeker
17 december 2016

Wel interessant dat de meeste dromen waarin ik achtervolgd word of waarin een eng monster een grote rol speelt, ik bestempel als nachtmerrie en als iets dat niet leuk is, maar dat het wel verwijst naar een stap in de goede richting...