Dit forum liep van 2008-2020, is nu gesloten en te bekijken als archief. Berichten plaats je in het nieuwe droomforum

Intense droom over huisdier en vader

Henk
7 jaar geleden

Best forum,

Mijn dromen zijn doorgaans vaag, weinig indrukwekkend en vluchtig; als ik me er al iets van kan herinneren. Gisterennacht had ik echter een dermate intense droom dat ik zeer benieuwd ben naar de achtergrond.

Als kind had ik een tekkel, Gijs. Gijs was een geweldige hond; hij had weliswaar intense verlatingsangst en was vals naar sommige mensen, maar hij had een unieke, eigenwijze persoonlijkheid en was zeer intelligent. Op sommige momenten in mijn jeugd zag ik hem als mijn beste vriend. In de droom ga ik met de auto naar mijn ouderlijk huis. Gijs was een jaar of 5 geleden, op 10-jarige leeftijd, verkocht aan een Engels echtpaar, dat nu in Nederland was en hem voor een dagje had langsgebracht bij mijn ouders. Mijn ouders hadden mij uitgenodigd om Gijs weer eens te zien. We gingen lopen met Gijs, hij was door het dolle heen. Ik besef hoe gek ik op dat beest ben.

Bij thuiskomst vertel ik mijn vader dat Gijs echt niet terug mag naar de Engelsen, hij heeft nog maar enkele jaren te leven en ik wil hem niet meer kwijt. Mijn vader zegt dat dat niet kan en probeert het onderwerp te veranderen. Ik begin te praten als brugman waarom Gijs niet terug mag. Ik geef eerst rationele argumenten waarom mijn vader Gijs niet had mogen verkopen, ook vrij complexe juridische (ik ben jurist), maar mijn vader gaat er niet op in. Vervolgens word ik steeds woedender over de verkoop van mijn hond en schreeuw ik steeds ernstigere persoonlijke verwijten naar mijn vader. Ik word echt gemeen.
Daarna word ik hevig ontdaan wakker.

Ter informatie: ik ben 33. Gijs is 18 jaar geleden op 9-jarige leeftijd overleden (ik was toen 15). In die periode was ik alleen met mezelf bezig en bekommerde ik me niet zo om Gijs. Gijs was maandenlang ernstig ziek en at nauwelijks meer. Mijn vader hield van die hond en wilde hem liever niet laten inslapen en kocht daarom maandenlang zware medicijnen voor hem.
Gijs was gek op knallen/vuurwerk en oud-en-nieuw. De laatste oud-en-nieuw van zijn leven vlamde hij nog een keer op en was hij een dag weer zichzelf, op Nieuwjaarsdag overleed hij. Ik miste dit allemaal, ik was logeren bij een vriend in een andere stad.

Mogelijk relevant:
In tegenstelling tot mijn droom zijn mijn ouders uit elkaar. Drie maanden na de dood van Gijs vertelde mijn vader dat hij wilde scheiden.

Ook mogelijk relevant:
De broers en zussen van mijn vader hebben momenteel hevig ruzie met elkaar (mijn vader probeert zich afzijdig te houden) en de avond voor de droom kreeg ik hier een aantal mails over.

De droom was ontzettend intens. Heel veel momenten uit mijn jeugd, waar ik normaal nooit over nadenk, kwamen na het wakker worden terug. Ik stond letterlijk met tranen in mijn ogen onder de douche (heb ik nooit).

Wat betekent dit allemaal? Ben ik boos op iemand (mijn vader?)? Heb ik iets niet verwerkt?

Alvast dank voor jullie gedachten!

7 jaar geleden
Beheerder

Honden zijn vaak beelden van trouw.
Het klinkt alsof je een trauma moet verwerken, waarvan je eigenlijk niet eens besefte dat het zoiets zou kunnen zijn. (verlatenheid?)
Maar gemiste kansen kun je niet inhalen. Hoewel je toen veel om die hond gaf, was je op cruciale momenten afwezig.
Dan valt nog te denken aan de hondennatuur, waarmee ik bedoel genieten van het leven luisteren naar je instincten.
Een hond leeft voluit. Dat is een kunst die jij wellicht vergeten bent?

Het is mogelijk dat de problemen met de familie een vrees aanwakkeren die oude wonden open rijt.